Den 19 december utser vi Årets cio, Årets digitala projekt och Årets hållbara projekt på galan CIO Awards på Berns salonger i Stockholm.

Vinnarna utses av en oberoende jury bestående av tidigare vinnare, styrelseproffs, forskare och experter. Under våren var nomineringen öppen, och många nominerade cio:er och projekt i olika branscher och verksamheter.

Nu är de fem finalisterna klara i kategorin Årets hållbara projekt:

BRIS: Abused Emojis

Genom sin app Abused Emojis skapar BRIS ett helt nytt sätt för barn att våga uttrycka sina känslor och berätta vad de varit med om. Appen var den första i sitt slag och fick stor uppmärksamhet internationellt. Appen lägger till ett tangentbord till din Iphone med emojis som liknar de inbyggda – men istället visar på olika former av utsatthet eller våld.

Läs mer om Abused Emojis i den här artikeln.

H&M IT: Double Sales – Half Impact

Double Sales – Half Impact är ett bevis på att företag kan minska sin klimatpåverkan med hjälp av it. H&M IT har satt upp målet att halvera sin klimatpåverkan på fem år, samtidigt som verksamheten uppskattas växa sig dubbelt så stor. Stora resultat har redan uppnåtts, och projektet kommer att sammanfattas i ett green paper som blir offentligt för andra företag att inspireras av och ta efter.

Ingenjörer utan gränser vid Lunds universitet, med partners: Open Hack – Coding for Humanity

Hackatonet OpenHack har uppmärksammat hur mjukvaruutvecklare kan använda sin sin kompetens för att göra nytta i humanitära sammanhang. Med utgångspunkt i öppna data levererade OpenHack flera lösningar som välgörenhetsorganisationer nu jobbar vidare på.

Läs mer om OpenHack i den här artikeln.

Malmö stad: Smarta nät för ett hållbart energisystem

Det smarta-nät-projekt som Malmö stad drivit tillsammans med E.on har producerat en digital lösning som i hög grad bidrar till ett hållbarare samhälle. Den plattform som tagits fram skapar stora värden för fastighetsägare som värmer upp byggnader med fjärrvärme, vilket premierar fjärrvärmen framför andra mindre hållbara alternativ.

NCC: Loop Rocks

NCC:s Loop Rocks är ett tydligt exempel på hur digitala medel, med relativt små investeringar, kan få stor utväxling hållbarhetsmässigt. Loop Rocks effektiviserar hanteringen av överskottsmassor från byggen, och givet att var fjärde lastbil som kör i Stockholm idag transporterar sådana massor finns det stora värden att hämta hem.


Detta är CIO Awards

CIO Awards arrangeras av IDG:s CIO Sweden i samarbete med Accenture. Priserna delas ut på en gala på Berns salonger i Stockholm den 19 december. Årets hållbara projekt 2015 blev Icas och Uppsalahems Klimaträtt.

CIO Awards
Foto: Erik TextoriusEtt fullsatt Berns under CIO Awards 2015.

Förutom Årets hållbara projekt utser vi även Årets digitala projekt, Årets CIO och Årets digitala inspiratör.