Läs också:
Årets digitala projekt 2016: Lantmäteriets Sverige i Minecraft
Årets digitala inspiratör 2016: Open Hack – Coding for Humanity
Ett Uber för massorna: NCC Loop Rocks är Årets hållbara projekt 2016
Nyfiken, målmedveten och modig. Skarpsynt – och engagerad. Dedikerad. Så beskrivs CIO Kari Finnskog av sina kollegor på Västtrafik. Själv säger hon sig vara diplomatisk. Och så brinner hon för att verka i gränslandet mellan it och affär – och göra skillnad. Allt detta är egenskaper som kommer väl till pass i rollen som CIO på Västtrafik, Sveriges näst största kollektivtrafikoperatör, som just nu är inne i en stor förändringsresa driven av lika delar kundfokus och digitalisering.
– Vi har bara två mål egentligen, som vi också mäts på: att öka antalet resande och att få mer nöjda resenärer, berättar hon.
Närmare bestämt handlar det om att fördubbla resandet fram till 2025 jämfört med 2006 och se till att kundnöjdheten är 85–90 procent.
It-sidan av utmaningen är att erbjuda rätt stöd för verksamheten. Systemen ska vara stabila och säkra och projekten rätt prioriterade.
Utöver det har it i allt högre grad blivit en del av erbjudandet i sig. Biljetter, trafikinformation och reseplanering i digitala, mobila kanaler, är en del av den nya, bättre kundresan.
– I allt vi gör ska vi stötta det ”goda kundmötet”. Det är den vision vi jobbar efter i hela verksamheten, att fler ska välja kollektivresor framför bilen och tycka att de gör ett smart val.
Ett stort projekt som gick i hamn i mars är Västtrafik to Go, en app som låter resenärerna köpa digitala periodkort och enkelbiljetter i mobilen, och som ska utökas med fler tjänster.
– Det är något Västtrafik än så länge är ensamt i Sverige om bland kollektivtrafikföretag, så det är kul, säger Kari Finnskog. Fast vi är ju inte konkurrenter, vi samarbetar. Meningen på sikt är att man ska kunna resa i olika regioner i samma app.
För Kari Finnskog har det också varit en resa – inte minst sedan hon började 2009. Grovt sett går det att urskilja två etapper, en som handlar om att få till styrning och processer och en som handlar om innovation. Den första är grunden för den andra.
– Hade vi inte kommit så långt som vi har – i samverkan med verksamheten och i samsynen om strategiska val – då hade vi haft en jätteutmaning i den här digitala transformationen.
Uppdraget när hon tillträdde var att få till basen, att jämka samman it och verksamhet och få till processer och affärsmässighet. En utmaning i en traditionell verksamhet där it fram tills nu handlat om serverdrift och e-post och där det saknades all form av strategisk samordning.
Idag leder hon en av Västtrafiks viktigaste enheter med 60 medarbetare och flera underchefer. Hon sitter med i ledningsgruppen, utvecklar en digital strategi och deltar i planeringen av framtidens kollektivtrafik i globala forum. Förhoppningen är att de nya digitala tjänster som kommer fram ska förenkla resandet, attrahera nya resenärer och stärka Västtrafik.
– Vi har ju växt så det knakar. It är med i nästan alla projekt för att få ut kundnytta och kundnöjdhet.
Det hela måste också ses i ljuset av det stora missnöje, närmast krisartade läge, som företaget befunnit sig i.
Läs också: Digitala utmaningar och den nya kundresan på Västtrafik
När Kari Finnskog tillträdde var resenärernas förtroende i botten. Ett nytt biljettsystem hade precis rullats ut och väckt stor motvilja. Till det kom missnöje med bemötande, trafikinformation och tidshållning. Det var helt klart dags för ett omtag.
– Det handlade inte bara om it, men it ingår i nästan allt vi gör så många frågor hamnade på mig, direkt eller indirekt. Det var arvet jag fick, berättar Kari Finnskog, som valde att stoppa viss utveckling för att
fokusera på säkerhet och stabilitet.
– Jag sade att nog får vara nog, vi kan inte fortsätta utveckla betalsystemet om det inte är stabilt. Resenärerna måste kunna lita på det först.
Härifrån gick hon metodiskt tillväga och säkrade upp system och styrning, processer och arkitektur. Tog fram en is/it-strategi, inrättade råd och forum för prioritering och styrning och tillsatte en arkitekturgrupp. Sakta men säkert började resultaten visa sig i form av tydlighet och stabilitet och ett ökat förtroende för it.
– Det är kanske för att jag brinner så mycket för det själv, men det jag är mest stolt över är nog att jag har fått it att bli en del av affären, säger hon.
– Kollektivtrafik är en mer komplex verksamhet än man kan tro. 300 miljoner resor genomförs varje år, 395 000 personer reser med oss varje dag. Vi är bara 300 anställda, men vi har många partners, så nära 9 000 medarbetare kör bussar, tåg, spårvagnar och båtar, jobbar med reseinformation och säljer biljetter – och allt måste hänga ihop.
En app kan tyckas banalt i dag, men egentligen är det bara toppen på en större förändring, en bakomliggande transformation av hur man arbetar med utvecklingen av tjänster.
