I helgen gick Nordic IoT Hackaton av stapeln i Skåne – en internationell tävling där tio lag hackade i 48 timmar, i grenarna smarta byggnader och hälsovård. Vann gjorde ett ryskt och ett amerikanskt lag. Vladimir Aluferov är lagkapten för ryska Invisual, som tog fram en lösning som ska ge brandkåren detaljerad information om byggnader när en brand brutit ut.

– Vi tar hjälp av alla de hundratals system som finns i en byggnad för att identifiera var det brinner, i vilka rum det finns människor och vilka brandvägar som är blockerade, säger Vladimir Aluferov.

Läs också: Mängder av uppkopplade prylar betyder kassaklirr för säkerhetsbranschen

– Man kan till exempel använda sig av säkerhetskameror som är byggda på realtidssystem, system som är till för att spåra anställda och andra interna system och göra den informationen tillgänglig för brandkåren om brandlarmet går. På så sätt vet de redan när de kommer till platsen var det finns människor att rädda, var brandutgångarna finns. De kan ledsaga människor om vissa av brandutgångarna är blockerade och se var det brinner så att de kan släcka där.

Hur ska ni gå vidare med er idé?

– För tillfället är vi kvar i Stockholm, och vi har fått några förslag på företag som kanske kan vara intresserade. Annars får vi se hur vi arbetar vidare med det här när vi kommer hem, säger Vladimir Aluferov.

I den andra kategorin, hälsovård, vann laget Re-Empower med medlemmar från Kanada, USA och Tyskland. Laget har tagit fram en lösning som ska hjälpa patienter med alzheimers sjukdom och liknande demenssjukdomar att klara vardagen i hemmet. Det handlar om en liten inspelningsapparat som gör det möjligt för anhöriga att spela in korta meddelanden eller påminnelser som sedan spelas upp automatiskt.

Läs också: Alla pratar om IoT, men hur kommer man igång? Här är expertens bästa råd.

Bakom det årliga evenemanget Nordic IoT Hacktahon ligger en rad olika företag och innovationsorganisationen Mobile Heights.


Internet of things angår alla, inte bara hackare och startuppföretag. Den 11 maj är det dags för IDG:s Internet of Everything i Stockholm, där du möter talare från storföretag som Telenor, Husqvarna, Scania, Volvo och Sandvik. Läs mer och anmäl dig här!