Efter öppna nomineringar under våren är juryn nu framme vid den slutliga kortlistan på fem finalister som kan gå hela vägen fram. De verkar och digitaliserar i olika branscher, från kommunal och statlig verksamhet till storindustri. 

Finalisterna, i bokstavsordning:

Emil Dahlin
Foto: Mikael DuboisEmil Dahlin, cio, Svevia.

Emil Dahlin, Svevia

”När Emil Dahlin tillträdde som cio 2012 blödde Svevia mycket pengar, och han genomförde ett omfattande program för att dra ner på kostnaderna. Det programmet föll väl ut, och därmed har Svevia kunnat lösgöra medel för satsningar på ny teknik och kompetens. Emil är en lyhörd ledare som alltid har dörren öppen. Han arbetar aktivt för att få med medarbetarna i värdedrivande initiativ som kan utveckla Svevia på en övergripande nivå.”

Läs också: Så jobbar Svevia med AI

Anna Eriksson
Anna Eriksson, cio, Lantmäteriet.

Anna Eriksson, Lantmäteriet

”Sedan Anna Eriksson tillträdde som cio på Lantmäteriet 2013 har hon varit med och genomfört stora förändringar. Hon har varit med och omstrukturerat it-avdelningen, fått it att jobba närmare verksamheten och samtidigt bedriva en tydlig digital agenda som genomsyrar hela verksamheten. Hennes aktiva arbete med att inspirera samt öka förståelsen för vad digitalisering innebär inom Lantmäteriet har ökat den digitala mognaden inom organisationen.”

Läs ocksåDärför bygger Lantmäteriet en egen blockkedja för fastighetsaffärer

Ann Hellenius
Foto: Martin StenmarkAnn Hellenius, cio, Stockholms stad

Ann Hellenius, Stockholms stad

”Som cio i Stockholms stad har Ann Hellenius kostnadseffektiviserat sin utvecklingsbudget med 300 miljoner kronor (en minskning med 33 procent), strukurerat om it-organisationen mot digitalisering och möjliggjort ett 200-tal initiativ inom digitalsering för ett hållbart Stockholm. Meriterna i sig är imponerade – än mer att hon åstadkommit allt det på bara två år. Med många års erfarenhet från management­konsult­branschen besitter Ann Hellenius en unik uppsättning egenskaper i den kommunala verksamheten, som hon passionerat tillämpar för att driva en it-organisation som skapar hållbarhet på riktigt.”

Förra året fick Ann Hellenius den prestigefyllda utmärkelsen European CIO of the Year.

Robert Sjöström
Foto: Martin StenmarkRobert Sjöström, cio och svp för strategi och affärsutveckling, m&a, Global Business Services, Essity

Robert Sjöström, Essity

I år delade SCA upp sin verksamhet i två delar: skogsbolaget SCA och hygien- och hälso­produkt­bolaget Essity. Hygien­verksamheten stod för 86 procent av koncernens netto­omsättning 2016.

”Robert Sjöström på Essity är en affärsdriven cio som gillar att utmana sina anställda. För flera år sedan började han styra in företaget på en digitalisering­sresa, i stark motgång. Då var det få som trodde på digitaliseringen – idag är alla med på resan. Medarbetarna beskriver honom som en drivande ledare som samtidigt tar sig tid för sin anställda. Han blir gärna själv utmanad och är öppen för att bli ifrågasatt.”

Läs också”Vi drunknade i operativa frågor” – därför delade SCA:s cio upp sin it

Johan Tömmervik
Johan Tömmervik, cio, SKF

Johan Tömmervik, SKF

”Som cio på SKF har Johan Tömmervik byggt upp en stark it-organisation med ett holistiskt syfte: att leverera en säker, stabil och vattentät operationell drift och samtidigt ständigt ligga i framkant inom ny utveckling. När han började år 2010 bestod it-avdelningen av 60 personer – idag är de 300 och driver SKF:s största investering någonsin för att konsolidera SAP-miljön, samtidigt som den upprätthålls av internt kompetenskapital.”

Läs också: De kan bli Årets digitala projekt

Läs också: De kan bli Årets hållbara projekt

CIO Awards arrangeras av IDG:s CIO Sweden i samarbete med Accenture. Vinnarna utses av en oberoende jury. Läs mer om CIO Awards här.

Uppdaterad: Årets CIO 2017 är... och alla andra vinnare är: