Byggboomen bara fortsätter i vårt avlånga land. Första halvåret i år byggdes 27 000 bostäder – hela 50 procent mer än första halvåret 2015. Varje år genererar byggarbeten enbart i Stockholmsregionen flera miljoner ton sten, jord och andra fyllnadsmassor som måste hanteras och forslas bort.
Idag transporteras och hanteras dessa massor genom kostsamma och komplexa flöden med stor inverkan på miljön. För att tackla det problemet har byggjätten NCC utvecklat Loop Rocks, en app som kopplar ihop aktörer som vill bli av med sina överskottsmassor med aktörer som vill köpa överskottsmassorna för att använda i sina egna byggen. Resultatet blir lägre kostnader och minskad miljöpåverkan.
Läs också: Årets digitala projekt 2016: Lantmäteriets Sverige i Minecraft
– Det finns en utmaning i byggindustrin där man har många byggprojekt igång samtidigt som inte är koordinerade. Antingen gräver du upp en massa material som du måste betala för att bli av med, eller så behöver du material, och då har du en kostnad för både materialet och transporten. Om vi kan göra det transparent i en digital plattform vad det finns för överskott och underskott så kan vi både minska transporterna och sänka kostnaderna för samtliga byggföretag, säger Anders Torell, ansvarig för business transformation & digitalization på NCC Industry.
För ett företag vars kärnverksamhet i huvudsak består av stora byggprojekt är en mobilapp ett litet projekt. Loop Rocks kunde lanseras efter bara åtta veckors utveckling och testning, föregått av ungefär sex veckors arbete med strategi och affärsutveckling. Teamet bestod av ett tiotal personer som utvecklade appen under startupp-liknande former.
– Vi har drivit det rent affärsmässigt, säger Anders. Det har inte handlat om perfekta interna processer, utan om att ta fram en användarcentrerad app som är lätt att ta till sig, lätt att använda. Om vi skulle ha lanserat en vanlig corporate-app skulle ingen ha brytt sig. Vi har byggt den med ett lekfullt formspråk, baserat på vad en platschef på en byggarbetsplats eller en åkare vill ha. Vi har använt oss av agil utveckling utifrån prototyper och användarfeedback istället för kravspecifikationer, säger Anders Torell.

Loop Rocks är kostnadsfri och finns för både iOS och Android. Appen används av byggföretag, transportörer, anläggningar och privatpersoner. I dagsläget har appen över 1 000 användare med en geografisk spridning över hela Sverige. Målgruppen är egentligen ”allt från den som vill fylla igen lite hemma på tomten till den som bygger Turning Torso”.
– Var fjärde lastbil på vägarna idag är en transport av massor. Om man kan halvera det antalet bidrar det till stor samhällsnytta i form av minskade koldioxidutsläpp och mindre trafik, säger Anders Torell.
Sedan lanseringen i juli har Loop Rocks fått över etthundra byggarbetsplatser i nätverket, och det har hittills ”loopats” närmare en halv miljon ton massor.
Allteftersom användarna tillkommer växer nätverket för att omfatta fler aktörer och fler geografiska områden. Loopandet började i Stockholm, men användarna finns idag spridda i hela Sverige.
– Efter Sverige kan vi expandera till andra länder. Lösningen är fullt skalbar och det krävs inte några större investeringar för att ta den vidare, förklarar Anders Torell.
Den traditionella hanteringen går ut på att forsla massorna långt utanför stan, och därifrån in igen när ett annat bygge vill ha dem. Att ”loopa” massorna direkt från ett bygge till ett annat gör transporterna både färre och kortare.
Det ligger i sakens natur att åkerier tjänar mer pengar på att frakta sina laster längre sträckor, så en lösning som Loop Rocks har potential att verka disruptivt på deras ekonomi. Men deras minskade intäkter är i så fall byggbolagens besparingar.
Läs också: Årets digitala inspiratör 2016: Open Hack – Coding for Humanity
Loop Rocks främjar även återanvändningen av massor istället för att man tar fram helt nytt material, ochskapar möjlighet för samtliga aktörer i byggbranschen att bidra till samhällsnytta.
Kanske kan Loop Rocks också bli gränssnittet som får bittra konkurrenter i byggbranschen att samarbeta med varandra. Det här är en bransch där många aktörer inte ens pratar med en konkurrent som bygger i nästa kvarter – att utbyta resurser har hittills sällan varit aktuellt. Förhoppningsvis kan Loop Rocks tydliggöra win-win-situationen för båda parter.
NCC har en stark ambition att bli ledande inom hållbarhet. Hållbarhetschefen Christina Lindbäck har en plats i koncernledningen sedan 2013. Loop Rocks är en bit av det arbetet.
Projektet har fått uppmärksammats utanför Sverige. Analyshuset Gartner har valt ut Loop Rocks som ett exempel på framgångsrika digitala affärer och ekosystem, och lyfte fram det bland annat på sitt Symposium/ITxpo 2016 i Barcelona.
Loop Rocks är också med och slåss om priset för årets digitala disruptör inom cirkulär ekonomi, som delas ut på World Economic Forum i Davos i januari. Och Loop Rocks vinner, förstås, priset för Årets hållbara projekt på CIO Awards 2016. Rock on!
Utvecklade som en startup
Arbetet med att ta fram NCC Loop Rocks beskriver Anders Torell som en ”lean startup”.
– Vi har kört sprintar på normalt tio dagar, lite olike beroende på vilken fas vi varit i. Sedan har vi utvärderat om vi var där vi ville vara, och ändrat riktning baserat på det. Lean. Startup.
– Vi har visat att ett stort företag kan göra en startup utan att det kostar hundra miljoner.
Var det kul att jobba så?
– Ja, och det roligaste av allt har varit att få göra en startup som är så här pass hands on, i form av verksamhetsutmaningarna som den löser. Det är ju faktiskt schaktmassor som vi tar in i digitaliseringen.
CIO Awards arrangeras av IDG/CIO Sweden i samarbete med Accenture, sedan 2005. Platinumpartners 2015 var Workday och Wipro. Priset till årets CIO delades ut av Accenture. Förutom Årets hållbara projekt utser vi Årets CIO, Årets digitala projekt och Årets digitala inspiratör.
Efter en öppen nomineringsprocess under våren researchar och intervjuar Accenture kandidater under sommaren. En oberoende jury med styrelseproffs, CIO:er, forskare och experter arbetar med att utse vinnarna under hösten. Vinnarna tillkännages på CIO Awards-galan på Berns i december. Läs mer om CIO Awards här.