Batman har Robin, The Lone Ranger har Tonto och Han Solo vore förlorad utan Chewbacca. Precis som de här superhjältarna så kan en cio på ett stort företag knappast göra jobbet ensam utan behöver kompetenta vapendragare som kan träda in när chefen är upptagen av att brottas med annat.

Vår amerikanska systersajt CIO.com har tittat närmare på hur en cio hittar sin nummer två.

Det här är särskilt viktigt i en tid då cio-tjänsten blivit mycket mer komplex och handlar mindre om teknik och mer om strategiska affärsbeslut. Dessutom förändras tekniklandskapet nästan dagligen.

Läs mer: IBM:s cio storsatsar på digitala verktyg för att locka it-proffsen

Greg Lavok som är senior chef på konsultbolaget West Monroe Partner säger att en cio behöver fokusera på den del av cio-rollen som innebär att tillsammans med andra chefer driva företaget, medan en nummer två kan hjälpa till med att sköta det dagliga jobbet på it-avdelningen.

– Det är vad en mogen organisation behöver, säger han. Det är så mycket förändringar inom it-avdelningen, med titlar som försvinner och människor som samarbetar med över olika avdelningar.

Men det finns naturligtvis olika typer av vapendragare, eller Nummer två. De bästa ersättarna hittas inom en av tre kategorier: Den naturliga ersättaren, den kloka rådgivaren och den ultimata assistenten.

Så har kan de beskrivas:

Den naturliga ersättaren.
Cio:er i större organisationer behöver en nummer två som kan träda in och agera å deras vägnar med auktoritet och integritet. Den här kategorin är ofta en senior person med bred erfarenhet och kunskap.

Att hitta den här personen är svårt. Att ha utmärkta tekniska kunskaper räcker inte. De måste vara lojala, agera med integritet och transparens. Med de här egenskaperna vinner de respekt hos övriga avdelningen - som därmed också låter honom eller henne leda i cio:ns frånvaro.

Den kloka rådgivaren.
En del cio:er letar inte efter en person som kan träda in som ersättare, men de behöver någon runtomkring dem som är smartare än de själva och som kan komma med expertis och råd.

– En del av mina mer traditionella kollegor vill sitta på toppen av pyramiden och försöka vara den smartaste personen i rummet, säger Renee McKaskle, cio på programleverantören Hitachi Ventara.

– Det är egoistiskt och fel. Du och dina kamrater måste anställa människor som är smartare än du är, så att företaget hänger med i utvecklingen.

McKaskle säger att cio:n kan behöva två typer av den här kloka rådgivaren. En som är en mer affärsinriktad ledare som kan träffa kunder eller andra avdelningar i samma företag och lära dem hur man arbetar mer effektivt. Den andra en som kan dela med sig av sin tekniska kunskap med resten av cio-teamet. Den senare ska kunna ta in ny teknik på företaget och utbilda personalen på den.

Läs mer: Utbildning och labbmiljöer: Så väger FMV:s cio nytta mot risk i säkerhetsarbetet

Den perfekta assistenten.
Cio:n behöver en ”personalchef”.
– Det är inte nödvändigtvis ”ersättaren”, utan en person som hjälper till med att organisationen sköts effektivt. Det finns en del cio:er som vill tro att de klarar allt själva, men det är de som brinner ut först, säger Keith Collins, cio för Sas Institutes.

Greg Lavok säger att den här rollen är bra för någon som inte är lika senior som ”rådgivaren” men som har stor potential – nästan som en ledarskapsutbildning.

– Det är ett bra tillfälle för den individen att utsättas för det som finns på cio:ns bord och för att ge dem insyn i företagets strategier.

Den här personen ska ha organisatorisk förmåga, kunna behålla lugnet i stressiga situationer och ha modet att säga sanningen till chefen.

Dock är det ju så att organisationer förändras och cio:er kan lägga flera år på att utbilda en ersättare bara för att se honom eller henne lämna för ett bättre erbjudande någon annanstans. Så Keith Collins avslutar med att det kan vara en smart idé att utveckla flera personer eller till och med hela gruppen på så att det finns flera möjliga ersättare. Som bekant kan en silvermedalj i de stora mästerskapen delas mellan flera deltagare...