(CIO Sweden/Barcelona) Har tekniken gått för långt? Är den utom kontroll? Hur blir det med drönare små som insekter? Och ai – är det säkert? Nu kan vi skriva ut pistoler med 3d-skrivare och cyberattacker kan slå ut allt.

Anslaget är dramatiskt när årets Gartnerkonferens i Barcelona drar igång. Men snart lämnar Gartners analyschef Peter Sondergaard det dystopiska för att i stället lyfta fram cio:ns roll i den framtida utvecklingen.

– Det är dags att undersöka den nya digitala plattformen. Där måste cio:n ta ledningen och se till att bidra till affären. Cio:erna har blivit byggmästare igen, säger han under sitt inledningsanförande.

Läs också: Gartner: Här är de 10 hetaste tekniktrenderna 2017

Byggstenarna är fem i Gartners värld. It-systemen, kunderna, sakerna, intelligens och ekosystem.

Det handlar inte bara om att ha koll inte bara på it-system och driften och se till att den skalar.

Det handlar också att möta kunderna där de finns – och nu pratar vi inte längre bara om att skapa kanaler på internet och i sociala medier, nej framöver handlar det om att nå dem även när de är inne i en virtuell värld i sin vr-hjälm eller kanske i en förstärkt verklighet, augmented reality, som i Pokemon Go.

– Det handlar om sådant som är inbäddat i deras vardagsliv, säger Peter Sondergaard.

Och så sakerna på det. Uppkopplade saker kommer att explodera – Gartner talar om 26 miljarder uppkopplade enheter 2020.

– Men låt dig inte distraheras av att räkna sakerna. De är bara saker så länge de inte ingår i en plattform, säger Peter Sondergaard.

Däremot krävs det mycket jobb att integrera, det går inte att bara lägga ovanpå de existerande systemen.

– Att koppla upp enheterna är den enkla delen. Processerna, integrationen och dataflödena ­ – ja, det är mycket svårare.

Nästa ingrediens är intelligens. Då talar vi inte dataanalys utan artificiell intelligens där systemen lär sig och kan ta självständiga beslut. Nu begränsas inte utvecklingen av när en kodrelease släpps utan flödar i takt med datan.

Till sist ekosystemen – vi måste samsas med våra konkurrenter för att komma framåt.

– Genom att dela api:er kan utvecklare få fram mer på en vecka än du ensam kan på ett år, säger Peter Sondergaard.

Var resan slutar vet vi inte – bara att det blir åka av och att alla branscher kommer att förändras i grunden. Långt borta är tiden då it kunde planeras, då alla visste när det var dags att uppgradera affärssystemet och vad investeringen kostade.

Läs också: Här är de fyra viktigaste it-trenderna företagsledningen måste ha koll på

Trots det fortsätter många företag se på it som ett sätt att effektivisera och spara kostnader.

– Företagen tittar på it-kostnad per anställd eller it-kostnad i förhållande till intäkter. Men det är fel nyckeltal för en digital affär anser vi, säger Peter Sondergaard.

Det går inte att låsa it-investeringarna i en budget och se dem som en börda.

– Nej, det måste budgeteras kontinuerligt. Investeringarna i digitalt ska ses som en tillgång som ska vårdas.
 
gartner
Foto: Gartner

Enligt Gartners analytiker är det rentav så att de företag som är bäst på att investera i ny teknik och inte snålar också de som sparar mest.

– De drar ifrån och belönas med ett digitalt ledarskap.

Och det är här cio:n måste kliva fram och peka på möjligheterna.

– Cio:n måste se sig som lärare vars roll är att utbilda ledningen, att få dem att se möjligheterna. Det var rätt vanligt under 90-talet men vi har förlorat det under några år, säger analaytikern Mark Raskino i ett samtal efter keynoten.

Han uppmanar cio:er att rent praktiskt prata digitalisering med styrelseledamöterna över en lunch.

– Det räcker inte med att bara tala med företagsledningen. Det är styrelsen som pekar ut den strategiska riktningen.

För att lyckas med det är det också viktigt att omge sig med rätt människor och där är mångfald ett nyckelord.

– All sorts mångfald. Kvinnor och män, olika ursprung och så något som vi vill lyfta fram – kognitiv mångfald. Leta efter folk som tänker på olika sätt och har olika färdigheter och olika ingångar, säger analytikern Don Scheibenreif .

– Något som vi behöver är exempelvis digitala antropologer som verkligen undersöker hur människor agerar i den digitala världen.

Läs också: Nästan alla företag har tagit klivet till molnet – står AI på tur?

Alla dagens cio:er kommer inte att klara omvandlingen konstaterar Mark Raskino. En del är inte skapta för att bli morgondagens byggmästare. Men det är viktigt att inte heller se uppgiften som övermäktig.

– Det är inte så att om man råkar ta ett felsteg så försvinner man, inte för de flesta storföretag i alla fall, säger han.

Det är gnuttan mer nedtonat än hur det låter när analytikerna eldar på cio-styrkorna från den stora scenen. Men även där önskas alla lycka till med slutorden – may the digital force be with you.