Solen skiner, snön smälter, vinterkräksjukan drar sig sakta tillbaka – det är vår! Jag vet inte hur det är med er, men mitt sinne blir i vart fall bra mycket soligare och roligare så här års. I den andan tänkte jag att det kan vara värt att påminna om allt som ser ljust ut ur ett arkitektperspektiv – det är nämligen massor med saker!

Några axplock:

• Trots att arkitektyrket inte är särskilt gammalt finns det arkitekter i alla stora organisationer. På kort sikt kommer det förstås alltid att vara strid på kniven mellan de som vill ha sina behov tillfredsställda snabbt och arkitekter som vill lösa saker långsiktigt – men i ett längre perspektiv är det accepterat och vedertaget att struktur, ordning och reda och att tänka efter före är kloka idéer.

• Vi har en livaktig debatt om arkitektskrået, inte minst i sociala media. Även om jag ibland känner en viss frustration kring detta (Vad är det som går och går och aldrig når en slutsats? Två arkitekter som debatterar definitionen av arkitektur!) är det i grunden bara positivt; en rationell diskussion och meningsutbyte är grunden för utveckling.

• Trots suboptimeringar, maktstrider och kortsiktigt tänkande lyckas väldigt många stora organisationer få människor, processer och teknik att samverka på ett sätt som genererar oerhörda värden. Missförstå mig rätt: allt kan förbättras, men utgångsläget är ändå rätt bra.

• Teknik vi tidigare knappt kunde drömma om börjar nu bli verklighet. Bilar kör själva, datorer vinner över männsikor i go, och så vidare. Mer avancerad teknik i våra organisationer kräver mer avancerad hantering, och någon som förmår sätta saker och ting i perspektiv. Helt perfekta uppgifter för arkitekter.

Så fröjda er, arkitekter – det är vår och framtiden ser ljus ut!

Läs mer: Fler krönikor om enterprise architecture