– I och med Asea-roboten IRB6 som började tillverkas här 1974 och såldes över hela världen finns det en massa kompetens och ett kluster av tillverkare samlat i Västerås, säger Adam Hagman, affärsutvecklare inom hälsorobotik, det vill säga robotar för sjuk- och äldrevården. Det är ett högprofilerat utvecklingssområde i Robotdalen och en tillämpning där robotar väntas få uppdrag i framtiden. Inte helt okontroversiellt dock.

Adam Hagman
Adam Hagman är affärsutvecklare inom hälsorobotik i Robotdalen i Västerås. ”Vi har lite uppförsbacke med just ordet »robot«”, säger han.

Robotar i fabriken är en sak. Att de tar hand om våra äldre kan få både politiker och anhöriga att gå i spinn. Det har Adam Hagman erfarit.

Säger man ordet ”robot” tänker många att det är Terminator med röda ögon som ska ta hand om Asta, 80 år

– Säger man ordet ”robot” tänker många att det är Terminator med röda ögon som ska ta hand om Asta, 80 år. Men det är ju inte så. Tvärtom handlar det om att ge Asta självständighet och värdighet, säger han.

Det är bara två procent av de äldre som är så pass sjuka att ingen teknik hjälper. Sedan finns det sju–åtta procent som behöver daglig vård.

– Resterande 89 procent är bara gamla – de behöver vara autonoma så länge som möjligt. Vara delaktiga i samhället och trivas. Det är dem vi fokuserar på. Vi ser tekniken som en möjliggörare för dem, fortsätter han.

Läs också: Här är roboten som ska lära kidsen att koda

Det gör inte alla. Robotdalen gjorde nyligen en undersökning om människors inställning till robotar och de flesta, 60 procent, ville se ett totalförbud mot robotar i äldrevården.

– Vi har lite uppförsbacke med just ordet ”robot”, säger Adam Hagman.

Det finns dock en anledning till att samhället satsar pengar på robotutveckling för äldrevård. Eftersom den äldre delen av befolkningen växer snabbare än den arbetsföra, räcker helt enkelt inte vårdbiträdena till. OECD skriker efter innovationer.

Europa har precis lanserat forskningsprojektet ”Horizon 2020”. Det är 80 miljarder euro som ska spenderas fram till 2020, och mycket kommer att gå till frågor om åldrande befolkningar och hälsovård.

– Det kommer många tekniklösningar ur de pengarna, säger Adam Hagman.

Stefan Fölster ser hela vården befolkas av robotar framöver. Inte bara äldrevården. I många fall har algoritmer visat sig ställa bättre diagnoser än läkare, så frågan blir vem man litar på.

Till Robotdalen kommer entrepre­nörer från hela Sverige med idéer. De kan mecka i verkstaden eller få hjälp med lansering. I ett showrum invid landmärket Skrapan – Västerås enda skyskrapa – kan allmänheten prova på det senaste inom välfärds-tech.

Men det är verkligen ingen science fiction det handlar om så här långt.

I showrummet på Robotdalen står den berömda roboten Giraff, en långhalsad och fjärrstyrd maskin med en Ipad-liknande bildskärm. En telepresence-robot som ger äldre möjlighet att hålla kontakt med vårdpersonal på distans, som ett komplement till hemtjänsten. Giraff har även mörkerseende, så att personalen kan se om vårdtagaren behöver ”störas” på natten eller ej.

Hemtjänsten besöker Aina med Giraffen from Maria Gill on Vimeo.

– Det här är den senaste tekniken mänskligheten har i dag, som kan interagera med sin omvärld med hjälp av sensorer och dessutom har en viss konstgjord intelligens. Vi har inget värre än så, säger Adam Hagman.

Här finns också duschroboten Poseidon, som ska hjälpa delvis rörelsehindrade personer att duscha ensamma. Här finns en servohandske som förstärker greppet om mjölk­paketet eller kaffekoppen. Och så finns här robotkatten – Justocat.

– Justocat är utvecklad på Mälar­dalens högskola som ett verktyg i rehabilitering av dementa. I vissa fall kan man till och med ta bort lugnande medicin för patienten, en del börjar prata igen, säger Adam Hagman.

– En gång när vi testade den var det en herre som hade en fantastisk utveckling med katten. Ändå tills hans son fick reda på det. Han blev så arg. ”Hur kan ni ge en mekanisk katt till min pappa? Det är en skymf!”

– Men sedan fick han komma och titta och såg att hans pappa hade börjat prata igen. Nu är han en av kattens största förespråkare.

Vad säger vårdpersonalen? Känner de sig hotade av robotarna? 

– Ja, till en början. Tills de förstår vad det handlar om: att ge dem möjlighet att koncentrera sig på det de är utbildade till, det vill säga att vårda människor. Vi har ett mantra där vi säger att ”robotar aldrig ska ta hand om människor, robotar ska hjälpa människor att bli självständiga”.

”Det är bara slöseri med tid”

Även om Adam Hagman vill se robotar i vården, sticker han inte under stol med att den svenska byråkratin kan lägga hinder i vägen.

– Vi testar, och vi utvecklar, och vi ser att det blir bra. Organisationen blir effektiv, och samhället sparar pengar. Men ändå händer det inget. Det fungerar så i Sverige, eftersom vi har 290 kommuner med självstyre.

Läs också: Nej, än har robotarna inte knuffat ut mänsklig arbetskraft

Robotarna måste testas i varje enskild kommun för att godkännas på nationell nivå, men den kapaciteten finns inte hos entreprenörerna.

– Robotdalen kan inte göra det, vi är inte vårdsamordnare. Västerås stad har kommit långt och har testverksamhet, men även om produkten är bra och uppskattad av alla finns det ingen automatisk process där man kan implementera den. 
­
– Då är frågan varför man ens ska testa? Det är bara slöseri med tid.

Att 50 procent av jobben tas över av robotar inom 20 år är han skeptisk till. Och inte bara av det skälet.

– På robottekniksidan har vi startat ett projekt som heter ”Robot till tusen”, där vi har frågat företag om det går att automatisera deras produktion med robotar. I samtliga fall där företaget beslutat att ta in robotar har det blivit fler anställda, inte färre.

Adam Hagman förklarar det med att kvaliteten blir högre och produktionen billigare när man automatiserar mer. Det gör att produkten blir attraktivare på marknaden, och tillverkaren behöver expandera.

– Det är exakt det som har hänt i samtliga fall när man har investerat i industrirobotar, säger han.

Industrin gör en omvänd resa för tillfället. Jobben återvänder delvis.

Fakta

Internet of Everything

Stefan Fölster är en av talarna på vårt event Internet of Everything på nybyggda Scandic Continental i Stockholm den 11 maj. Anmäl dig här!