Det kallas dolda kostnader. De som inte syns på prislappen, om du köper in ett gäng nya servrar för att öka kapaciteten i de egna hallarna eller för den delen går över till molnet. IDG News har satt dem under lupp.

Då organisationer använder sig av molnapplikationer för att hantera till exempel belastningstoppar så är kostnaden en viktig faktor de flesta funderar över. Ofta börjar företag med att jämföra avgifter och kostnaden för att hyra eller köpa noder, och sedan göra en lista på allt det som är viktigt för varje alternativ: Använda sig av molnet, hyra datorkapacitet under en särskild tid eller förstärka den nuvarande egna arsenalen med nya servrar? Även om de här faktorerna verkar uppenbara och matten relativt enkel – så har många av de som tagit steget över till molnet ofta tvingats upptäcka i efterhand att viktiga aspekter på kostnader förbisetts.

Läs också: Google visar vägen - investerar 30 miljarder dollar i molnet

Om du ska flytta vissa delar till molnet så se bortom de uppenbara kostnadsbesparande beräkningarna. Ibland är det viktigare att titta på värdet än prislappen på hårdvara och detta kan egentligen bara förstås genom att arbeta i en miljö utan kapacitet- och prestandahinder. Det skriver IDG News som tillsammans med Scott Jeshonek som är molnchef på Avere Solution arbetat fram sex punkter, som man kanske inte tänker på direkt, men som är viktiga aspekter när det gäller kostnader i samband med molnövergångar.

Hur kan du använda ytan där servrarna står i stället?
Särskilt när du närmar dig kapacitetstaket med dina fysiska datacenter och om dessa ligger på platser med höga fastighetspriser – så är det läge att fundera över vad du skulle kunna göra med det här utrymmet i stället. Många funderar mycket på just kostnaden per kvadratmeter för en lokal – men inte på vad man skulle kunna göra där om det inte var för att de upptas av datacenter.
En molnlösning kan innebära att värdefullt utrymme frigörs, och detta kanske kan användas för de anställda eller för andra viktiga funktioner för företaget.
Du kan också få bort extra kostnader som kommer med det här utrymmet – som energi, ledningar, kylning och underhåll.

Läs mer: 10 molntrender du måste ha koll på nästa år

Lättare att hantera.
Varje gång förändringar i infrastrukturen ska göras så kan störningar ske. En störning kan orsaka förlorad produktivitet, missade deadlines och arga kunder. När man tittar på alternativ för att öka infrastrukturkapaciteten så kan det göra stor skillnad i plånboken att välja en väg som minimerar den här förlorade tiden.
Att luta sig mot en molnlösning kan vara ett sätt att försäkra sig om att de tillgångar som behövs är lätt tillgängliga – utan att man behöver fundera över hur man ska flytta filer fram och tillbaka, eller hur man ska ta sig förbi bandbreddsbegränsningar. På så sätt sparar man tid, och därigenom pengar.

Betalar du för något du inte använder?
Många som använder Uber i stället för att hyra en bil gör det eftersom de bara behöver ta sig från punkt A till punkt B – så varför betala för en resurs som inte används därutöver? Samma sak gäller infrastruktur. När du köper eller hyr infrastruktur så betalar du ofta även om det inte används, men det tar upp yta, måste kylas ned, kräver energi och så vidare. Att kunna förutse en kapacitetstopp är inte någon exakt vetenskap, men med molnet så kan kapacitet enkelt slås på och av, efter behov – något som resulterar i betydande besparingar.

Sätt dig in i och förstå molnerbjudandena.
Både Google Cloud Platform och Amazon Web Services erbjuder låga kostnadsalternativ. Om du lär dig erbjudandena och utnyttjar dem på rätt sätt kan tjänsterna bli ännu mer prisvärda. Både Google och Amazon säljer oanvänd datorkapacitet till kraftigt rabatterade priser. Google har sin tjänst Preemptible Virtual Machines och Amazon har Spot Instances. Att förstå erbjudanden och använda dem när det är möjligt gör att du kan dra nytta av de lägre priserna. Det viktiga är att se till att data kan flyttas snabbt till de här instanserna för att snabbt maximera besparingar.

Läs mer: Varning för inlåsning när företaget växlar upp i molnet

Anpassningsförmåga
Anpassningsförmåga ignoreras ofta när man tittar på prissättning i molnet. Att tillgodose kundernas behov i tid kan utgöra det högsta värdet en organisation kan leverera. Till exempel, låt oss säga att en studio som arbetar med visuella effekter och som måste ha ett stort projekt klart till nästa dag. Något som skulle ha tagit mer än 48 timmar att göra i de egna hallarna kan köras över natten i molnet och ändå klara både kvalitets och tidsmål. I ett annat exempel kan forskning som är beroende av en tidsplan för finansiering påskynda analys av data för att slutföra arbetet på kortare tid. Hur mycket är sådant värt?

Kostnaden för tid
En kund som använder molntjänster får plötsligt kontroll över en värdefull resurs: Tid. Beroende på vad du har för budget – så kan jobb som tidigare kunde göras på 1000 kärnor under en specifik tid nu göras betydligt snabbare med, till exempel 3000 kärnor. Att använda sig av fler kärnor i en flexibel molntjänst låter dig schemalägga och utföra mer jobb, ofta simultant.