Nyligen gick Nordnet-CTO:n Klas Ljungqvist över till CIO-jobbet på SBAB bank. Nu är det klart att Tuva Palm, tidigare produktchef på Klarna, är ny CTO på Nordnet.

– När de ringde upp mig första gången sade jag faktiskt nej. Sedan var det en gammal kollega som övertalade mig att i alla fall komma och se vad de arbetade med, säger hon.

– När jag kom hit träffade jag ett innovativt och kreativt team med vår innovationschef Dennis Hettema i spetsen. Dennis har en bakgrund från spelbranschen, och han och jag delar en framtidsvision om en helt ny typ av finansbransch. Det var mycket lockande.

– Nordnet har precis påbörjat den resan, till exempel med Nordnet Shareville, ett helt nytt social sätt att handla på börsen med i genomsnitt 6,5 procentenheter bättre tillväxt än index för slutkunden – och dessutom en roligare kundupplevelse. Jag fastnade för idéerna, för potentialen och för människorna.

Nordnet startade 1996, och har nu varit uppstickarbank i tjugo år. Någonstans slutar alla företag att vara uppstickare. 2015 nådde Nordnet milstolpen en halv miljon kunder.

– Jag lockades också av den utmaning som alla startup-företag står inför efter ett antal år, när de måste förnya sig. Det kändes som en häftig utmaning, och därför tackade jag ja till jobbet, säger Tuva Palm.

Tuva Palm kommer närmast från Klarna, där hon var produktchef på affärsenheten Consumer & Issuing. Det innebar ansvar för alla produkter mot slutkund, inklusive kundupplevelsen. Tidigare har hon bland annat arbetat på Oracle, som en av cheferna för Java-plattformen.

– Men jag har också en fot i startup-världen. Bland annat är jag moderator för STHLM Tech, Europas största tech-meetup med över femtusen besökare varje år. Det innebär att jag har kunskap om både företagsvärlden och startup-världen, och har ganska tung kunskap om både teknik och business. Jag tror det var den kombinationen som attraherade Nordnet, säger hon.

Läs också: STHLM Tech lovar ny policy mot sexism

Jag har kunskap om både företagsvärlden och startup-världen, och har ganska tung kunskap om både teknik och business.

Vad tar du tag i nu som CTO på Nordnet?

– Vi har självklart flera planer för Nordnet, dels produktmässigt, dels för att nå ut och få fler företag att lansera produkter på vår plattform. Vi har redan redan lanserat api:er för externa företag som vill bygga applikationer på Nordnets platform, som vi ska fila vidare på, och vi har en del andra saker på gång som vi kommer att gå ut med om någon månad, säger hon.

– Eftersom jag har en passion för startup-scenen vill jag förstås också utnyttja det och få in en massa nya, coola bankprodukter i Nordnet. Jag och Denis tillsammans med vår vd Håkan Nyberg är ett dynamiskt team på den här resan.