Efter sex år lämnar Klas Bendrik sitt uppdrag som boss över it:n på Volvo Cars. Han ersätts av nya cdo:n, Atif Rafiq, som hämtas in från McDonalds där han hade en motsvarande roll och ledde hamburgerkedjans satsning på att använda ny teknik för att möta kunderna.

Den nya cdo:n, som även kommer att sitta med i Volvo Cars ledningsgrupp, beskrivs som en riktig Silicon Valley-veteran. Han har dels förflutet på teknikjättar som Amazon, Yahoo och AOL, dels har han dragit igång ett startupbolag samt suttit i styrelsen för ett tiotal andra startupgäng.

Läs också: Här pratar Volvo Cars CIO om självkörande bilar

Volvo Cars har varit ett flitigt bolag när det gäller att använda ny teknik.

Under 2017 kommer exempelvis storprojektet Drive Me att sjösättas, där 100 familjer kommer att åka runt i självstyrande bilar på Göteborgs gator. Bolaget har också ingått ett antal partnerskap kring självkörande bilar, dels med bilsäkerhetsföretaget Autoliv kring mjukvara inom området, samt med amerikanska Uber.

Dessutom har bolaget ett uttalat mål om att globalt ha en miljon elbilar ute på gatan 2025.

Atif Rafiq
Atif Rafiq.

– Jag tror att bilindustrin står inför den största förändringen på 100 år. Oavsett om det handlar om ny teknik som computer vision och machine learning, eller att ändra konsumenternas beteende, så finns det ett enormt stort behov av digitalisering. I Volvo ser jag ett bolag som fullt ut har omfamnat de utmaningarna och ett bolag som kan leda utvecklingen in i framtiden, säger Atif Rafiq om sin nya roll i ett pressmeddelande.

Läs också: Så kör Volvo Cars in i container-världen

Vad Klas Bendrik ska göra istället är ännu oklart. Vi har förgäves försökt nå honom för en kommentar. Enligt Volvo Cars kommer han dock att vara kvar ett tag för att slussa in Atif Rafiq i den nya rollen.

– Klas har byggt upp en stark it-organisation under de senaste sex åren och har drivit på för att digitaliseringen har spelat en central roll i vår strategiska agenda. Jag önskar honom stort lycka till i sin nya roll, säger Volvo Cars vd Håkan Samuelsson i en kommentar.