(CS/Las vegas) Utvecklingen visar att mjukvara är på väg att byta roll. Från att ha varit ett stöd till att utveckla en verksamhet till att faktiskt bli navet för hela verksamhetens existens.

– Vi är helt klart inne i en massiv transformation. Vår industri är på väg in i nästa våg. Jag tror att vi står inför en global revolution för hur man driver företag. Den gamla matematiken för investeringar fungerar inte längre. I den gamla modellen kunde du använda två år till att utveckla en produkt som hade en livstid på fem år. I dag när utvecklingen går så fort är livstiden kanske bara två år. Det betyder att vi måste utveckla snabbare med mindre resurser, säger Mike Gregoire, vd på programjätten CA Technologies.

Läs också: Så blev ett av världens största mjukvaruföretag hett igen

CA samlade i veckan cirka 4000 kunder och partners – 100 från Norden – i Las Vegas för den årliga konferensen CA World. Den svenska kundlistan består till stor del av stora internationella företag, banker och en del större statliga företag och myndigheter. De driver olika verksamheter men brottas med flera gemensamma utmaningar som exempelvis långsamma beslutsvägar, kostnadsstrukturer som svåra att bryta, ökad säkerhetsoro och svårigheter att införa nya affärsmodeller.

Detta gäller inte bara svenska företag. Utmaningarna är i stort sett samma för aktörer som föddes när den gamla modellen för att driva företag fungerade.

– På den gamla goda tiden satte du en strategi på flera år. Konkurrensfördelarna fanns under långa perioder. Det är helt ändrat nu på grund av att vi alla blir mjukvaruföretag, säger Mike Gregoire.

– Vi är alldeles i början av den fjärde industriella revolutionen. Uttrycket introducerades I fjol I samband med World Economics Forum I Davos. I den här nya världen blir det en blandning av olika tekniker som suddar ut gränserna mellan de fysiska, digitala och biologiska sfärerna.

Han lyfter fram kinesiska Chang-ying Precision Technology som tillverkar delar till mobiltelefoner. Deras ”smarta fabriker” är ett exempel på vad den fjärde industriella revolutionen medför.

–Tidigare hade de 650 anställda som skötte tillverkningen. När de gick över till 100 procent tillverkning med hjälp av robotar minskade de antalet anställda till 65, och snart driver de hela fabriken med 20 personer. Och hur har det gått med deras avkastning och kvaliteten? Båda ökar, säger Mike Gregoire.

Han skickar samtidigt en passning till USA:s blivande president. Den fjärde industriella revolutionen gör det väldigt svårt för Donald Trump att infria löftena om att ”ta hem” fabriksjobben till USA.

– Om vi tittar på den kinesiska fabriken ser vi en väldigt annorlunda produktionsmodell. En modell där robotar och ingenjörer regerar. Vi vet ännu inte hur vi ska mäta utgången av den digitala ekonomin, eller hur det påverkar jobben netto. Men en sak är säker. Det kommer att finnas jobb från toppen till botten inom utveckling av mjukvara.

Det finns mängder med exempel på hur införandet av robotar och mer avancerad mjukvara ändrat affärsmodeller och branscher radikalt. Flera experter och analytiker är eniga om att den som vill att sitt företag ska klara sig igenom den digitala transformationen måste tänka om.

– Den som vill att företaget ska leva länge måste bygga ett företag som ständigt är redo att förändra sig. För det finns nya företag som inte är rädda att utmana etablerade principer och de blir bara fler och fler. Skillnaden är att ägnar lite tid åt sina konkurrenter men desto mer till att förstå marknaden, hitta svagheter och hitta vägar att serva kunderna bättre.

Läs också: Linux-vd:n: ”Du är knäpp om du inte använder öppen källkod när du skapar nya tjänster”

CA Technologies och flera andra techföretag som funnits med länge har till stor del samma utmaningar som sina kunder. De gamla modellerna där framförallt programlicenser var en guldgruva är på väg att ersättas helt av olika molnbaserade prenumerationstjänster.

– Vi vet vad vi måste göra. Vi måste ändra vår kultur, våra processer, våra verktyg och våra metoder. Vi måste ge plats åt innovation, komma med nya idéer och leverera mer värde till våra kunder. Utmaningen är att hitta rätt balans mellan att utveckla våra existerande produkter och samtidigt driva innovation, säger Mike Gregoire som de senaste åren lett CA genom en stor omställning till att bli ett mer modernt programföretag.

I dag är produkterna fokuserad på fyra områden: agile, devops, säkerhet och stordatorer. Och under CA World lanserade företag en rad nya funktioner inom just nämnda områden (se faktaruta).

– Se inte våra fokusområden som produkter. Se dem som kärnkompetenser som du behöver för att förflytta din organisation in i framtiden, säger MIke Gregoire

Fakta

Vad: Årlig konferens för CA Technologies kunder och partners.
Antal deltagare: cirka 4000 varav cirka 100 från Norden.
Var: Mandalay Bay Las Vegas. 
Produktnyheter: CA Identity Service, CA Application Performance Management (CA APM), CA Threat Analytics for PAM, CA Performance Management, CA Virtual Network Assurance, CA BlazeMeter, CA Agile Central, CA Workload Automation.