– Det vi gör nu är ett steg för att ta oss ur en gammal miljö genom att införa en digital strategi parallellt, där vi jobbar med nya agila arbetssätt. Det är en stor omställning.

En närliggande strategi är att välkomna tredjepartsutveckling, som en form av öppen innovation. Trafikdata och tidtabeller är typiska data som ofta plockas upp i appar och tjänster. Västtrafik uppmuntrar genom att publicera api:er och erbjuda riktlinjer i en utvecklarportal.
Kari Finnskog känner till ett drygt tjugotal aktiva, externa appar.
Västtrafik deltar också gärna i hackaton. Ett exempel är de som sker inom ramen för ElectriCity, en innovativ elbusslinje som drivs i samarbete med industrin och universitet.
– Appen Nxplore, som tipsar resenärer om restauranger, butiker och andra erbjudanden vid nästa hållplats, blev det vinnande bidraget.
Och det är bara ett axplock. Vid sidan av innovationerna pågår ett omfattande arbete med stora projekt – nytt intranät, ny webbplats, kommunikationsplattform, tv-kanal, och bi för att nämna några exempel.
Vad är roligast med att vara CIO?
– Att få vara med och utveckla företaget med hjälp av it. Och att se sina medarbetare utvecklas och växa. Att vara CIO på just Västtrafik ger ytterligare en dimension, och det är att få delta i samhällsuppbyggnaden och arbeta med it som påverkar så många människor i vardagen.
Hur är ditt ledarskap?
– Jag skulle säga diplomatiskt! Jag är rak och tydlig. Jag tycker om att involvera. Jag är engagerad och har högt driv. Jag brukar också få höra att jag är omtänksam.
Läs också: Västtrafik samlar krisgrupp för att klara snökaoset
”Kari är en otroligt engagerad ledare”
– När jag började fanns det ingen it-chef, it var en brokig samling avdelningar utan styrning. Resan därifrån till att vara en av de största och mest betydelsefulla enheterna är i högsta grad något som Kari har bidragit med sedan hon rekryterades in ett år efter mig, säger Västtrafiks vd Lars Backström.
Vad är hennes främsta bidrag till verksamheten?
– It är en extremt central del utav vår organisation. Det finns få eller inga projekt som inte har någon koppling till it. Hon har en oerhörd förståelse för vad vi vill åstadkomma och hon har sett till att skapa bra team runt omkring sig. Och it är nära verksamheten på ett helt annat sätt än för åtta år sedan.
Hur är Kari som ledare?
– Hon är oerhört driven och målmedveten, lojal till sin roll och sitt företag. Dedikerad. Itavdelningen får mycket ljus på sig nu, och hon lägger mycket tid på att hålla sitt team ajour med vad som händer i ledningen för att skapa goda förutsättningar att leverera.
Hur uppfattar du hennes inställning till ny teknik?
–Nyfiken, skulle jag säga. Men det är också hennes jobb att behöva vara det och se vad som kommer runt hörnet.
– Kari är en otroligt engagerad ledare. Hon är modig på många sätt, säger Marketta Jurmu, avdelningschef it på Västtrafik.
– Det är en utsatt position att vara CIO. Kari har tagit tag i många saker – alla delar är självklart ingen dans på rosor, de kräver sin man eller kvinna att ta tag i.
Vilka är hennes styrkor?
– Att hon får med sig folk. Det handlar mycket om coachandet. Hon är väldigt skarpsynt. Kommer man med något och undrar hur man ska göra, så har hon en viss känsla för vad det kan bottna i och vad man kan göra. Hon coachar och uppmuntrar, tycker jag.
Hur jobbar Kari för att föra samman it och verksamhet?
– Det är nog hennes livsverk, något som symboliserar Kari. Hon har fått upp it-frågorna på agendan, hon driver it-rådet. Hon sitter med i många viktiga projekts styrgrupper. Hon har en väldig strategisk höjd, utan att tappa den dagliga verkstaden som också måste fungera. Det räcker ju med att vi får nertid på någonting så märks det direkt, vilket skapar frustration. Hon lyckas på något sätt att vara där uppe och få ihop det också i verkstaden.
I final på årets CIO Awards var också Johnny Bröms på Max, Camilla Dorvall på Collector, Jan Lindmark på Axfood och Martin Thell på Scandic Hotels. Kari Finnskog och de andra finalisterna kan du höra på CIO Trend 2017 i Stockholm den 15 februari. Läs mer här!
CIO Awards arrangeras av IDG/CIO Sweden i samarbete med Accenture, sedan 2005. Platinumpartners 2015 var Workday och Wipro. Priset till årets CIO delades ut av Accenture. Förutom Årets CIO utser vi Årets digitala projekt, Årets hållbara projekt och Årets digitala inspiratör.
Efter en öppen nomineringsprocess under våren researchar och intervjuar Accenture kandidater under sommaren. En oberoende jury med styrelseproffs, CIO:er, forskare och experter arbetar med att utse vinnarna under hösten. Vinnarna tillkännages på CIO Awards-galan på Berns i december. Läs mer om CIO Awards här.