(CIO/Barcelona) Var söker ditt företag grunden för sina beslut? Går de på magkänsla? Eller kanske lyssnar ni på någon företagsguru? Konsulter? Eller tittar ni på vad andra gör?

Gartneranalytikern Gareth Herschel tittar ut över publiken på årets Gartnerkonferens och sågar alla metoderna.

Magkänsla bygger på gårdagens kunskap och den fungerar inte för morgondagens beslut. Gurus avfärdar han raskt. Konsulterna hyrs oftast in för att ge råd om att göra det som ni ändå vill – så kan ni skylla på dem om det går snett. Och att titta på hur andra gör är nästan värst av allt.

Läs också: Ingen kommer undan orkanen av ny teknik – förbered er

– Det går inte att titta på någon och välja hadoop för att de valt det eller välja någon mjukvara bara för att ett annat företag valt det. Poängen är vad de ville uppnå och vilken strategi de har.

Gareth Herschel jämför med att uppföljningar på framgångsrika filmer sällan lyckas.

– Orsaken till det är att regissören sällan förstår vad publiken tyckt om med den första filmen. Så när ni börjar prata om att göra som någon annan tänk er då Hajen 2 och låt bli.

Nej, det finns egentligen bara en sak som ska guida era beslut och det är information. Dataanalys.

– Det är inte bara något för försäljningskillen utan har bärighet i hela företaget. Analys är relevant överallt. Och det finns redan runtom i organisationen. Precis som det finns skugg-it så finns det skugg-BI framför allt i de delar av företaget där man gärna mäter kunden, säger Gareth Herschel.

Hur själva dataanalysen går till är inte det avgörande. Det behöver inte handla om AI. Det viktiga är alltid att lyckas ställa bra frågor. Och då gäller det att få med sig de förändringsbenägna i företaget – de som inte är rädda att ompröva.

Syftet med analys kan vara flera. Det kan handla om att få reda på saker om sin affär som man inte känt till. Gareth Herschel berättar om företaget som började titta på kundreturerna. De låg sedan många år på en normal nivå men det visade sig när de granskade det närmare att de personer som de sett som de bästa kunderna, de som lade mest pengar returnerade nästan allt.

– De kunder man satsat på visade sig vara de sämsta kunderna, de som kostade företaget pengar.

Men syftet med analys kan också vara att kunna presentera sådant som man vet på ett sätt som får personer att tänka annorlunda och nytt. Till att utbilda och övertyga.

– Den vanligaste typen av analyser är prediktiva, förutsägande. Men begränsa er inte till det. Ni kan också använda dataanalys till att klassificera kunderna i olika grupper.

Läs också: Gartner: Sluta slösa pengar på affärssystemen – digitalisera allt annat istället

– Du har inte lyxen att välja vilken grupp du ska satsa på om du inte ser hur de ser ut, säger Gareth Herschel.

För att få grepp om kunderna är dataanalys helt nödvändigt. Enkäter ger bara svar från dem som svarar på dem. Och bara svar på de frågor som ställs. Först när sociala medier eller det som kunderna säger i telefon också kommer in får vi en bättre bild.

Det gäller att köra dataanalys på två olika nivåer råder Gareth Herschel.

– Det handlar i grunden om att hälla data i två hinkar. En som är specifik där du ska tänka som en revisor. Men parallellt behöver vi också en annan där vi ställer de nya frågorna där vi försker lära oss något nytt som gör att vi kan ta bättre beslut.

Men det är viktigt att hålla de två lite separerade.

– Annars kan vi effektivt döda nyfikenheten, säger Gareth Herschel.