Den 18 december utser vi Årets CIO på CIO Awards-galan på Berns. Här kan du se videointervjuer med de fyra finalisterna.

Emil Dahlin, Svevia

När Emil Dahlin tillträdde som cio 2012 blödde Svevia mycket pengar, och han genomförde ett omfattande program för att dra ner på kostnaderna. Det programmet föll väl ut, och därmed har Svevia kunnat lösgöra medel för satsningar på ny teknik och kompetens.

– Jag ska bli Årets CIO för att visa att man med små medel och med få medarbetare – men rätt medarbetare kan göra väldigt stora förändringar och väldigt stora framsteg, säger han.

– En riktigt bra CIO ska vara lyhörd, inspirerade och ödmjuk!

Läs också: Så jobbar Svevia med AI


Anna Eriksson, Lantmäteriet

Sedan Anna Eriksson tillträdde som cio på Lantmäteriet 2013 har hon varit med och genomfört stora förändringar. Hon har varit med och omstrukturerat it-avdelningen, fått it att jobba närmare verksamheten och samtidigt bedriva en tydlig digital agenda som genomsyrar hela verksamheten. Hennes aktiva arbete med att inspirera samt öka förståelsen för vad digitalisering innebär inom Lantmäteriet har ökat den digitala mognaden i organisationen.

– Jag är bra på att beskriva den framtid vi är på väg mot, att inspirera, ta beslut och strukturera upp arbetet på vägen dit. Jag ska bli Årets CIO för att visa att det handlar om verksamhets­utveckling och inte om it, säger hon.

Läs ocksåDärför bygger Lantmäteriet en egen blockkedja för fastighetsaffärer


Ann Hellenius, Stockholms stad

Som cio i Stockholms stad har Ann Hellenius kostnadseffektiviserat sin utvecklingsbudget med 300 miljoner kronor (en minskning med 33 procent), strukurerat om it-organisationen mot digitalisering och möjliggjort ett 200-tal initiativ inom digitalsering för ett hållbart Stockholm. Meriterna i sig är imponerade – än mer att hon åstadkommit allt det på bara två år.

– Jag tror jag är nominerad för min ledarskapsstil, för de väldigt starka resultat som jag har uppnått och för att vi lyckas transformera oss själva och ständigt ligga i framkant, säger hon.

Med många års erfarenhet från management­konsult­branschen besitter Ann Hellenius en unik uppsättning egenskaper i den kommunala verksamheten, som hon passionerat tillämpar för att driva en it-organisation som skapar hållbarhet på riktigt

– Min drivkraft är att skapa värde, och det har det alltid varit, oavsett bransch!

Förra året fick Ann Hellenius den prestigefyllda utmärkelsen European CIO of the Year.


Johan Tömmervik, SKF

Som cio på SKF har Johan Tömmervik byggt upp en stark it-organisation med ett holistiskt syfte: att leverera en säker, stabil och vattentät operationell drift och samtidigt ständigt ligga i framkant inom ny utveckling. När han började år 2010 bestod it-avdelningen av 60 personer – idag är de 300 och driver SKF:s största investering någonsin för att konsolidera SAP-miljön, samtidigt som den upprätthålls av internt kompetenskapital.

– Jag är en av Europas bästa CIO:er, en av Europas mest erfarna CIO:er. Jag älskar jobbet och tänker fortsätta i många år till, säger han.

– Men om jag blir Årets CIO skulle det vara en belöning för hela SKF IT, inte bara för mig.


Läs också: De kan bli Årets digitala projekt

Läs också: De kan bli Årets hållbara projekt

CIO Awards arrangeras av IDG:s CIO Sweden i samarbete med Accenture. Vinnarna utses av en oberoende jury. Läs mer om CIO Awards här.