Nästan alla offentliga tjänster är digitala, medborgarna röstar online, och viktiga register säkras med hjälp av blockkedjan. Dessutom är man först i världen med att erbjuda virtuellt ”e-medborgarskap”. Vem bryr sig om geografi när det finns internet, resonerar man i Estland, vårt grannland på andra sidan Östersjön som är litet till ytan, men en av världens mest sofistikerade e-nationer.

– Se det som att vi är ett ”country as a service”, säger Taavi Kotka – utvecklare, entreprenör och tidigare nationell cio – en roll Estland också var först med att instifta.

Som sådan genomförde han en rad ny­skapande projekt åren 2013–2017, men det är hans arbete med e-medborgarskapet som verkligen placerat Estland på kartan.

Något förenklat innebär det att vem som helst, oavsett nationell tillhörighet, kan re­gistrera en estnisk digital identitet och starta företag i landet, och sedan få tillgång till inhemska tjänster som banker, redovisningsfirmor och virtuella kontor – allt ett företag kan behöva. En lösning som är attraktiv för personer från länder som är mindre digitalt utvecklade, eller som helt enkelt vill etablera sig och göra affärer inom EU.

Syftet för Estlands del? Att landet ska få bättre ekonomi och fler medborgare. Företag och människor söker sig inte spontant till Estland, konstaterar Taavi Kotka.

– Men om vi tänker om helt – och låter människor och företag etablera sig i här virtuellt, utan att de behöver flytta på sig. Då har vi en konkurrensfördel, säger han.

Idén till ”e-residency”, e-medborgarskap, var född. Möjliggöraren var Estlands digitala infrastruktur som gör att du inte behöver vara fysiskt närvarande för att underteckna ett kontrakt eller starta företag – allt kan skötas över internet med hjälp av en stark digital identitet. Och modet att tänka nytt.

Målet är högt satt – en befolkning på 1,3 miljoner ska bli tio miljoner år 2025!

Läs ocksåSårbarhetsanalys i realtid – så blir it-säkerhet en del av Avanzas dna

Det har gått fem år sedan Taavi Kotka, som tidgare var vd för Nortal, ett av Baltikums största företag, ombads bli nationell cio.

– När jag sålde mina aktier i Nortal 2012 fick jag inte jobba med it i privat sektor under en tid. Regeringen såg det och erbjöd mig cio-jobbet, berättar han.

Uppdraget kan enligt Taavi Kotka sammanfattas i tre huvudspår. Först och främst ville man ha en inspiratör och idéspruta. En som kan spela in nya tankesätt, hålla koll på trender och påvisa möjligheter med it.

– Och om någon undrar vad exempelvis ”blockkedjan” är och vad den kan ha för effekt på landet förväntas du ha svaret.

Utöver det gällde det att säkerställa att all digital infrastruktur, såsom telekom, fiber och cybersäkerhet, är på plats. Samt att bedöma vilka it-investeringar som behöver göras och se till att hålla koll på lagar och avtal.

Tavvi Kotka tillträdde 2013. Tillsammans med ett team av statliga tjänstemän satte han snart igång med att förverkliga idén om e-medborgerskap. På sommaren 2014, bara ett par månader efter att den presenterats, hade de lagändringar som krävdes klubbats igenom, och den första december kunde vem som helst gå in på en estnisk ambassad eller konsulat och ansöka om att bli e-medborgare.

Så hur lyckades han?

– Det handlade till stor del om personliga möten, förklarar Taavi Kotka.

Tekniken fanns på plats. Utmaningen var att sälja in idén till en lång rad aktörer – från departement och lagstiftare till polis­väsendet, banker och den privata sektorn.

Lagar behövde också ändras. Till exempel gick det inte att öppna estniskt bankkonto utan att vara fysiskt närvarande. Så teamet insåg att de behövde skapa opinion.

– Vi tweetade, skrev artiklar och bjöd in till publik debatt. Vad fanns det för argument emot egentligen? Inga bra, och så småningom godtog parlamentet de nya lagarna.

