Under tre decemberdagar 2015 strålade ett 70-tal utvecklare, designers och teknikintresserade samman i Malmö för att ta fram socialt hållbara lösningar med humanitär nytta i åtanke.
– Det fanns inget relevant projekt inom Ingenjörer utan gränser där dataingenjörer kunde använda sin huvudkompetens i ett humanitärt syfte, säger projektledaren Johan Linåker, doktorand i mjukvaruutveckling vid Lunds universitet. Så de drog igång ett sådant projekt, hackatonet Open Hack: Coding for Humanity.
– Ett hackaton kan koppla ihop personer och organisationer som annars aldrig hade träffats, och därmed bidra till innovation. Och med öppen källod kan resultat och idéer spridas till användare och utvecklare över hela världen, säger han.
Läs också: Årets digitala projekt 2016: Lantmäteriets Sverige i Minecraft
– Öppen källkod är gratis, utvecklare och användare över hela världen kan använda den. Jag tänkte att vi kunde bli ett gränssnitt mellan programmerare och hjälporganisationer, eller dem som behövde hjälp.
En av lösningarna, som gick ut på att transportera läkemedel utan att de ska kunna förstöras av temperaturförändringar, har tagits vidare av Läkare utan gränser. Ett annat koncept som tagits vidare handlade om strukturering av ostrukturerade data från sociala medier till Ushahidi, som crowdsourcar krisinformation.
– Många organisationer på det här området bärs upp av volontärer. Teknikarbetare kan göra lika stor skillnad från sina hem eller arbetsplatser som fältarbetare kan. Vi vill visa hur hackaton och öppen källod kan vara potentiella verktyg i detta arbete.

De 70 deltagarna bildade tolv lag. Utöver det fanns representanter för organisationer som Sida, Actionaid, Ushahidi, Läkare utan gränser och IBM. Deltagarna kom från Sverige och Danmark och var allt från gymnasieelever till entreprenörer. Nyanlända flyktingar var med och delade med sig av erfarenheter. För lokalen stod mjukvarustudion Jayway.
Vad kostade det?
– Ungefär 100 000 kronor. Vi började planera och leta sponsorer tidigt på våren.
Hur många var ni?
– Sex personer i planeringsgruppen och upp till tio från olika partnerorganisationer i styrgruppen. På plats var vi ett tjugotal personer.

Och Open Hack fortsätter. Årets upplaga har precis gått av stapeln, och initiativet som helhet prisbelönar vi som Årets digitala inspiratör.
Open Hack 2016 samlade ett 70-tal deltagare, i tretton lag. Under 48 timmar tävlade de i fem kategorier: bästa innovation, bästa samhällsnytta, bästa humanitära hjälp, bästa spelifiering och bästa visuella lösning.
– Det var väldigt kul att så många ville bidra. Vi lade inget fokus på vinster för att locka deltagare, säger Madeleine Serenhov, projektledare för 2016 års Open Hack.
– En fräck grej var en lösning till Arbetsförmedlingen – som ett Tinder, fast för arbetssökande. En annan var till Röda korset, en plattform för att snabbt kalla samman volontärer. Röda korset kan peka ut platsen och annonsera ut att det behövs volontärer, och folk i området kan se det väldigt snabbt och enkelt.
Precis som Johan ser Madeleine att kod kan bidra till en bättre värld.
– Jag tror kod kan bidra väldigt mycket, kod finns ju i nästan allt idag. Men en del utvecklare tycker nog att det är frustrerande att andra inte ser hur mycket de faktiskt kan bidra med ute i fält – it-ingenjörer är kanske inte de första man vänder sig till i ett krisområde. Ett evenemang som Open Hack bidrar till att folk får upp ögonen för vad it och det digitala kan bidra med, säger hon.
CIO Awards arrangeras av IDG/CIO Sweden i samarbete med Accenture, sedan 2005. Platinumpartners 2015 var Workday och Wipro. Priset till årets CIO delades ut av Accenture. Förutom Årets digitala inspiratör utser vi Årets CIO, Årets digitala projekt och Årets hållbara projekt.
Efter en öppen nomineringsprocess under våren researchar och intervjuar Accenture kandidater under sommaren. En oberoende jury med styrelseproffs, CIO:er, forskare och experter arbetar med att utse vinnarna under hösten. Vinnarna tillkännages på CIO Awards-galan på Berns i december. Läs mer om CIO Awards här.