Den första oktober tillträder Per Boström formellt sin nya tjänst som cio på Skanska Sverige. Men redan nu lägger han upp strategin för den närmsta framtiden.

– Det är bra att vara förberedd, jag har varit där flera gånger och jag håller på att sätta mig in i planerna. Tankeprocessen kickar igång redan när man skriver på papperet och säger att man vill ha jobbet, säger han.

Uppdraget på Skanska blir att driva strategisk it och genomföra och implementera en global digitaliseringsstrategi, med genomslag på alla nivåer i verksamheten.

– It ska bli en mer strategisk resurs än det varit tidigare, och det känns väldigt spännande att få vara med på den resan, säger Per Bostöm.

Vad ska bli roligast med jobbet?

– Att få komma in i den fas där Skanska är nu, i det kliv man är redo att ta, där it och digitalisering ska bli en mer aktiv del av verksamheten. Skanska känns också som ett positivt och framåt företag. Utifrån alla de möten jag haft hittills tycker jag att hela organisationen andas professionalism.

Vad kommer digitaliseringsstrategin på Skanska konkret att innebära, tror du?

– Det får vi se när jag börjar, men jag vet att mycket redan är påbörjat. Jag får titta på det och sätta mig in i verksamhetens behov och utgå från dem. Här finns inga genvägar. Konkret kan det gälla allt från att använda it för att ytterligare effektivisera flöden eller få bättre utväxling på informationstillgångar till att hitta nya sätt att bygga hus och göra affärer.

Läs ocksåFesten avblåst – inga pengar till Lantmäteriets öppna kartdata

Per Boströms tillträde som cio för Skanska Sverige sammanfaller med en större omorganisation av it-funktionen. Tidigare fanns en cio på nordisk nivå som hade både leverans och strategisk it på sitt bord. Nu tillsätter man en strategisk cio i varje land, medan ett särskilt it-bolag, Skanska IT, med ansvar för drift och leverans betjänar Norden, berättar han. Cio-rollen blir mer verksamhetsnära och en tydligare beställarrroll.

– Den stora förändringen är att leveransorganisationen skiljs ut från strategisk it och it-styrning. Tidigare satt it- och cio-funktionen med två hattar, både kravställning och leveransansvar. Nu är det två olika roller.

Vad är din drivkraft som cio?

– Att man verkligen tar tillvara de möjligheter modern teknik och it medger. Att man hittar en långsiktighet i uppdraget och inte förlorar sig i tekniken, utan ser till att det är verksamheten som styr och sitter sitter i förarsätet.

Läs ocksåHär är systemen som ”aldrig” når upp i molnet

Du har erfarenhet från flera stora organisationer – ser du några skillnader och likheter?

– Det är väldigt olika företag i olika branscher, men min erfarenhet är att it:s utmaningar och problemställningar har varit lika. Det är stora företag och komplexa organsationer, och där är det viktigt med tydlighet, styrning och processer.

Varför bytte du jobb just nu nu?

– Jag planerade aldrig att byta jobb, men det här lät intressant från dag ett när rekryteraren hörde av sig i våras. Dessutom kände jag att det var en bra tid att lämna Försvarsmakten – det var inget som hängde i luften, utan det var möjligt för någon att ta över.

Fakta

CIO på Skanska Sverige
Bakgrund: cio- och it-ledarroller på en rad stora bolag – Försvarmakten, Sandvik, Ericsson, Pharmacia, Astrazeneca. Systemvetare i botten
Familj: Sambo och två barn
På fritiden: Spelar golf och tennis, åker skidor, cyklar
Läste senast: ”Konsten att höra hjärtslag” av Jan-Philipp Sendker‎