Taavi Kotka tror att det underlättade en hel del att han kom från den privata sektorn och inte siktade på en politisk karriär. Det gjorde det möjligt att vara tuff i diskussionerna med ministrar och regeringsrepresentanter.

– Jag var inte beroende av jobbet och kunde tala om för folk när jag tyckte de snackade skit. Så kan inte en vanlig statsanställd göra mot en minister, påpekar han.

Han tycker dock att han haft bästa möjliga förutsättningar att lyckas.

– Jag har haft tur. Estlands regering och politiker är öppna för att pröva nya saker och de hade redan genomfört radikala reformer.

I dagsläget har över 24 000 personer blivit e-medborgare i Estland – fler än det föds barn i landet. Eftersom satsningen bygger på befintlig digital infrastruktur har den knappt kostat en miljon euro, och tack vare den mediala uppmärksamheten har inte ett öre lagts på marknadsföring. Dessutom trillar det in pengar: ett e-medborgarskap kostar 100 euro, vilket täcker administrationskostnaden.

– Det är som en supereffektiv start-up. Först 2018 planerar regeringen att investera seriöst, med ett riktigt arbetsteam, säger Taavi Kotka.

Läs också: Här är Gartners 10 hetaste it-trender 2018

I februari 2017 lämnade Taavi Kotka Estlands regering och cio-rollen för att bli säljchef på Plumbr, som utvecklar verktyg för att övervaka webbapplikationer. Han driver också egna företaget Proud Engineers.

– Fyra år i regeringen var nog! Jag ville tillbaka till den privata sektorn och nu jobbar jag med att ta mina startups till nästa nivå.

Han leder fortsatt rådet som arbetar med e-medborgerskap,och rådger i EU-frågor.

Framåt tror Taavi Kotka starkt på ökat it-samarbete mellan Estland och andra nordiska länder, som Sverige och Finland.

– Vi har en unik position att göra något bra. Vi är relativt små länder med vana vid att tänka i termer av medborgartjänster. Det är något som bubblar som är spännande! Cio, eller it-ledarrollen oavsett vad man kallar den, blir en nyckelroll.

Vilka talanger bör du besitta som cio?

– Du måste vara nyfiken och öppensinnad, och vilja testa nya möjligheter. Det är det allra viktigaste – för om inte du gör det som cio, vem ska då göra det? Det finns tillräckligt med människor i världen vars uppgift är att säga nej, det behövs inte en till. Du bör säga ja i över 50 procent av fallen. Annars finns det ingen chans för nya idéer att ta form!


Taavi Kotkas tips för att driva extrem förändring

1. Tänk på människor. Att driva förändring handlar mer om ledarskap och marknadsföring än om policys och teknik. Du måste ändra människors inställning, få dem att dra åt samma håll.

2. Klargör syftet. Du måste veta exakt vad du vill uppnå. Att bli digital för att det ”verkar effektivt” är för ospecifikt. I Estland var vi tvungna att bli digitala för att överleva.

3. Ge inte upp. I Estland blev elektroniska id-kort obligatoriska 2002, först 5–6 år senare tog användandet fart. Idag vill ingen vara utan dem.

4. Döda arvet. Gör dig av med legacyn, annars blir den en bromskloss. I Estland har vi en tuff policy – varje system får leva i max 13 år. Det är ett mindset – att alltid välja det senaste.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

Född: 1979
Familj: Fru, tre barn
Bor: Viimsi, utanför Tallinn
Uppdrag: Säljchef på Plumbr, en applikation som övervakar webbapplikationer. Digitalrådgivare åt EU-kommis­sionens vice president Andrus Ansip. Vd på utvecklingsföretaget Proud Engineers
Bakgrund: Estlands CIO 2013–2017. Innan dess vd på utvecklingsföretaget Web­media, senare Nortal. Var tidigare utvecklare
Utbildning: Master of Science från Tallinns tekniska universitet. Doktorerar i informationsteknologi
Utmärkelser: European CIO of the Year 2014 (ICT Spring). Årets Entreprenör i Estland 2011 (Ernst & Young)