It-avdelningarna växer. Över en tredjedel av sveriges CIO:er planerar att anställa ny personal i år, enligt vår studie CIO Lägesrapport 2017. Och i de digitaliseringstider som råder behövs det delvis ny kompetens - och nya metoder och samarbetsformer för att komma åt förmågorna. Vi har frågat fyra CIO:er vilka talanger de söker och vilka metoder de tar till för fylla behovet av digital kompetens.
Permobil: ”har öppnat ett kontor i Kista för att hitta kompetens”

Olof Hedin på Permobil är en av de cio:er som ser behovet av ny digital teknik.
– Dels behöver vi health care data analysts, som är svåra att hitta för det är inte så många som håller på med det, och dels behöver vi kompetens för att bygga hela data warehouse-strukturen för den data-analys som vi behöver för health care economics, säger han.
– Sedan har vi ett problem med att hitta vissa typer av kompentens uppe i Timrå där vi har vårt vårt huvudkontor, så vi har valt att öppna ett kontor i Kista också för att hitta kompetens som jobbat inom medtech-industrin. När vi behövde en AX-person körde jag en tävling mellan it-cheferna i Timrå, Nashville och Stockholm som fick tävla med varandra. Eftersom jag sitter på it-budgeten globalt kan jag göra så.
Läs också: Molnet givet för all nyutveckling hos Permobil
Permobil har även köpt flera mindre teknikbolag, men då har det inte handlat om digital teknik.
– Vi har förvärvat en hel del, så vi har tittat på en del startups och köpt en del återförsäljare. De senaste åren har vi köpt sex bolag. De teknikbolag vi köpt har fokuserat på alternative drives, små olika styrenheter och sådant.
Hogia: ”behöver ux-designer och digital marknadsföring”

På mjukvarubolaget Hogia vill cio Fredrick Karlsson ha så mycket som möjligt av kompetensen in-house.
– Dels behöver vi kompetens inom digital marknadsföring, ux-designer för webbmiljö och för de programvaror vi själva utvecklar, dels behöver vi utvecklare i största allmänhet, säger han.
Vilka slags partners samarbetar ni helst med för att tillgodgöra er ny kompetens?
– Vi strävar efter att ha så mycket kompetens som möjligt in-house. Vi har länge arbetat mycket med skolor och andra verksamheter för att öka intresset för programmering och it i allmänhet. Senast har vi samarbetat med Academic Work för att skola in unga för att bli utvecklare hos Hogia.
Läs också: Hogia flyttar till molnet – för att kunna leverera molntjänster
Har du övervägt atköpa upp en startup för att komma åt digital kompetens?
– Nej.
Wasa Kredit: ”handlar snarare om andra förmågor och egenskaper”

Alexandra Furst, chef över affärsutveckling och it på Wasa Kredit, ser generellt ökad efterfågan på ux och kundanalys.
– Men det är snarare så att vi värderar andra förmågor och egenskaper högre än tidigare baserat på våra ambitioner och affärsutvecklingsmål. Vi diskuterar mycket förmåga att ställa om, att se helhet, att sätta sig in i kundens vardag, och på egenskapssidan att vara nyfiken, lösningsorienterad, flexibel, att våga. Generellt så ser vi ökad efterfrågan inom tillexempel ux och kundanalys.
Vilka slags partners samarbetar ni helst med för att tillgodgöra er ny kompetens?
– Vi väljer att samarbeta med både stora leverantörer och små startups. Större leverantörer har globala insikter och erfarenheter att dela som de mindre kanske saknar. De mindre aktörerna är oftast mer nischade och kan vara vassare inom sina respektive områden. Oavsett så är det som avgör att det finns en kulturell match och att de har sunda värderingar, uppskattar transparens och en rak dialog, att de är modiga och engagerade.
Har du övervägt att samarbeta med eller köpa upp en startup för att komma åt digital kompetens?
– Absolut. En viktig del av vårt arbete är att hela tiden vara à jour med relevanta aktörer som erbjuden spännande tjänster. Vi tittar mycket på mindre företag som vi kan samarbeta med, som kompletterar oss i sin affär. På så sätt kan vi skapa win-win-situationer, och framför allt vinner våra kunder på det. Vi uppmuntrar också våra medarbetare att hela tiden vara nyfikna på omvärlden och potentiella samarbetspartners.
Lunds Universitet: ”Mycket folk som söker sig hit”
För Bo Freij, biträdande enhetschef vid Biblioteks och IKT-enheten på Lunds universitet, handlar det mer om att hitta rätt personer än personer med rätt kompetens.
– Fördelen med att vara ett stort universitet är att det är rätt mycket folk som söker sig hit, säger han.
– Senast vi sökte en it-tekniker med specialkompetens hade vi närmare 60 sökande, varav 30–35 var kvalificerade. Så för oss handlar det mer om att hitta rätt typ av människor. Vi har börjat med kompetensbaserad rekrytering där vi tittar mycket på profil, och hur de är som personer. Kompetens kan man alltid lära upp, men den sociala profilen är svår att ändra på.
Problemet är att vi måste följa de regler som gäller för rekrytering inom offentlig förvaltning, och det gör det svårt att handplocka
Vilka slags partners samarbetar ni helst med för att tillgodgöra er ny kompetens?
– Vi har 50 000 studenter, och det är de som skapar startup-företagen, så vi kan låna lite av deras kompetens. Jag har funderat på ett mer strukturerat sätt att få in den typen av personer, ,en problemet är att vi måste följa de regler som gäller för rekrytering inom offentlig förvaltning, och det gör det svårt att handplocka personer. Det är synd – om vi säger att vi ska vara ett universitet i världsklass måste vi ju också hitta folk som kan göra oss till världsklass.
Läs också: Tre cio:er talar ut: "så får vi it-personalen att våga misslyckas"