Tiden då Lantmäteriets kartdata var stängda, dyra och svårtillgängliga är ett minne blott. Förra året svängde myndigheten definitivt om mot öppna data. I juli släpptes den Digitala översiktskartan fri, och vid årsskiftet 2016 släpptes även Vägkartan, Terrängkartan och Fjällkartan. Något alla som jobbar med karttjänster i Sverige har väntat länge på.
Och i samma veva släpptes även en helt annan Sverigekarta – i Minecraft.
– När det blev dags att jobba med öppna data kom vi snart att tänka på Minecraft, säger Bobo Tideström, verksamhetsutvecklare på Lantmäteriet och genomförandeansvarig för Årets digitala projekt 2016: Lantmäteriets Sverige i Minecraft.
– Minecraft går ju att använda på så många olika sätt, och för oss på Lantmäteriet var det givet att se det som ett sätt att avbilda världen – i vårt fall Sverige. Och i och med att vi släppte öppna data som kunde spridas vidare utan licenser och så vidare, passade det väldigt bra.
Lantmäteriet började undersöka hur pass svårt det skulle vara att anpassa sina kartdata till det populära blockspelet.
– Vi såg att det inte var så himla krångligt. Så vi bestämde oss för att göra det.
I en första Minecraft-satsning släppte Lantmäteriet hela Sverige i en ganska grovkornig modell, och undrade vilket intresse det skulle väcka.
Läs också: Ett Uber för massorna: NCC Loop Rocks är Årets hållbara projekt 2016
– Och det var ett helt otroligt stort intresse från alla håll och kanter!
Så spelifieringen fortsatte med att fyra områden gjordes tillgängliga mer högupplöst. Hela Sverige finns till Minecraft i en upplösning där varje block är 8×8 meter. Men Gotland, Kiruna, Östergötland och Gävle – där Lantmäteriet har sitt huvudkontor – finns så högupplösta att blocken bara är 1×1 meter.
– Det har också tagit väldigt bra skruv. Folk använder de modellerna för att göra lokala projekt med väldigt detaljerade modeller.
Byggnaderna i Lantmäteriets egna modeller är automatgenererade, utifrån data om höjder och byggnadstyp. Fönster, dörrar och takformer har placerats ut slumpmässigt. Så Lantmäteriets grund-Gävle var inte alltför verklighetstroget. Men Minecraft är ju byggarnas högborg. Gymnasieelever från teknikprogrammet på Polhemsskolan i Gävle sommarjobbade med att förfina modellerna, med fantastiskt resultat. En flygtur genom detta Minecraft-Gävle på Youtube blir en nästan nationalromatisk upplevelse.
– De här eleverna fick sitta och fixa till alla de här husen i Gävle stad så att de blev verklighetstrogna. Det är inte bara it, samhällsplaneringsaspekten kommer in där också.
Bobo berättar att flera kommuner redan har använt Minecraft för att föra dialog med ungdomar och andra spelare i samband med planeringen av nya områden. I Luleå har skolbarn fått bygga staden i Minecraft som de önskade att den ska se ut.
– Och det är ju även vuxna som spelar Minecraft, så det finns massor av användningsområden. Man kanske kan tänka sig att söka bygglov i Minecraft i framtiden. Med kvadratmeterprecision får du en bra uppfattning om huruvida något skymmer utsikten för grannen, och så vidare.
– Det poppar upp idéer och förslag hela tiden. Vi har verkligen upplevt att det här projektet skapat värden på många håll, det är inte bara skolbarn som tycker det är kul.
Men att skolbarn tycker det är kul har sina poänger:
– Det är en utmaning för oss att rekrytera människor som förstår sig på geografiska informationssystem och geografisk it. Sverige i Minecraft såg vi som en bra möjlighet att visa att det finns människor som jobbar med att göra kartor digitalt idag – när vi är ute i skolor ser vi att det är jättevärdefullt att visa skolbarnen att Lantmäteriet gör så här roliga saker!
Projektet i sig var inte så krävande eller invecklat för Lantmäteriet. Tre–fyra personer hjälptes åt, med en som ansvarig och drivande.
