Som akademiker skriver Alf mycket, och han ser skrivandet som den främsta kommunikationsformen. Vi borde alla skriva mer. Genom att skriva ner våra tankar tvingas vi bearbeta dem mer och upptäcker då lättare fel i tankeprocessen, menar han.

– Vi skriver för lite i samhället överlag. Jag märker själv att tänkandet utvecklas först i skrivande form. Chefer tror jag tjänar på att skriva mer. Man tvingas utvecklas och jobba med sitt eget tänkande.

– Särskilt i ett stressigt yrkesliv är det viktigt att ta en paus och sätta sig ner och fundera på saker. Det är lätt att kollapsa på altanen med ett glas vin när man får en ledig stund. Men det är också viktigt att ta sig tiden att verkligen begrunda saker.

Inte nog med att vi borde skriva mer, vi borde läsa mer också – eller rättare sagt bredare.

Nyligen gjorde Alf ett experiment med en grupp vd:ar som alla jobbade i samma bransch. Han bad alla att berätta vad de läst den senaste veckan och skicka över en läslista till honom. Det visade sig att nio av tio läste i princip identiska medier – samma affärs- och branschtidningar.

– De här personerna jobbade alla inom samma industri, de var konkurrenter till varandra, men ändå läste de identiska medier. Inte undra på att de inte hängde med i det senaste, när alla läste om samma nyheter, säger Alf Rehn.

En tredje sak vi borde göra är att förbededa oss för en framtid där inget blir som vi tror, och där vår kompetens inte längre behövs.

– Det är en enormt omvälvande tid vi lever i. Och jag tror att man ska vara försiktig med att försöka skapa en ordning kring det. Vi behöver en större ödmjukhet, för det är omöjligt att veta vad som kommer att ske. Vi borde bara fortsätta hänga med, lyssna på varandra och på debatten.

– De bästa ledarna är de som accepterar att de har fel. Att de inte alltid vet. När det kommer något som utmanar dem finner de glädje i det; för det tvingar dem att utvärdera allt de kan.

– Jag brukar säga att just nu på en mässa någonstans i världen, i ett litet hörn, står ett litet stånd med ett företag som har en obegriplig produkt som ingen fattar och alla bara skrattar åt. De som alla ser som dårfinkar.

– Men det kanske är just de dårfinkarna som är framtiden, man måste vara beredd på det. Något kommer att komma och omdefiniera det vi trodde var det enda sanna och det enda som vi trodde fungerade, avslutar Alf Rehn.

Fakta

Alla kan bli trendspanare idag, säger Alf Rehn. Allt du behöver finns i varje dator, mobiltelefon och platta – transparensen i dagens samhälle gör det lätt att få tag i information om nästan vad som helst. Här är fyra tips.

1. Läs mycket och brett. Läs inte bara de vanliga affärs­tidningarna och sajterna som är stora inom din bransch, utan även på andra områden som kultur, teorier, och nyheter från andra delar av världen.

2. Anteckna när du läser. Skriv för hand, skriv på datorn, fotografera med mobilen. Men anteckna.

3. Gå igenom dina anteckningar och leta efter tendenser och mönster som överraskar dig. Så identifierar du nya trender.

4. Reflektera över trenderna och hur de passar in i dina föreställningar om världen. Är det värt att utveckla nya produkter, tjänster eller strategier baserat på trenderna? Det viktigaste är att du förhåller dig till de nya trenderna, och att du är medveten om vad som sker.