1. AI och avancerad maskininlärning
Det vi kallar artificiell intelligens är en mischmasch av olika tekniker som i bästa fall resulterar i smartare produkter som förstår, lär sig själva, analyserar, anpassar sig och i slutänden kan agera självständigt.
– Det kommer att implementeras i en ny sorts tydligt intelligenta appar och saker, och dessutom ge inbäddad intelligens åt en lång rad uppkopplade enheter och existerande mjukvaru- och servicelösningar, säger Gartner-chefen David Cearley i ett uttalande.
2. Intelligenta appar
Så vad ska vi använda all artificiell intelligens till? Smarta appar och tjänster är kanske ett självklart svar. Från röstassistenter som Siri, Cortana och Alexa till robotstyrda kundtjänster och intelligenta kundvårdssystem.
– Inom de närmsta tio åren kommer i princip alla appar, program och tjänster att integrera någon nivå av artificiell intelligens, säger David Cearley.
Läs också: Microsofts nya röstigenkänning hör vad du säger lika bra som en medmänniska
3. Intelligenta saker
Men AI ska inte bara användas i mjukvarulösningar. Drönare, självkörande bilar, robotar och konsumentelektronik kommer också att få en del av kakan. Och nästa steg i utvecklingen är att de smarta prylarna börjar samarbeta med varandra, enligt Gartner.
4. Virtuell och augmenterad verklighet
Hårdvaran finns på plats i form av headset som Hololens, Oculus Rift och HTC Vive. Under den kommande femårsperioden ska tekniken förändra hur vi interagerar med vår omgivning och våra uppkopplade prylar, menar Gartner.
5. Digitala tvillingar
En "digital tvilling" är en exakt digital avbild av en fysisk maskin. Med hjälp av sensorer får man en precis bild av hur en fysisk enhet fungerar i verksamheten. Om en maskin i tillverkningsindustrin har problem kan teknikerna felsöka den digitala versionen istället för den fysiska, och på så vis undvika ett onödigt långt driftstopp.
Gartner spår att inom tre till fem år kommer åtskilliga hundra miljoner uppkopplade prylar att få sina digitala tvillingar.
6. Blockkedjan och dess öppna loggbok
Tekniken som driver kryptovalutan bitcoin har hyllats som nästa stora teknikrevolution, och Gartner slår fast att det finns otaliga användningsområden – även utanför finanssektorn. Men analysfirman konstaterar att tekniken fortfarande är i sin linda.
7. Konversationsstyrda system
Teknikjättarna är överens om att vi ska kunna prata med våra datorer, och Gartner håller med. I dag handlar det om röstassistenter i mobilen, smarta högtalare eller datorer, men i framtiden kommer all elektronik vi interagerar med kunna styras med rösten, spår analyshuset.
Läs mer: Microsoft satsar hårt på att få in Hololens på företagen – men analytikerna tvekar
8. Tjänstearkitektur
Gartner menar att vi är på väg till en ny lösning bortom de enskilda apparna. Analyshuset kallar den nya regimen för MASA, mesh app and architecture. Alla program på mobilen, webben, datorn och sakernas internet kommer att anslutas till gemensamma backend-system. Det ger i sin tur lösningar som både är agila och skalbara.
9. Fem digitala teknikplattformar
Gartner har identifierat fem fokusområden som kommer att ligga till grund för företag som digitaliserar sin verksamhet: informationssystem, kundupplevelser, analys och insikt, internet of things och företagsekosystem.
10. Säkerhetslöningar som anpassar sig
Vi hör ständigt hur internet of things är en mardröm för it-säkerheten på företag. Gartner ser en framtid där företag måste börja skydda sina uppkopplade prylar och vill se en säkerhetsarkitektur som anpassar sig efter nya sårbarheter. Där ingår både traditionella säkerhetslösningar och nya verktyg som kommer att växa fram med tiden.