Den 19 december utser vi Årets cio för tolfte året i rad, på galan CIO Awards på Berns salonger i Stockholm.

Vinnaren utses av en oberoende jury bestående av tidigare vinnare, styrelseproffs, forskare och experter. Efter en öppen nominering under våren har nu juryarbetet kommit så långt att vi kan presentera det första urvalet, en långlista på tio kandidater.

Av de tio nedan kommer fem att gå till final. Finalisterna tillkännages den 15 september.


Johnny Bröms, cio, Max Hamburgerrestauranger

Hamburgerkedjan Max har satsat hårt på it-stöd för sina gäster, först med självbetjäningsautomater i restaurangerna och sedan, som första rikstäckande snabbmatskedja i Sverige, med beställning och betalning direkt i mobilappen.

Johnny Bröms
Foto: MaxJohnny Bröms, cio, Max Hamburgerrestauranger.

Johnny Bröms har varit cio på Max sedan 2007, och var dessförinnan it-supportchef på Luleå tekniska universitet. I mars i år utsågs han till IT Executive of the Year på Management Events konferens 600 Minutes Executive IT.


Catrin Ditz, cio, Uppsala kommun

Catrin Ditz kom till cio-jobbet i Uppsala kommun sommaren 2014. Sedan dess har hon jobbat med att bygga upp en ny, enhetlig it-organisation. Organisationen har idag 150 anställda – dels personal från den gamla interna leverantörsorganisationen, dels folk som plockats in från verksamheterna, och dels en strategisk stab med de flesta specialistkompetenser nyrekryterade.

Catrin Ditz, CIO, Uppsala kommun
Catrin Ditz, cio, Uppsala kommun

I januari 2015 utsågs hon till Årets offentliga chef av Hexnova media, som ger ut tidningen Offentliga affärer.

Tidigare har hon varit interims-cio på Socialstyrelsen och cio och cco på Vallentuna kommun. Hon är utbildad civilingenjör och har även läst kommunikation på Berghs.


Camilla Dorvall, cio, Collector Bank

Collector Bank marknadsför sig som ”den digitala nischbanken” med ledorden ”snabbhet, flexibilitet och välvilja”. Bolaget har funnits sedan 1999; Camilla Dorvall har varit cio sedan augusti 2012.

Camilla Dorvall, cio, Collector Bank
Foto: CollectorCamilla Dorvall, cio, Collector Bank

Förra året var ett händelserikt år för Collector, som fick sin banklicens, börsnoterades på Nasdaq Stockholm, och vässade sitt digitala fokus.

Innan hon kom till Collector var Camilla Dorvall cio på Göteborg & Co träffpunkt, som marknadsför och utvecklar Göteborg som turist-, mötes- och evenemangsstad.


Kari Finnskog, cio, Västtrafik

Sedan 2009 är Kari Finnskog cio på Västtrafik, trafikhuvudmannen i Västra Götalands län plus Kungsbacka kommun. Genom åren har vi läst om hur hon rustat för busväder, rullat ut nya biljett- och kundhanteringssystem, och arbetar med öppna data och api:er.

Kari Finnskog, cio, Västtrafik
Foto: Kim KarlstenKari Finnskog, cio, Västtrafik

Tidigare var hon cio på Kronans droghandel, som lagerhöll och distribuerade läkemedel. Längre tillbaka har hon arbetat som konsult, bland annat på Acando.


Mattias Hindfelt, cio, Riksbyggen

Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare.

Mattias Hindfelt, cio, Riksbyggen
Foto: Anna Rut FridholmMattias Hindfelt, cio, Riksbyggen

Mattias Hindfelt har varit cio sedan 2007 och skapade bland annat rubriker 2015 när Riksbyggen började inspektera tak med drönare. Innan dess arbetade han med it på Skatteverket i fem år, i roller som it-arkitekt, projektledare och test- och qa-ansvarig.


