Efter öppna nomineringar under våren är juryn nu framme vid en kortlista på fem finalister som har chans att gå hela vägen fram.

Här är projekten som kan bli Årets hållbara projekt 2017:

Miljöväder-app
Foto: Miljöväder

IVL Svenska miljöinstitutet: Miljöväder

Miljöväder handlar om att samla in och presentera information i realtid om luftföroreningar i olika delar av staden – Göteborg, i ett första skede. Med sensorer runt om i staden kan användarna se i realtid information som tidigare visserligen samlats in, men tagit lång tid att få fram.

– Vi vill mäta samla in, analysera och presentera miljöinformation. Man ska kunna se ”Hur mycket luftföreningar är det här? Hur mycket har jag blivit utsatt för under dagen”? Det vi vill nå i förlängningen är en beteendeförändring – ”idag var det mycket luftföroreningar i vissa områden, då kanske jag inte ska ta bilen till jobbet, eller i alla fall undviker jag det området”, säger Fredrik Hallgren på IVL.

Göteborgs miljöförvaltning har visat stort intresse för IVL:s lösning. Projektet hoppas på en storskaling utveckling även i resten av Sverige.

Tena Identifi
Foto: Essity/Tena

Kungsbacka kommun: Tena Identifi – digitala inkontinensskydd

Kungsbacka kommun har infört ”digitala inkontinensskydd” i äldrevården i form av Tena Identifi från Essity (tidigare SCA:s hygiendel).

Tena Identifi är en helhetslösning i form av produkt, information och analys. Produkten är ett vanligt läckageskydd med en mobil dosa som klickas fast. Sensorn signalerar till vårdens datorer att läckage har skett, och hur stort. Informationen analyseras kontinuerligt så att vården kan skräddarsys för individuella vårdtagares behov.

– Jag har ett kommunövergripande uppdrag att utveckla den digitala användningen Ett inkontinensombud pa Hede Hemtjänst kontaktade Essity för att hon ville ha mer kompetensutveckling kring fixeringsteknik. Då berättade Essity att de höll på att introducera Tena Identifi, och vi bestämde oss för att köra en pilot på det här, berättar Eva Jungmark, digital strateg i Kungsbacka kommun.

Projektet har redan sparat 17 miljoner kronor och förbättrat livskvaliteten för ett tusental användare i äldrevården.

Essys cio Robert Sjöström har också chansen att bli Årets cio.

Moderna Smart Flex
Foto: Greater Than AB

Moderna försäkringar: Moderna Smart Flex

Kör du din bil på ett lugnt och miljövänligt sätt så premieras du med avsevärt billigare bilförsäkring.

Det tekniska fundamentet i Moderna Smart Flex är en box från företaget Greater Than, som installeras i bilar och mäter hur de körs.

– Greater Than har satt den här boxen i 25 000 fordon, de har forskat på det här i 12–13 år och analyserat kördata om 2,8 miljarder körda kilometer. Detta har de mappat mot skador och kommit fram till vad som är bra och dåligt körbeteende, säger Patrik Lundholm, ansvarig
för webb och digital transformation på Moderna försäkringar.

Tjänsten kopplas till en app där bilisten kan se vad hens körningar kostar försäkringsmässigt.

– Vi har skapat en helt unik produkt, egentligen den enda i världen där man endast betalar för hur bra man kör i realtid. Istället för att bara ta emot försäkringsbrevet en gång om året är det helt transparent vad man betalar.

Skräpkorgen Big Belly
Foto: Stockholms stad

Stockholms stad: smarta skräpkorgar

Ingen stockholmare har väl missat de solcellsdrivna, uppkopplade Big Belly-skräpkorgarna som rullats ut över staden. Solenergin används dels till att komprimera sopinnehållet, dels till att meddela staden när de behöver tömmas, vilket effektiviserar soptömningen markant.

– Vi kan se hur fyllda korgarna är i realtid, och se statistik på hur mycket skräp varje korg har hanterat. På så sätt kan vi också lära oss mer om hur vi kan placera ut skräpkorgarna optimalt. I Tegnérlunden till exempel stod det förut 28 olika papperskorgar utplacerade, men det visade sig att vi kunde ersätta det med bara sex stycken smarta skräpkorgar i hela parken, säger Tomas Zirn, kommunikatör på avdelningen för digital utveckling i Stockholms stad.

Stockholms stads cio Ann Hellenius har också chansen att bli Årets cio.

Returpall, Helpall grå
Foto: Svenska retursystem

Svenska retursystem: Smart Pooling

Svenska retursystems Smart Pooling går ut på effektivisera flöden av returpallar genom att hålla koll på individuella pallar via sensorer. Information konsolideras in i en plattformslösning som grossister – Svenska retursystems kunder – kan ansluta sig till.

– En grossist hade börjat titta på att investera i ett sådant pooling-verktyg för att få koll på det de har i sin kedja. Då tänkte vi att det är bättre att Svenska retursystem gör den investeringen, vi som driver retursystem för hela branschen, än att alla aktörer ska hitta på egna lösningar, säger Anna Elgh, vd på Svenska retursystem.

Projektet har varit mycket omfattande både internt och externt, och har nu 2 600 användare fördelat på 1 500 kunder i 17 länder. Det handlar redan om stora besparingar i både kronor och koldioxid, tack vare effektivare transportflöden. Att kunna effektivisera sina flöden utan att investera i egna system är ett bra incitament för näringslivet att ansluta sig.

– Jag skulle kalla det här ”Svenska retursystem 2.0”. Först satte vi upp det här retursystemet för branschen – nu är ju nästa steg att vi faktiskt digitaliserar retursystemet för branschen.


Den 18 december utser vi Årets hållbara projekt 2017 på CIO Awards-galan på Berns salonger i Stockholm. Då utser vi också Årets CIO och Årets digitala projekt.

CIO Awards arrangeras av IDG:s CIO Sweden i samarbete med Accenture. Vinnarna utses av en oberoende jury. Läs mer om CIO Awards här.