It står för en allt större del av investeringarna inom offentlig sektor. Snart passerar notan 25 miljarder kronor per år – och den siffran växer för varje år. Ett skäl är naturligtvis den stora digitaliseringstrenden som sveper över landet.

Lilian Klasson har arbetat med digitaliseringsprojekt i 30 år snart, en stor del av dessa inom offentlig sektor, bland annat på Domstolsverket, som drift- och it-chef på UD och som utvecklingschef på Riksdagen. För sex år sedan grundade hon konsultbolaget Stratvise som är inriktat på just de här digitaliseringsfrågorna. Hon tror att en del av de projekt som nu kommer att startas kommer att misslyckas av ett skäl – de är för stora och komplexa.

– Det är ofta så inom offentlig sektor att man satsar på ett standardsystem och sedan anpassar man verksamheten efter detta. I stället bör man fråga sig hur drömsituationen är? Hur vill vi arbeta? Det handlar om att hitta smartare sätt att arbeta på.

Läs också: Digitaliseringsministern: Så ska Sverige göra comeback som it-nation

– En nyckel är att man måste våga testa och experimentera, i mindre format. Man läser om projekt där utgångspunkten är ”nu ska vi byta ut hela e-postsystemet”, men jag tycker att man ska göra mer piloter, prototyper och arbeta mer agilt. Och att våga misslyckas.

Lilian Klasson fortsätter:

– Samtidigt måste man se till att man styr och har kvar den vanliga förvaltningen så att inte it-avdelningen blir en lekstuga, det ska vara avdelat vilka som sysslar med innovation och vilka som sysslar med förvaltning.

Ett exempel är stadsingenjören i Stockholms stad som har ett projekt tillsammans med ett byggföretag och ett drönarföretag för att få ner tiden det tar att genomföra detaljplaner. I dag tar det 18 månader från ax till limpa. Under processen jobbar man med olika verktyg. Men genom att samverka, istället för att jobba sekventiellt, och att använda 3d-digitalisering genom hela processen så kan man få ner den tiden till en tredjedel, berättar hon.

– Det är väldigt många sådana aktiviteter på gång och det är bra, men de behöver samordnas.

Lilian Klasson har själv varit med och byggt ett antal sådana här system: Bokningssystem för hotell- och restaurangbranschen, målhanteringssystem för domstolsväsendet och så vidare.

Läs också: Offentlig sektor köper it för rekordsummor – Malmö ökar mest

Vad är det då som har hänt den senaste tiden? Varför pratar hela offentlig sektor digitalisering i dag?
– I mångt och mycket tror jag att man helt enkelt har hittat ett begrepp, som visar att någonting kan lösas. Men många gånger tror jag att det helt enkelt handlar om förändring genom effektivisering. Men sedan kommer det ju uppifrån också: Regeringen har tillsatt en digitaliseringsminister och det finns nu ett tryck på myndigheterna att göra något.

Lilian Klasson tillägger att Sverige dessutom tappar fart och halkat ner på de internationella listorna över digitaliseringsgraden i samhället, något som också ökar pressen att agera.

– Samtidigt är det klart att det här är ett bättre sätt att nå kunderna. Skatteverket är ju en oerhörd föregångare som tänker både på verksamhetsnyttan och hur de kan göra det bättre för sina kunder.