När cio-jobbet på Tele2 dök upp kändes det som ”ett väldigt privilegium”, säger Elisabeth Stjernstoft.

– Det är ett jättespännande jobb i en jätterolig bransch, på ett börsnoterat företag som finns i många länder, säger hon.

– Det känns också väldigt kul att jag kommer att ingå i den svenska ledningsgruppen på Tele2. På Apoteket ingick jag i juristföreningen, alltså den utökade ledningsgruppen, och rapporterade till cfo, men här rapporterar jag direkt till vd. 

The First 90 Days
Elisabeth Stjernstoft rekommenderar Michael Watkins ”The First 90 Days” till alla som byter jobb.

Vad har du hunnit göra så här långt?

– Det här är bara min andra vecka, så än så länge har jag mest försökt skaffa mig överblick över min egen enhet och få grepp om de prioriteringar jag behöver göra framåt.

Läs också: Anna Felländer: Alla måste tänka IT

– Jag följer de här klassiska ”The First 90 Days”. Det är för övrigt en bok jag kan rekommendera till alla som byter jobb.

Vad tar du med dig från din tid på Apoteket?

– Jag tar med mig en massa saker. Det har varit otroligt roligt. Vi har jobbat jättemycket med den digitala transformationen och förra året blev vi utsedda till Årets bästa e-handel/omnikanal på [Svensk handels och Dagens handels] Retail Awards.

– I år är vi också nominerade till CIO Awards, men finalisterna är inte klara ännu.

När Elisabeth Stjernstoft kom in som cio på Apoteket 2012 var det dags att ställa om från monopol till konkurrensutsättning.

Läs också: ”Så tjänar du pengar på internet of things – den magiska formeln”

– Det var en väldig resa, där vi bland annat var tvungna att byta alla våra it-system, eftersom de sågs som en konkurrensfördel. Samtidigt gick vi över en natt från 100 procent av marknaden till en tredjedel, och då var kostnaderna tvungna att minska lika mycket.

– Mitt första uppdrag var att färdigställa de här förändringarna, och det var ett väldigt svårt och intressant arbete. På det hela taget har det varit en jätterolig resa och jag har fått många vänner på vägen, säger Elisabeth Stjernstoft.

* * *

Cio-rollen på Apoteket tas över av Lars Jansson, som tidigare hade titeln coo och director IT operations. Han kom till Apoteket i januari 2013, från Telecomputing.