Duktiga it-projektledare står högt på önskelistan hos många företag. Men frågan är om de verkligen har tänkt igenom vad det är för personer de verkligen söker. I alla fall verkar det inte så om man tittar på hur jobbannonserna ser ut.

Och det har två forskare, Leif Marcusson och Siw Lundqvist på Ekonomihögskolan vid Linnéuniversitetet i Kalmar gjort. De har gått igenom 352 annonser som lagts ut under åren 2010 till 2013 och resultatet kan sammanfattas i ett ord – otydligt.

I nästan en tredjedel av annonserna finns ingen information alls om arbetet och i 18 procent av dem finns inga tydliga kompetenskrav. I 20 av annonserna, dryga sex procent, finns inga kunskaps-, utbildnings- eller erfarenhetskrav alls uttryckta.

Däremot kryddas de med floskler om vilken typ av personlighet man är ute efter – vanliga exempel är att projektledaren ska ha "det", ska ha glimten i ögat, ska ha en stark inre motor, ska ha det lilla extra och ska ha skinn på näsan.

Läs också: Hård press på den nya nyckelpersonen på it-företagen – rekryteraren

– Jag har varit i it-branschen innan och känner väl i och för sig igen att det kan vara ganska otydligt. Men det som förvånar mig mest är att fler inte kräver certifiering, säger Leif Marcusson.

– När det annonseras efter tekniker så frågas det efter certifiering men när det handlar om it-projektledare ska de ha "glimten i ögat". Det är ju annars ett enkelt sätt att konstatera om personen har ett tekniskt kunnande vid sidan av de andra saker som krävs – som ledarskap.

De två forskarna har tittat på annonsering även inom andra områden och generellt är arbetsbeskrivningen för jobb ute på golvet betydligt mer detaljerade än de högre upp i jobbhierarkin konstaterar Leif Marcusson.

– Ska du jobba på bensinstation är arbetsuppgifterna ofta väl beskrivna men om regeringen ska anställa en generaldirektör så står det inte så mycket om det. Kanske uppfattas it-projektledare som tillräckligt högt upp för att inte specificera så noga – men samtidigt används floskler som att personen ska ha "det", så det är som man inte riktigt kan bestämma vilket läge det är.

Läs också: Ska AI bota kass arbetskultur för att cheferna inte klarar att öka mångfalden?

Det finns helt klart stort utrymme att förbättra hur rekryteringen sker via annonser anser Leif Marcusson.

– Med tydligare beskrivningar skulle företagen få fram bättre kandidater. Om man annonserar på det sätt som man gör i dag får man sökande som man vet inte kommer att passa och missar andra som sannolikt uppfyller kraven.

Även om det kan vara svårt att skriva exakt vad man ska jobba med eftersom projekten kommer att se olika ut kan man vara bättre på att lyfta fram de specifika branschkrav som finns.

– Vad kräver just den här branschen? Byggbranschen har vissa specifika krav – it-branschen har andra där det exempelvis gäller att kunna hantera både mjuka och hårda frågor. Teknik och ledarskap. Det borde kunna specificeras tydligare.

Vad är då skälet till att annonserna ser ut som de gör?

– Ett skäl är att väldigt få beslutsfattare i företagen förstår vad ett it-projekt är, säger Leif Marcusson.

– Och inte heller personalavdelningen som skriver annonsen vet riktigt vad det är och då landar det i flummiga formuleringar.

Ett annat skäl kan vara att en del annonser faktiskt inte är annonser.

– Vi har pratat med några företag som sagt att deras annonser ibland är fejk och mer är till för att marknadsföra sig mot kunder. Och då innehåller de väl de signalord som man vill förmedla.