– Vi upphandlade en konsult som tog hand om själva omvandligen av våra data till Minecrafts format. Det i sig var inte jättekrångligt. Det gällde bara att säkerhetsställa att vi fick med den information vi ville – järnvägar, vägar, vatten, höjder och så vidare, säger Bobo.
Det gällde också att förankra projektet i organisationen. Datorspel är en bit ifrån vad myndigheter traditionellt ägnat sig åt.
– Det var ingen jätteinvestering, så ur den synvinkeln hade beslutet kunnat tas på ganska låg chefsnivå. Men eftersom det var ett nytt angreppssätt kändes det viktigt att förankra det på alla nivåer.
– Vi luckrade upp i den tuffa diskussionen om vad en myndighet ska och inte ska göra. Vi fick väldigt positiv feedback. De som var tveksamma har verkligen fått upp ögonen och tycker att projektet är jättevärdefullt. Jag hoppas att det är en liten pusselbit i digitaliseringen av skolan och en förändrad syn på lärandet.
Hur lång tid tog projektet?
– Det är också riktigt roligt. Det gick extremt snabbt för att vara i en myndighet. Vi började precis före sommaren 2015, och vi ville få ut Minecraft-filerna tillsammans med övriga öppna data som skulle släppas vid årsskiftet. Men sedan kom vi på att det vore kul att få ut det till jullovet, så vi släppte Minecraft-filerna lite tidigare, den 18 december. Så det gick jättefort, särskilt med tanke på att det var semester däremellan.
– Vi har fått ett sådant otroligt genomslag i media att det kan vara så att vi lagt mer tid på att hantera frågor om det i efterhand än på själva genomförandet.
Och hur mycket kostade det?
– Första upphandlingen gick på ungefär 300 000 kronor i konsultkostnader. Och för de pengarna har vi fått ett extremt genomslag, extremt mycket uppmärksamhet kring öppna data.
Vad har ni haft för utmaningar?
– Det fanns vissa tekniska utmaningar, men de var inte jättestora. Vi fick laborera med att anpassa vår höjdmodell till den begränsade höjden i Minecraft – vissa höjdskillnader lät vi vara platta, men höga höjder maxade vi upp i molnen.
– Men det var snarare att ta steget som var en utmaning i sig. Det var inte självklart från alla håll att vi vågade göra det här. I efterhand är alla jätteglada, eftersom att det föll så väl ut, men det var ändå ett nytt grepp. Och under själva processen uppstod det inga svårigheter.
Sverige är inte först i Minecraft. En del av inspirationen fick Lantmäteriet från norska Kartverket och danska Geodatastyrelsen, som båda var före Sverige med Minecraftkartor över sina respektive länder. Men Sverige är bäst, i varje fall i Norden. Lantmäteriets variant är mer detaljerad än våra nordiska grannars, i och med att vägar och järnvägar finns med.
– Men drivkraften var också att få uppmärksamhet kring öppna data. Vi vill vara mer tillgängliga. Lantmäteriet upplevs nog ibland som lite svåra. Det är sekretessfrågor och det ena med det andra. Så det var en drivkraft – att visa att vi också kan göra saker som är tillgängliga.
Blir det någon fortsättning?
– Eventuellt. Det blir upp till ledningen att bestämma. Men att våga försöka göra oss tillgängliga på nya sätt och i nya format – det kommer vi att fortsätta med!
CIO Awards arrangeras av IDG/CIO Sweden i samarbete med Accenture, sedan 2005. Platinumpartners 2015 var Workday och Wipro. Priset till årets CIO delades ut av Accenture. Förutom Årets digitala projekt utser vi Årets CIO, Årets hållbara projekt och Årets digitala inspiratör.
Efter en öppen nomineringsprocess under våren researchar och intervjuar Accenture kandidater under sommaren. En oberoende jury med styrelseproffs, CIO:er, forskare och experter arbetar med att utse vinnarna under hösten. Vinnarna tillkännages på CIO Awards-galan på Berns i december. Läs mer om CIO Awards här.