Det är tredje gången som tävlingen Open Stockholm går av stapeln, senast var för två år sedan. Och imorgon slåss 12 finalister om att ta hem segern i någon av de två deltävlingarna klimatsmart och ekonomisk hållbart samt social och demokratiskt hållbart.

– Vi har valt att ha en ny inriktning denna gång genom att nischa in kategorier efter de hållbarhetsområden vi själva arbetar med i vår digitala strategi, säger Ann Hellenius, cio i Stockholms stad.

– På så sätt knyter vi tävlingen närmare vår strategi.

Den uppenbara vitsen med tävlingen är att få fram ett antal användbara och innovativa lösningar som underlättar livet för stockholmare i vardagen.

– Det har exempelvis kommit in lösningar som bidrar till en hållbar miljö genom att minska matsvinner eller lösningar som stärker det sociala kittet genom att synliggöra aktiviteter och kultur i staden, säger hon.

Läs också:  Volvo IT bommade affären – nu tar HCL strid om Stockholms skolor

Stockholms stad har själva mycket data tillgänglig ­– exempelvis miljödata, olika typer av statistik, kartdata, ekonomi och bygglovsritningar. Men även data från andra källor som väderdata från SMHI, trafikdata från Trafikverket och olika typer av kartdata från Lantmäteriet kan användas.

– Vi har runt 200 datakällor själva men de flesta lösningar som tagits fram under de två deltävlingar som vi haft hittills använder flera datakällor som kombineras, säger Ann Hellenius.

Hon trycker på att det är först när flera datakällor kombineras som öppna data kan få riktig fart.

– Vi måste förenkla möjligheterna att använda öppna data från olika aktörer ­ – kommuner, landsting och statliga verk. Se till att vi alla använder samma typ av standarder. Först då får vi ett ännu mer innovativt klimat.

Varför har ni valt att försöka driva innovationen genom en tävling? Räcker det inte med att erbjuda öppna data och låta innovatörerna hugga?

– För oss är det här mer än en tävling, det är en hel process som pågått under året.

Ann Hellenius pekar på att det förutom två hackatons också varit träffar där startups kunnat möta olika förvaltningar och bolag och tala med dem som arbetar med öppna data.

– Det har inneburit en kunskapsöverföring och en läprocess även på vår sida där vi får kunskap om sådant som hur vi ska presentera våra data för dem så bra som möjligt, vad vi ska utveckla, hur vi ska hålla våra data uppdaterade och så vidare.

Läs också: Evry tar hem Stockholms mångmiljardaffär – Volvo IT åker ut

Runt 200 har deltagit i tävlingen under året och många av dem kommer från andra länder.

– Det har varit ett stort internationellt intresse och bland finalisterna finns tävlande från Nederländerna, Indien, Italien, USA, Venezuela, Tyskland och Sverige. Där tror jag att tävlingsformen haft stor betydelse för att få dem att uppmärksamma alla fina data vi har.

Hittills har ni kört Open Stockholm vartannat år – höjer ni tempot nu?

– Det får vi utvärdera. Vi behöver hela tiden förnya oss och förbättra oss, men vi får se om det sker i den här formen eller inte. Men vi har fått mycket positiv feedback.