När Claes Wallner bestämde sig för att söka nya utmaningar efter tio år som CIO på Vattenfall blev Jens Zerbst erbjuden att ta över.

– De senaste åren har jag stöttat Claes i arbetet med att utveckla it-strategin, konsolidera it-organisationen och driva performance. När han bestämde sig för att söka nya utmaningar utanför Vattenfall fick jag möjlighet att bli Vattenfalls CIO, något jag är väldigt glad över, säger Jens Zerbst.

Jens Zerbst
Jens Zerbst, Vattenfalls nye CIO, kommer ursprungligen från Tyskland. Han har arbetat på Vattenfall sedan 2002.

Jens Zerbst kommer ursprungligen från Tyskland, där han utbildade sig i informationsvetenskap. Han började jobba med it-säkerhet på Vattenfall år 2002, och har därefter haft en rad olika roller.

– Jag har arbetat i nästan alla delar av bolaget, och det innebär att jag har god kunskap om vår affärsmodell och vår affärsstrategi, säger han.

Vad kommer du att göra nu som CIO?

– De närmsta åren kommer att handla mycket om den digitala transformationen, och om förändringarna på energimarknaden. Här spelar it och ny teknik en viktig roll. Vi måste vara innovativa och hitta nya sätt att effektivisera energianvändningen. Vi satsar till exempel på mobilappar, som vår Energywatch, och smarta hem för att hjälpa våra kunder hålla koll på sin energikonsumtion. Men vi jobbar också med att hjälpa affärslinjerna att effektivisera och automatisera sina processer.

Läs också: CIO blir vd för Aptic

– Samtidigt är det digitala kundmötet viktigt för oss. Vi vill förenkla för våra externa kunder och reducera kostnader internt med it. När det gäller kostnadsreducering har vi redan gjort en hel del, men det finns mycket kvar att göra. Säkerhet och konsolidering av system är andra delar vi jobbar med.

Jag tycker om energibranschen för att den är så diversifierad ... allt från affärsmodeller till kärnkraftsanläggningar

Vad har du för förväntningar på ditt nya jobb?

– Det ska bli väldigt spännande. Jag tycker om energibranschen för att den är så diversifierad. Det är så många olika områden att jobba med, allt från affärsmodeller till kärnkraftsanläggningar. Jag tycker också mycket om Vattenfall som företag och alla kollegor, säger Jens Zerbst.

Läs också: Vattenfall lägger krut på effektiv dokumenthantering