Ann Hellenius, it-direktör i Stockholms stad, har usetts till Årets cio i Europa. Priset delades ut i tisdags i Luxemburg, på digitaliseringskonferensen ICT Spring, inför 5 500 personer från hela världen.

– Det känns fantastiskt kul. Jag tänker att priset är till alla medarbetare som gör ett fantastiskt jobb med att digitalisera vår stad, och att jag fått symbolisera den utvecklingen, säger hon.

Jättegrattis! Varför vann just du, tror du?

– Jag tror att det har att göra med vår medvetna satsning på digitalisering och på att vara en smart stad. Det är ett enormt fokus på och intresse för smarta städer just nu. Man har förstått att det är en förutsättning för näringslivet. Att vi behöver varandra. Vi i Stockholm har kommit långt här, och jag tror att det är det man har uppmärksammat oss för.

Läs också: Digitaliseringen slår sönder företagens organisation – så får du med alla på tåget

– Det är också lite extra kul att det här inte är ett specialpris för städer och offentlig sektor, utan att vi var nominerade tillsammans med företrädare från näringslivet, säger hon.

Här kan du se Ann Hellenius dragning från IDG:s konferens CIO Governance 2015: ”Stockholm 2.0 – staden, medborgarna och framtidens it”.

ICT Spring är en av Europas största konferenser kring digitalisering. Priset European CIO of The year delas ut varje år till ”den digitala ledare som, tack vare sin strategiska kompetens och management-kompetens, har bidragit mest till sitt företags prestation och samtidigt mött alla intressenters behov.” Övriga nominerade i år var Phil Jordan, Group CIO på Telefónica, Jane Moran, CIO på Unilever och Oliver Bussmann, tidigare Group CIO på finansjätten UBS.

I tacktalet lyfte Ann Hellenius fram att arbetet med att göra Stockholms stad smartare och mer uppkopplad i grunden handlar om att erbjuda hög livskvalitet för dem som bor och vistas i Stockholm, samt att erbjuda bästa möjliga förutsättningar för etablerade företag och startups. Via innovativa it-lösningar, öppenhet och uppkoppling ska Stockholm bli mer ekonomiskt, ekologiskt, demokratiskt och socialt hållbart!

Läs också: 16 appar som it-cheferna använder varje dag

Bland talarna märktes Luxemburgs premiärminister Xavier Bettel, företrädare för en rad innovativa startup-företag liksom globala aktörer och representanter från EU-kommissionens Generaldirektorat för Informationsteknik (DIGIT).

Delade ut priset till Ann Hellenius gjorde Anne-Catherine Ries från Luxemburgs statsministerium.

Fakta

ICT Spring arrangeras varje år av event- och medieföretaget Farvest, med säte i Luxemburg, och samlar 5 000–6 000 beslutsfattare från över 70 länder.