Göran Kördel, cio, Boliden

Göran Kördel har gedigen erfarenhet av it på svenska storföretag. Från 1991 till 2008 arbetade han på Ericsson i olika roller, däribland Director, Group IT; sedan var han vd för Sandvik IT Services till 2011 och cio och vice president på Sandvik till 2013. Sedan maj 2014 är han cio på Boliden.

Göran Kördel, cio, Boliden
Foto: Anna Rut FridholmGöran Kördel, cio, Boliden

Metalljätten Boliden driver fem gruvområden och fem smältverk i Sverige, Norge, Finland och på Irland. Företaget har länge fokuserat på automation, säkerhet och energieffektivisering, bland annat med wifi under jord, som positionerar personal för högre säkerhet och effektivare ventilation.


Jan Lindmark, cio, Axfood

Jan Lindmark har varit cio på Axfood sedan 2001. Det är nästan hela bolagets livstid. Det bildades år 2000, när Hemköp gick ihop med D&D Dagligvaror, som bildats året innan genom sammanslagning av D-gruppen och Dagab. Idag driver Axfood bland annat kedjorna Willys och Hemköp.

Jan Lindmark, cio, Axfood
Foto: Bengt AlmJan Lindmark, cio, Axfood

Tidigare har Jan Lindmark varit it-director på Fritidsresegruppen (1997–2001) och it-chef på Posten (1993–1997).Mikael Pommert, cio, MTG
Mikael Pommert, cio, MTG

Mikael Pommert, cio, MTG

I mediebranschen rasar den digitala transformationen med full kraft. MTG har både traditionell tv, som Viasat, där TV3 ingår, och strömmande tjänster som Viaplay. 2015 köpte MTG 74 procent av e-sportjätten ESL.

På it-sidan samsas legacy med toppmoderna molntjänster som AWS och Azure.

CIO på MTG sedan 2014 är Mikael Pommert. Han började på MTG år 2005, som teknisk manager på tv-studion i Münchenbryggeriet.

Dessförinnan drev han ett produktionsbolaget Experienca, med nyckelfärdiga lösningar för live-tv.


Martin Thell, cio, Scandic Hotels

De senaste åren har Scandic, Nordens största hotellkedja, arbetat med helhetsgrepp och strävat efter en så enhetlig kundupplevelse som möjligt. För att kunna erbjuda enhetliga tjänster även på it-sidan satsar Scandic nu på centralisering och molnlösningar. 

Martin Thell, cio, Scandic
Foto: Martin StenmarkMartin Thell, cio, Scandic

Här berättar cio Martin Thell om Scandics molnresa på vår konferens Cloud Confessions.

Han kom till cio-posten på Scandic 2012, från ett cio-jobb på Axstores. Han har en bakgrund som utvecklare på OMX Technology och konsult på Capgemini, och har även varit IT operations manager på Rusta.


Martin Wallgren, cio, Stena
Martin Wallgren, cio, Stena

Martin Wallgren, cio, Stena

Martin Wallgren har arbetat på Stena sedan 1996. Han började som fartygsvärd och arbetade sig upp som it-tekniker, affärsutvecklare och account manager inom IT. (2008 intervjuades han i Computer Sweden om en webboptimeringsbox.) 2012 blev han cio på Stena Rederi.

Idag är han cio på Stena AB och arbetar med de olika Stena-bolagens digitala transformation.


Detta är CIO Awards

CIO Awards arrangeras av IDG:s CIO Sweden i samarbete med Accenture. Priserna delas ut på en gala på Berns salonger i Stockholm den 19 december. Årets CIO 2015 blev Mats Hultin, SAAB.

CIO Awards
Foto: Erik TextoriusEtt fullsatt Berns under CIO Awards 2015.

Förutom Årets CIO utser vi även Årets digitala projekt, Årets hållbara projekt och Årets digitala inspiratör.

Den 15 september är fem finalisterna klara i de olika kategorierna. Stay tuned!