Trött på tjat om paradigmskiften och nya arkitekturer? Då är risken stor att du blir totalt utmattad framöver.

Jag tänker på serverlösa applikationer. Det är egentligen en tokig benämning, eftersom det fort­farande finns servrar med i bilden. Men ”serverlös” syftar på att utvecklaren inte behöver bry sig om att hålla reda på servrarna som kör koden, och det behöver man inte heller göra när koden tas i drift.

Enkelt uttryckt skriver man funktioner som körs av en molntjänst. Funktionerna kan anropa varandra, och ofta även resurser som finns utanför tjänsten som kör dem. De främsta exemplen idag är Amazons Lambda och Microsofts Azure Functions.

Läs också: 6 sätt att spara pengar med molnet – som du inte tänkt på

Vad innebär det på ett övergripande plan? Alltså förutom att man inte behöver allokera och administrera enskilda servrar, fysiska eller virtuella.

Att tänka i termer av funktioner som kan samverka ligger bättre i linje med de flesta moderna tankar om systemutveckling än den traditionella monolitiska jätteapplikationen. Snabba iterationer, time to market, skalbarhet, mikrotjänster – ta nästan vilka hajpord som helst och det går att se kopplingar till serverlösa arkitekturer.

Men det finns förstås några varningens ord. Vem som helst begriper att det krävs en rejäl insats för att förstå det här sättet att jobba och bygga upp kompetens kring det. För att inte tala om att bygga om befintliga lösningar, om någon mot all förmodan vill göra det.

Man bör speciellt se upp med det kaos som kan sprida sig om utvecklare tillåts spotta ur sig funktioner hejdlöst. I dagsläget verkar det inte riktigt finnas vare sig processer eller verktyg för att bringa ordning i funktions­samlingar. Men det kommer, hoppas jag.

Läs också: Företagen har börjat förbereda sig för GDPR. Fyra cio:er berättar hur!

Barnsjukdomar finns naturligtvis. Tjänsterna är inte riktigt intrimmade än. Någon upptäckte till exempel att kostnadstrappan för kapacitet på Amazons Lambda var konstig – man fick betala mycket mer för lite mer kapacitet i vissa situationer.

Och att köra applikationer kommer naturligtvis fortfarande att kosta pengar, även med serverlösa arkitekturer. I värsta fall blir kostnadsbilden svåröverskådlig. Men, kolla in serverlösa arkitekturer.

Varför används förresten begreppet ”serverlös”? Kanske för att ”funktionell programmering” är upptaget för annat.