Söderförorten Alby i Botkyrka får ofta statuera exempel när politiker och media diskuterar marginaliserade miljonprogramsområden. Men den som gjort sig besväret att kliva på tunnelbanans röda linje 13 och åka de tjugo minuterna hit vet mer än så. Det bubblar av kreativitet i Alby.

Artister, filmproducenter och cirkussällskap, ideella föreningar och sociala entreprenörer – totalt ett åttio­tal verksamheter med siktet inställt på en bättre värld – har funnit sin hemvist i Subtopia, ett ”kreativt kluster” inhyst i en samling äldre industribyggnader. En av dessa verksamheter är Changers Hub, ett co-working space för unga vuxna med startup-drömmar inom tech, konst och media som nyligen flyttat in i lokalen Bageriet, ett tidigare baklavabageri.

Här möter vi Siduri Poli, en 29-årig social entreprenör, innovatör och teknikexpert med särskilt engagemang för ytterstadens unga. Hon är chef för och en av fyra grundare av Changers Hub.

Själv uppvuxen i Botkyrka, närmare bestämt i Tumba, ville hon ge något tillbaka och skapa en plats hon själv skulle ha velat ha. Målet är att demokratisera möjligheten till framgång – och att förverkliga drömmar.

– Det är ett slags demokratilabb där vi undersöker vad som händer när vi ger människor förutsättningar att driva igenom sina idéer, vilken innovationskraft som släpps loss!

Siduri Poli, som i grunden är journalist, startade sitt första företag när hon var sjutton år. Hon har jobbat flera år i startup-svängen, föreläst om framtiden och drivit ett innovationslabb. Ribban ligger högt – på nätet kan man läsa att hon drömmer om att vinna Nobelpriset. De senaste åren har hon känt en allt starkare lust att bidra till ett bättre samhälle, något hon tror bottnar i hennes uppväxt.

– Mina föräldrar är assyrier, en kristen minoritet i mellanöstern, och vi pratade mycket politik vid middagsbordet, säger hon.

Siduri Poli beskriver sin familj som drömmande, visionär och samhällsintresserad. Men också driftig, pappan är mångsysslande entreprenör, främst inom restaurang. De kunde dock inte tillräcklig svenska för att hjälpa henne med läxor i skolan, och de hade inget kontaktnät i det svenska samhället. Utanför hemmet fanns inte heller många vuxna förebilder, eftersom de flesta som ”lyckas” i förorten flyttar in till stan.

– Och det är just de här bitarna vi vill ge våra medlemmar i Changers Hub. Oavsett vad de får med sig hemifrån ska de kunna få tillgång till förebilder, nätverk och kontakter.

Läs också: Stena Line ska bli ”första kognitiva rederiet” – Årets digitala projekt 2017

Tanken med Changers Hub är allstå att fånga upp entreprenörsdrivna Botkyrkabor i åldern 16–25. Siduri Poli berättar att idén föddes för snart två år sedan då hon och medgrundarna Amanias Abraha, Fares Hamed och Victoria Escobar genomförde en studie på uppdrag av Botkyrka kommun, Vinnova och Tillväxtverket för att se vilka hinder som förelåg för ungdomar att förverkliga sina idéer.

– Vi kom fram till att det som saknades var just kunskap, inspiration och nätverk, berättar hon.

De två första åren höll verksamheten till på ungdomsgården i Alby centrum, där det ordnades inspirationsföreläsningar och kurser i entreprenörskap på vardagskvällarna.

I september gick flytten till Bageriet, varpå verksamheten utökas med kontorsplatser, eller ”workspaces” på techspråk. Föredragshållare från olika branscher ska ge medlemmarna inspiration och skapa kontaktnät. Kunskap förmedlas via utbildningsprogram. Dessutom kan medlemmarna få praktisk hjälp att bolla och genomföra idéer enligt ett idécoachningsprogram i tio steg.

– Tanken är att föra dem hela vägen från idé till förverkligande. Slutmålet är att idén ska vara investeringsbar, berättar Siduri Poli.

Självklart kan inte alla förslag utvecklas till företag, tjänster eller produkter. Men investeringsbar kan ha fler dimensioner än så, menar hon.

– Vi får in många projektbaserade idéer. Det kan vara att man vill skapa världens största konstutställning i Alby Centrum. Då innebär ”investeringsbar” att man kan söka pengar från exempelvis Arvsfonden, eller någon annan stiftelse. I Sverige finns mycket pengar att söka från stiftelser, man måste inte alltid gå till banken.

