– Vilken konstig dag, inleder Gartneranalytikern Chris Howard sin framtidsspaning.

Valresultatet från USA har just rullat in och han konstaterar koncist att kanske får han lov att skapa nya förutsägelser medan han drar sin presentation.

– Men jag ska inte tala politik, jag ska tala om den stora digitala omvälvning vi står inför, säger han och tillägger.

– Och förresten är jag kanadensare.

När han ska beskriva den digitala revolution som är på väg nöjer han sig inte med de små jämförelserna. Nej, naturkatastrofer som tornados, orkaner eller jordbävningar är de bilder han målar upp.

Läs också: Vad händer med tech-industrin? Frågorna fler än svaren när Trump blir president.

– Jag bodde i tornado alley i Ohio ett tag – då gick sirenerna när det var dags att gömma sig i källaren. Det fungerade för att vi hade vidtagit de åtgärder som krävdes.

Nu är det dags för företagen att vidta de åtgärder som krävs när tornadon börjar snurra allt snabbare och riskerar att rasera deras bygge.

Förändringen i våra privatliv är det som leder vägen och för företagens del handlar det just om att möta och fånga kunderna.

En sådan väg heter augmented reality, förstärkt verklighet, som fått sitt första breda genomslag med Pokemon Go.

Om fyra år räknar Gartner med att 100 miljoner kunder shoppar med hjälp av förstärkt verklighet.

– Det är inte en så stor andel, men ändå signifikant. Det kan handla om sådant som att prova kläder virtuellt eller möblera sitt hem virtuellt.

Och redan nästa år kommer åtminstone ett av fem ledande varumärken använda sig av det när de möter sina vanliga kunder.

Så börja redan nu fundera på hur ni skulle kunna erbjuda det – via mobiler, sufplattor eller via något du sätter på huvudet, som glasögon exempelvis. Och i nästa steg utveckla det på bred front för shopping.

Bottar är en annan stor trend tillsammans med röststyrning. 2020 kommer 30 procent av vår tid på nätet försiggå utan en skärm spår Gartner.

Som exempel pratar Chris Howard om filmen Her där huvudpersonen blir kär i sitt operativsystem.

– Det är en friktionslös interaktion som sker med tal och gester.

Och det är också i den artificiella intelligensen vi kommer att klara kompetensbristen inom dataanalys.

Läs också: Gartner: Sluta slösa pengar på affärssystemen – digitalisera allt annat istället

– Den kommer inte att lösas av enbart människor utan i kombination med maskiner. Det är också mycket mer kraftfullt, säger han.

It-ansvariga bör redan nu börja designa för samtal, gå vidare till bottinteraktioner och till sist maskininlärning. Bygg med öppna api:er, manar Gartner.

Det är också dags att titta närmare på möjligheterna med blockkedjan.

– Det är en komplicerad arkitektur och fortfarande är appliktionerna rätt omogna men vi förutsäger att 2022 kommer det finas ett blockkedjebaserat företag som är värt en miljard dollar, säger Chris Howard.

Rådet är att redan nu börja experimentera och titta på sådant som möjligheterna att skapa smarta kontrakt ovanpå blockkedjor.

Potentialen för internet of things är gigantisk – Gartner talar om att en besparing för företag och kunder på 1000 miljarder dollar 2022 på områden som underhåll, tjänster och förbrukningsvaror. Där är det dags att försöka hitta områden där det går snabbast att spara och som snabbast ger pengarna tillbaka. Identifiera kostnader och sikta mot att spara tio procent med internet of things är rådet.

Och oroas inte över att lagringen ska explodera. Trots det enorma dataflödet så förväntas behovet av lagring i datacenter bara öka med tre procent.

– Allt lagras helt enkelt inte. Det som är viktigt är att avgöra vad som ska sparas och vad som ska kastas. Identifiera vad ni behöver ha kvar för att klara revisioner och de regelverk som finns.

Gartner pekar ut sju digitala jättar som de som är bäst positionerade när digitaliseringen griper in i våra liv. Fyra är amerikanska – Google, Facebook, Amazon och Apple – och tre av dem är kinesiska, Alibaba, Baidu och Tencent.

Europa har inte någon aktör i den klassen konstaterar Gartner flera gånger under konferensen. Och jättarna får allt större betydelse.

Läs också: Gartner: Nu ska allt byggas om – och det är cio:erna som måste ta täten

Det är deras olika ekosystem som kommer att dominera när vi kopplar upp våra hem. Om två år spår Gartner att minst två av dem kommer att finnas där och 2021 kommer någon av dem att ingå i 20 procent av alla aktiviteter som vi gör som individer.

En viktig strategisk fråga är därför om du och ditt företag ska försöka konkurrera med dem eller delta i deras nätverk.

Men mitt i allt arbete för att flytta fram positionerna får man inte glömma det som kommer i nästa steg. Det som kan liknas vid efterskalvet efter en jordbävning – en annan liknelse som Chris Howard gör.

Fram till 2019 krävs det 7 dollar för att få ordning på kärnsystemen för varje dollar som satsas på innovation.

– Hur långt ligger ni efter med systemarvet egentligen? Att ta till sig moderniseringsaspekterna kan också vara ett sätt att accelerera innovationen, säger Chris Howard.