Molnet och molntjänster växer starkt, förra året ökade marknaden med 30 procent och tillväxten håller i sig fram till 2019, enligt analysföretaget Radar Group. En annan trend är sakernas internet, som växte med 20 procent i fjol.

Olof Hedin, cio på Permobil, är inte förvånad. På hans företag sker all nyutveckling med molnet som bas. Och sakernas internet är ett viktigt fokusområde för ett digitaliserat Permobil som nu expanderar internationellt.

– Vi befinner oss i ett "hybridmode", våra gamla legacysystem fasas ut efter hand och i princip allt nytt utvecklas och körs i Azure-molnet, säger han.

Ett spännande projekt i gränslandet mellan "molnet" och "sakernas internet" där Olof Hedin har varit starkt involverad är utvecklingen av smarta, uppkopplade rullstolar och tjänster kring dem.

– Vi har utvecklat en app som ligger i molnet och en hårdvara inbyggd i rullstolarna. Allt drivs som ett IoT-projekt, berättar han.

Det hela började med att rullstolarna kopplades upp mot nätet för att det skulle vara möjligt att coacha brukarna i användningen av stolen. Nu tillkommer flera digitala tjänster efter hand. Målet är att förbättra den medicinska vården på individnivå. Ett viktigt område i brukarhanledningen handlar om att undvika trycksår.

– I USA dör dubbelt så många människor på grund av trycksår än av trafikolyckor, så behovet är stort, säger Olof Hedin.

Lösningen i fråga har utvecklats med hjälp av open source-verktyg. Nu ligger den och driftas i Microsofts Azure-moln. Signalen från rullstolarna fångas upp och sänds med hjälp av AT&T:S IoT-moln.

Själva hårdvaran har utvecklats i samarbete med ett litet teknikföretag grundat av före detta medarbetare på Sony Ericsson.

Vad gäller den befintliga infrastrukturen på Permobil har molnet än så länge haft en relativt liten påverkan.

– Våra befintliga system vill vi inte röra. De får fortsätta att snurra tills vi avvecklar dem om några år, säger Olof Hultin.

Molntjänster har ändå kommit in efter hand, för exempelvis dokumenthantering, mejl och telefoni i form av Microsofts Office 365, Sharepoint, Dynamics Online och Skype for business.

Läs också: Sex fallstudier: så satsar svenska företag i molnet

– Här har vi gjort stora besparingar och integrationen med företag vi förvärvar blir så mycket enklare.

Permobil, som grundades 1967 av Timråläkaren Per Uddén med den egenutvecklade eldrivna rullstolen som bas ingår numera i Investor-sfären och har verksamhet i 60 länder. Företaget är ett bra exempel där digitaliseringen är på väg att vrida om företaget från produktleverantör till ett hälsovårdsinriktat företag. Omsättning i fjol var 2,9 miljarder kronor.

Permobil
Foto: Kristina Sahlén

Att driva egenutveckling är inget nytt på Permobil, men nytt är att företagets cio varit så involverad i affärsutvecklingen.

Läs också: Varning för inlåsning när företaget växlar upp i molnet

– Det beror på ett personligt intresse och passion för att de som haft oturen att hamna i rullstol ska få ta del av den tekniska utvecklingen.

Nu håller han ändå på att fasa ut sig och när företaget söker en efterträdare är det en it-ledare i en mer traditionell roll, som sysslar med drift och interna system, man är ute efter.

– Framöver kommer it-organisationen fokusera på utvecklingen av interna system, snarare än på digitala produkter vi säljer till kund.

Utvecklingen av affärsnära tjänster kommer att drivas separat som en egen avdelning.

– Den avdelningen eller området fanns ju inte när jag började, men nu har vi rekryterat in kompetens och byggt upp en organisation och då var det vetttigt att dela upp det, konstaterar Olof Hedin.

Det totala värdet på molntjänster i Sverige var 16 miljarder kronor förra året. Värdet på de publika molntjänsterna var drygt 6 miljarder kronor. Radar Group har uppskattat besparingarna som kan göras med molntjänster till 35 procent.

Det totala värdet för IoT-marknaden var 40 miljarder kronor förra året, enligt Radar Group. Enbart hårdvaran för IoT var värd 7 mijarder kronor.


Olof Hedin berättar mer om Permobils molnsatsning den 19 april på Cloud Confessions på At Six i Stockholm. Läs mer

Fakta

Nyligen tecknade Permobil ett avtal med Microsoft Research i Seattle. Avsikten är att Permobil ska ta fram en produkt som gör det möjligt att styra rullstolar med ögonrörelser. Microsoft har tagit fram en prototyp baserad på Tobiis teknik, det svenska företaget som utvecklat en teknik för styrning med hjälp av ögonrörelser.