It är den viktigaste branschen för Sveriges ekonomi nu och i framtiden. Men den lider brist på något så grundläggande som en jämställd arbetsplats.

En jämställd arbetsplats är inte bara roligare och trevligare – det är en grundläggande rättighet. Som om inte det vore skäl nog visar studier att arbetsplatser med lika många män som kvinnor har högre lönsamhet och lägre sjukfrånvaro. Lika lön för lika arbete, delad föräldraledighet och vård av sjuka barn är några saker vi kan bli mycket bättre på – även här i Sverige. Vi är bra jämfört med andra, men fortfarande långt ifrån godkända.

Läs också: ”Frågan om it:s sanna värde kan äntligen få sitt svar”

I många sektorer är det svårt för kvinnor att nå toppen, men inom teknik är det svårt att ens få en fot genom dörren (McKinsey: ”Breaking Down the Gender Challenge”, mars 2016). Andelen kvinnor är inte bara liten (20 procent) – den minskar (för tio år sedan var den 22 procent). På civilingenjörslinjen för datateknik är andelen kvinnor 16 procent. När DN för ett år sedan kartlade styrelsesammansättningen i några kända it-bolag (Klarna, King, Mojang, Spotify) hittade de bara en enda kvinna. Snittet i svenska börsbolag är åtmistone 24 procent.

För att förändra detta tror jag vi måste börja redan i väldigt unga åldrar. Barn måste få se kvinnor i sin omgivning lyckas inom it. Problemet är att det finns för få förebilder. Vi har fastnat i en ond cirkel som måste brytas. Detta belystes nyligen i Computer Sweden där tre unga kvinnor diskuterade it-branschen och dess jämställdhetsproblem. Att många av de redan få kvinnor som försöker göra karriär inom it fastnar i mellanchefspositioner är ett grundläggande problem vi måste göra något åt.

Läs också: ”Hacka din egen mjukvara innan någon annan gör det”

På Saab i Linköping arbetar det cirka 5 000 personer. Bara 20 procent av dem är kvinnor. Men Saab var ett av de företag som deltog i årets ”Introduce a Girl to Engineering Day” i år, som föreningen Womengineer ordnade för tredje året i rad. På KTH ordnar vi tillsammans med Robyn teknikfestivalen Tekla för unga tjejer.

I december varje år utser CIO Sweden Årets CIO på CIO Awards. Vi kan alla dra vårt strå till stacken genom något så enkelt som att nominera kvinnliga CIO:er. Genom åren åtta män blivit Årets CIO, jämfört med bara tre kvinnor (Margaretha Bremar, MyTravel, 2006Johanna Kjellberg, Kappahl, 2010Charlotte Svensson, Dagens nyheter, 2012). Dags att jämna ut de siffrorna.