Claes Wallner
Claes Wallner var CIO på Vattenfall från 2005 till 2016. Nu blir han konsult.

Claes Wallner jobbade på Vattenfall i nästan elva år, från 2005 när han kom direkt från en it-chefspost på Outokumpu. Det är längre än de flesta CIO:er stannar på jobbet.

– För ett tag sedan fattade jag beslutet att jag ville göra något annat, så jag gjorde upp med min chef att jag jobbade till en lämplig tidpunkt, och sedan skulle jag lämna över rollen. När vi internrekryterade Jens Zerbst som CIO slutade jag.

Vad ska du göra nu?

– Jag hade tänkt att jobba som managementkonsult i min frus företag. Jag kan visserligen tänka mig att samarbeta med andra också men jag tycker att konsultmarknaden har för få oberoende spelare med god erfarenhet. Jag har själv många gånger upplevt att jag hade behövt någon att tillfråga för en second opinion – då kan det vara omständigt att anlita ett större företag.

– Jag har också gjort några mindre investeringar i startup-företag som jag ska se om jag kan hjälpa.

Läs också: Storbolags-CIO:n som blev affärsängel

Vilka områden kommer du att sikta in dig på?

– Jag har ju jobbat som CIO i många år, och jag tror det finns en efterfrågan på erfarna konsulter inom vissa specifika områden. Jag hoppas kunna hjälpa företag att skapa affärsnytta! På Vattenfall jobbade vi mycket med vår investeringsportfölj för att tydliggöra affärsnyttan. Jag tror att jag kan hjälpa företag som vill få ut mesta möjliga av sina investeringar, sin organisation och sina partnerskap. Här tycker jag att det finns en förbättringspotential i hela branschen, säger Claes Wallner.