Har du hört talas om The Winchester House? Om inte, låt mig berätta lite om det.

The Winchester House byggdes på uppdrag av Sarah Winchester, änka till grundaren av vapentillverkaren Winchester. I samband med att hon blev änka köpte hon en fastighet i San Jose i Kalifornien och anlitade hantverkare att bygga vidare på det hus som redan fanns där, en inte färdigställd mangårdsbyggnad som skulle omvandlas till en herrgård.

Läs också: GDPR ställer nya krav på e-posthantering – här är åtta tips

Enligt legenden hade Sarah Winchester träffat ett medium som hävdade att hon hela tiden måste bygga på huset så att inte spökena efter alla dem som dödats av ett Winchester-vapen skulle hemsöka huset. Arbetet med tillbyggnaderna pågick dag som natt från 1884 till hennes död i september 1922. Det resulterade i en utmanande arkitektur med trappor som inte går någonstans, fönster mellan rum, dörrar som går rakt ut i tomma intet, flera olika kök, våningar, takfönster i bjälklag mellan våningar, med mera. Detta var inte för att hantverkarna var dåliga. Tvärtom införlivades flera av den tidens helt nya innovationer löpande i husbygget. Problemet var snarare att det saknades ritningar och arkitekter för hela byggnationen

Det här är en artikel från Expert Network

När vi läser om The Winchester House är det svårt att inte dra på smilbanden en smula och tänka att det kanske inte var det mest begåvade sättet att leda förändringen av en mangårdsbyggnad till en herrgård. Men varför upprepas då detta arbetssätt hela tiden? Inte när vi bygger hus, förstås – det har bygglovslagstiftning och byggnorm sett till – utan när vi driver förändring i våra verksamheter. Det anlitas duktiga strategikonsulter som tar fram strategier och visioner, och sedan börjar det stora förändringsarbetet med en massa projekt där alla utvecklas åt var sitt håll och slutresultat är bra utifrån projektmålen, men inte utifrån de effektmål som sattes upp för hela förändringsarbetet.

Ja, nu kanske du småler mer igenkännande. Det som saknas här är affärsarkitekturen, kopplingen mellan strategiutveckling och transformationsarbete, samt portfölj- och programstyrning av alla de aktiviteter som ska leda till en programleverans som stödjer effektmålen och införandet av ny strategi.

Läs ocksåCio:er måste göra som superhjältarna – fixa en sidekick

Ett ökat fokus på att arbeta med affärsarkitektur och portföljstyrning kommer enligt de flesta undersökningar som finns att löna sig både på kort och lång sikt. Kombinera sedan detta med att löpande granska ditt program eller projekt utifrån vilka risker som finns och hur dessa hanteras så kommer lönsamheten att bli än bättre.

Fakta

Befattning: Managementkonsult
Företag: Business Dynamics
Linkedin: Mårten Ericson 
E-post: marten.ericson@businessdynamics.se
Hemsida: www.businessdynamics.se
Expertområden Projektgranskning, portföljstyrning, projektstyrning, riskhantering i projekt, projekt audit.
Certifieringar: ITIL Foundations v3, PRINCE2 Foundations, IPMA nivå D.
Bakgrund: Konsult med bakgrund inom projektgranskning och projektstyrning.