Det finns två saker som företag som funderar på att ta steget upp i molnet är rädda för: Var deras data hamnar och hur den skyddas.

Men leverantörerna har börjat bli bättre på att öppna upp sig gentemot sina kunder – även om det inte är helt enkelt alla gånger. Detta enligt en rundringning som IDG News gjort till moln- och säkerhetsleverantörer.

IDG Enterprise har gjort en stor undersökning bland 1000 it-beslutsfattare, som visar att företagen kommer att ha ungefär 60 procent av sin it-miljö i publika, privata eller hybrida moln – och så många som 43 procent säger att deras största farhåga är var data lagras. Säkerheten är det 41 som oroar sig mest för.

Läs också: Forrester: Här är de fyra viktigaste it-trenderna företagsledningen måste ha koll på

– Men molnet är inte nödvändigtvis mindre säkert än att köra driften själv. Vad många börjat inse också är att molnleverantörer har investerat tungt i säkerhet, säger Rich Campagna, produktchef på molnleverantören Bitglass.

Att som kund få insyn kan emellertid vara en utmaning. Till exempel kan en molnmiljö som rymmer flera ”hyresgäster” göra det svårt övervaka data i rörelse. Det kan till och med vara svårt att överhuvudtaget få reda på var informationen finns.

– I en molnmijö spänner den fysiska lagringen ofta över flera servrar och flera platser, säger David Rubal, chefstekniker för data och analyser på konsultbolaget Herndon. Med denna modell är det mycket svårt för en molnleverantör att peka ut exakt var en del av all kunddata lagras.

Läs också: Nya verktyg för analys på Azure när Microsoft vässar sina databaser

Men arbetet går i rätt riktning. Och utvecklingen kan drivas på ytterligare av kunderna, säger Michael Sutton, som är chef över säkerhetsområdet på Zscaler.

– Många leverantörer har börjat ta transparensen mer seriöst. Kunder ska insistera på att deras molnleverantörer drar undan gardinen och förklarar hur deras infrastruktur sköts, underhålls och säkras. Om en molnleverantör vägrar att berätta var dina data lagras – leta upp en annan.