Att tala om misslyckanden, experimentera och testa nya idéer kan även användas externt för att positionera sig som företag i dagens samhälle, menar Alf. Idag vill företag oftast framstå som perfekta, något som kan ta död på företagets själ.

– Jag tycker det är fräscht när ett företag går ut externt och berättar att de har misslyckats. Föreställ dig att man skulle gå ut och säga ”här är våra största tabbar det senaste året – och det här lärde vi oss av dem”. Allt är inte konferensrum med perfekta vita leenden. Vi är människor. Företag är människor, och vi är inte perfekta, säger Alf Rehn.

Företag som på ett eller annat sätt är i kunskapsbanschen är rädda för att visa svagheter, menar han.

– Men jag tror tvärtom att organisationer skulle må bra av att vara ödmjukare i sin externa bild. Berätta att de håller på och söker och experimenterar – att allt de gör inte är helt självklart, och att de inte förstår det helt själva heller. Det är okej att gå ut med att man inte vet allt om framtidens teknik, men att man är intresserad av den, och testar sig fram. Jag tror att kunderna uppskattar det.

Du verkar själv som konsult. Men du tycker det är fel att ta in externa kreativitetskonsulter. Varför? 

– Låt oss säga att vi åker ut på en kursgård och tar med oss Pelle som kreativitetskonsult för att hålla i en workshop. Det är kul där ute på gården, vi leker en massa lekar och sådant. Vi hittar på idéer och folk sitter och spånar. Men hela upplägget sänder ut fel signaler.

– Det vi indirekt säger när vi tar in en konsult utifrån är att vi bara kan vara kreativa när Pelle är med och vi är ute på en kursgård och leker lekar. Sedan, när man väl kommer tillbaka till kontoret, då kan man pusta ut och återgå till sina gamla vanor och tänkesätt igen, för då är ju inte Pelle med längre.

– Så utomstående konsulter och byråer kan bli lite av en krycka. Det kan göra att organisationen inte vågar själv. Och du skickar även signalen som chef att organisationen inte kan själv.

Så vad händer om man tar in dig som konsult istället för Pelle?

– När jag själv kommer in som konsult brukar jag inleda mötet med att säga – ”nå, vad är era idéer framåt”? Då möts jag av skepsis, för de tänker ju att det är jag som ska komma med de nya idéerna. Men den sanna kreativiteten kommer inte från en utomstående person.

– Vi har lärt oss att kreativitet ska vara just det här. Mys och lekar och konsulter i lite crazy kläder och utmanande glasögonbågar.

– Men vi ska inte göra kreativitet till något som vissa människor gör enligt vissa regler. Vi ska gå in i oss själva och göra det vardagligt och alldagligt. Öppna upp för en kultur på företaget där alla vill och vågar komma med galna idéer! Att hänga där ute på kursgården kan få en sorts placeboeffekt – man tror att man kommer på en bra idé, men sen glöms den bort på kontoret igen för att den inte var applicerbar egentligen.

Fakta

Alla kan bli trendspanare idag, säger Alf Rehn. Allt du behöver finns i varje dator, mobiltelefon och platta – transparensen i dagens samhälle gör det lätt att få tag i information om nästan vad som helst. Här är fyra tips.

1. Läs mycket och brett. Läs inte bara de vanliga affärs­tidningarna och sajterna som är stora inom din bransch, utan även på andra områden som kultur, teorier, och nyheter från andra delar av världen.

2. Anteckna när du läser. Skriv för hand, skriv på datorn, fotografera med mobilen. Men anteckna.

3. Gå igenom dina anteckningar och leta efter tendenser och mönster som överraskar dig. Så identifierar du nya trender.

4. Reflektera över trenderna och hur de passar in i dina föreställningar om världen. Är det värt att utveckla nya produkter, tjänster eller strategier baserat på trenderna? Det viktigaste är att du förhåller dig till de nya trenderna, och att du är medveten om vad som sker.