På Stena Line i Göteborg är det inte bara snack. Det många pratar om, har man faktiskt börjat jobba med. Det senaste året har artificiell intelligens, AI, i form av chattbottar, Watson och egenutvecklade självlärande system tagit plats på flera håll i systemparken. Och det är bara början.
– Vår mission är att hela Stena Line ska vara assisterat av ett AI senast 2021, säger Amer Mohammed, som titulerar sig head of digital innovation på Stena Line, och är den som med stor entusiasm leder AI-satsningen som han beskriver som ”coolast i Europa”.
Det kan låta som en överdrivet teknikdriven framtidssyn. Men ytterst handlar det om överlevnad, menar han.
– Om vi ska finnas kvar om tjugo år måste vi bli bättre och snabbare – på alla nivåer!
Läs också: Nu är det dags: förbered ditt företag för robotrevolutionen
Amer Mohammed konstaterar att vi lever i en extremt snabbföränderlig värld. Där teknikskiften tar 8–9 månader istället för 8–10 år, där det dyker upp nya aktörer som är digitala från scratch och där två tonåringar från San Francisco kan skapa en app med ett nytt sätt att swipa som används av 200 miljoner människor efter ett par veckor.
– Amazon fick shippinglicenser förra året, det lär inte dröja länge innan det kommer autonoma skepp ... Det är den världen vi måste förhålla oss till, så ska vi ha en chans – då måste vi ändra oss i grunden.
– Vi måste bli mer personliga i vår kommunikation mot våra kunder. Vi måste vara relevanta i allt vi gör. Och vi måste effektivisera och automatisera oss så långt det går.
AI är inget tillval utan en självklarhet som vi inte kommer att klara oss utan.
För Amer Mohammed kommer AI, som enligt hans definition är ett samlingsbegrepp för självlärande system, att bli en viktig del av lösningen – sannolikt den viktigaste. En grundbult för digitaliseringen med ett genomslag i stil med elektricitetetens.
– Det är inget tillval utan en självklarhet som vi inte kommer att klara oss utan.
Allt från att bli mer effektiv till att bli mer relevant och personlig kommer att stödjas av AI. För att inte tala om förmågan att behandla och agera på stora mängder data.
– Vi får in enorma datamängder från alla håll – från assets, kunder och system. Inte i fina kolumner, 80–90 procent är ostrukturerat. Med AI och machine learning kan vi hitta mönster som vi aldrig hade sett annars.

Det är drygt ett och ett halvt år sedan Amer Mohammed, som i grunden är programmerare och har sin bakgrund i startup-världen, fick i uppdrag att leda Stena Lines satsning på AI och digital innovation. Han plockades över från Stena-koncernens eget it-bolag Stena IT, där han jobbat i knappt ett år efter att ha sålt sitt eget startup-bolag Healthy Heroes.
Gruppen han leder består av tre personer, som krokar arm med olika delar av verksamheten för att få digitaliseringen att hända.
– Vår roll är att måla upp visionen, få folk att förstå och sätta de tekniska förutsättningarna, så att alla ska vilja gå mot det här.
Läs också: Bankerna tar täten i AI-racet – nu möts kunderna allt oftare av bottar
Och nu börjar det hända saker. En chattbott vid namn Stina lanseras publikt inom kort, ett program som använder maskininlärning för att stämma av priserna på varor som säljs ombord mot vad de kostar i land är under utveckling. Ett deep neural network rättar automatiskt felstavade namn vid bokningar och IBM:s kognitiva lösning Watson testas för att hantera cv:n och avtal.
– Cv:n från personer som söker jobb kan se olika ut, men eftersom Watson är duktig på kontext och förstår vad som är namn, utbildning och erfarenhet, kan den organisera informationen och skapa kompetensprofiler, säger Amer Mohammed.
Watson kan också hitta fallgropar i avtal och hjälpa till med enkätundersökningar.
Chattbotten Stina – som bland annat ska kunna läsa av kundernas humör och anpassa sin kommunikation därefter – bygger också på Watson, men har kompletterats med andra tjänster och lösningar till en mix.
– Watson sköter natural language-delen men hon ska också kunna svara på mejl och sms. För mejl använder vi egenutvecklade textanalysalgoritmer. Och för sms och notifikationer använder vi Twillio, via deras api:er, berättar Amer Mohammed.
Han menar att det här sättet att kombinera externa tjänster med egenutvecklade är ett tänk traditionella bolag kan ha svårt för.
– Men vill du hänga med i utvecklingen så kan du inte satsa på ett system som tar två år att bygga och kostar 11 miljoner. Det som ger värde är en samling tjänster, säger han.
Vill du hänga med i utvecklingen så kan du inte satsa på ett system som tar två år att bygga
Visionen är alltså att hela Stena Line ska vara helt assisterat av AI. Men i verkligheten går utvecklingen i små experimentella steg.
– Det gäller att börja någonstans och titta på vad man kan göra, kanske ett enkelt statistikprogram, och ta det från statistisk analys till prediktiv analys och sedan preskriptiv.
Första steget på Stena Line mer konkret var att skapa en gemensam, framtidsorienterad dataplattform, kallad Pluto. Även här blev det en mix av olika lösningar.
– Vi måste samla allt på ett ställe som våra data scientists kan jobba i. Så vi kör Azure som plattform, använder Watson för analys och Amazons Alexa för kundkommunikation. Vi bryr oss egentligen inte om vilka tjänster det är och vi blandar gärna, bara det funkar och tillför värde till affären.
Allt nytt är byggt modulärt i molnet och AI-teamet jobbar agilt med utveckling.
– Vi har gamla system också och kommunicerar med dem vid behov, men vi flyttar inte över något. Det är inte värt besväret.
Att få tillgång till den teknik som behövs för att starta en AI-satsning är den enkla biten. Det svåra är att förändra mindset.
– Om du frågar ett startup-företag hur man ska göra för att skicka sms så hänvisar de till en gratistjänst på nätet. Ett stort och moget bolag svarar med att köpa in en sms-server.
Det är ett djupt rotat mindset, som Stena Line har insett och nu börjat ändra på.
– Idag kan du dra Visa-kortet och få tillgång till AI-tjänster som IBM och Microsoft utvecklat i 18 år. Watson kostar 99 dollar i månaden och kan kombineras med andra tjänster som du köper, hyr eller utvecklar själv. Att få en traditionell organisation att lita på det – det är den stora utmaningen, säger Amer Mohammed.
Idag kan du dra Visa-kortet och få tillgång till AI-tjänster som IBM och Microsoft utvecklat i 18 år
Om man utgår från öppen teknik och färdiga tjänster behöver man heller inte oroa sig över att rekrytera specialistkompetens, menar Amer Mohammed.
– Det är visserligen svårt att rekrytera data scientists, men de är bara en liten del. En vanlig utvecklare kan göra det mesta av det vi behöver göra, och är det något man inte kan är det bara att googla. För oss är det viktigaste att hitta personer som har rätt attityd och som förstår att det är okej att inte veta allt, att det är okej att ta egna initiativ och testa.
– Vi har en kille som är 20 år gammal och som redan jobbat med att bygga säkerhetssystem åt kasinon. Det är den typen av människor vi letar efter, säger han.
Det låter lite som tech-entreprenören Amer Mohammed själv, när han sålde in sig till sin nuvarande chef, Jari Virtanen, chief transformation officer på Stena Line.
– Efter bara några veckor på Stena IT så insåg jag att det finns stora möjligheter inom Line och skickade Jari ett mejl där jag var extremt kaxig och skrev nåt i stil med ”Hej Jari, mitt namn är Amer Mohammed och du behöver träffa mig”. I efterhand har han berättat att han blev så nyfiken att han kände sig tvungen att ta mötet.
Läs också: Därför ger sig Husqvarna in i delningsekonomin – "vi är världens äldsta startup"
Siktet må vara ställt på 2021, men det är under de närmaste två åren de stora förändringarna kommer att ske, enligt Amer Mohammed.
– Det är nu när vi tar in sådant som vi aldrig haft förut, data scientists, analytiker och machine learning-experter. Allt det här ses numera som kärnkompetens.
Det kommer i sin tur att få direkt inverkan på bolagets erbjudande och positionering.
– När vi går ut ur 2018 kommer vi att vara mer personliga och relevanta i kommunikationen med kunderna. Vi kommer att vara mycket mer dynamiska, alla kommer inte att få samma budskap eller samma upplevelse.
– Och när det gäller ombordupplevelsen tittar vi på nästa generations skepp och möjligheten att täcka väggarna med skärmar. På så sätt skulle vi kunna dressa om skeppen när vi har olika temabaserade avgångar. Det är en av alla de saker vi funderar över och experimenterar med. Det är väldigt kul, säger Amer Mohammed.
Vad är det roligaste med ditt uppdrag?
– Att det inte finns några tydliga lösningar. Det är inget kul när man vet hur man ska göra, då kan man lika gärna köpa en robot. Här måste man pröva sig fram!
När får vi se autonoma skepp från Stena Line?
– Det är svårt att sia om. Min personliga gissning är redan inom tio år. Men innan dess kommer vi ta steg som tar oss i den riktningen för att öka säkerheten.
Amer Mohammeds AI-tips
1. Data, data, data.
2. Kommunikation. Det är viktigt att visualisera det man pratar om. Vi använder oss väldigt mycket av skisser och konceptbilder. Vi har till och med tagit in en illustratör som vi jobbar med. Så viktigt är det!
3. Våga testa utan att veta säkert. Det är så billigt att testa saker idag så det kostar mer att ha fyra möten med 8–9 personer som flyger in från hela Europa än att bara testa.
4. Tänk på integriteten, men låt den inte hindra er. Se till att anonymisera alla data och jobba med aggregerade trender. Det är om inte annat ett krav som ställs av GDPR.
5. Verkligheten är subjektiv. Den är vad du gör den till. Om du tror att något inte går, går det inte. Tror du att det går, ja då går det!
AI i din tjänst
Ladda ner nytt kompendium om AI i din tjänst. Artificiell Intelligens gör nu på allvar sitt intåg på företagen. Vi fördjupar oss i det högaktuella temat. Läs mer.