Ali Ahmed
Foto: Lina Rosengren Ali Ahmed, 23, kom till Changers Hub när de öppnade för två år sedan. ”Jag ville förbättra mitt skrivande och behövde feedback på mina texter. Genom Changers Hubs idéutvecklingsprogram fick jag hjälp att starta en tjänst som vi kallade Editors, som är en textbank där skribenter kan få feedback på sina texter och sedan kan tidningar köpa texter därifrån”, säger han. Nyligen fick Ali sitt första journalistjobb som krönikör på Botkyrka Direkt. Han har också fått jobb som ny verksamhetsansvarig för Changers Hub i Alby.

Changers Hub har cirka 700 medlemmar. Verksamheten är kostnadsfri. Personer med företagsidéer eller projekt inom tech, konst och media är de vanligaste som söker sig hit.

Det finns egentligen inga uttalade krav eller begränsingar på inriktning, det har fallit sig naturligt med tech och media, på grund av tidsandan.

– Att de flesta idéer är kopplade till teknik beror nog på vår målgrupp. För unga handlar ju nästan allting på något sätt om tech idag.

Även om Siduri Poli väljer att kalla Changers Hub för demokratilabb och betonar att projekten man stöttar inte självklart behöver vara kommersiella, finns det exempel på företag som vuxit och blivit framgångsrika med hjälp av Changers Hub. Ett sådant är aktiecommunityn Börshajen som startades av Andra Farhad, den 23-åriga daytradern från Fittja som blivit rik på aktier och nu omsatt sin kunskap i utbildningsverksamhet.

– Hon kom till oss och ville hållaen utbildning om aktiekunskap, ett område hon brann för. Hennes idé blev så småningom till ett aktiebolag. Nästa år ska hon hålla Europas största aktieutbildning på Hovet.

Läs också: Moderna Försäkringars uppkopplade bilförsäkring är Årets hållbara projekt 2017

Ett område inom mångfald är jämställdhet mellan könen. Här tycker Siduri Poli att Changers Hub lyckats bra med fördelningen. Nästan hälften av medlemmarna är kvinnor.

– Jag tror att en av anledningarna är att hälften av grundarna är tjejer, och att vi försöker se till så att hälften av våra inspirationsföreläsare och utbildare är kvinnor, säger Siduri Poli och tillägger att de också arbetat medvetet för att göra Changers Hub till en inkluderande plats.

– Som du ser finns det inget som är manligt kodat i inredningen. Vi har till exempel inga Fifa-spel. Det är sådant som funnits på flera startups och hubbar jag varit på, och även om det inte är något som jag stört mig jättemycket på så har det varit uppenbart att det inte riktar sig till mig som tjej.

Under samtalet har hon visat oss runt i de rymliga men än så länge råa lokalerna. Några bord och en nedsutten soffgrupp, det är arbetsrummet. Köksdelen har diskho, vattenkokare, mikro och kylskåp, spis saknas.

Siduri Poli
Foto: Lina RosengrenSiduri Poli visar oss runt i lokalerna.

Men det ska bli ändring. Renovering är på gång.

– Vi som jobbar med det här är riktiga foodies och vi är övertygade om att de bästa idéerna uppstår runt matbordet. Vi ska självklart ha ett riktigt kök och ett stort bord där alla samlas!

Utöver renovering är den närmsta planen att fortsätta utveckla den egna verksamheten. Dessutom har man tagit fram en manual för att sprida konceptet vidare till andra: inom kort ska fler hubbar sjösättas i andra förorter.

– Vi har många medlemmar från blå linjen, så där vill vi gärna starta en hubb. Vi vill också ha något i innerstan så att våra medlemmar kan ha ett hem i City. Sedan hoppas vi kunna sprida verksamheten till Göteborg och Malmö. Men på längre sikt tänker vi globalt, vi vill skapa hubbar i favelas i Rio och i marginaliserade områden i Nairobi, egentligen på alla ställen där vi kan visa att människor som får tillgång till rätt verktyg can make magic!

Vad var det som gjorde att du själv lämnade startup-världen för att jobba med Changers Hub?

– När pappa pensionerade sig reste han till den by i Turkiet som mina föräldrar kommer ifrån och startade en välgörenhetsorganisation. Det påverkade mig starkt. Jag insåg att det inte var tillräckligt för mig att driva bolag, jag ville förändra samhället. Jag började fundera över hur det ser ut i världen, vilka som jobbar och vilka som är exkluderade. Jag ville göra något som ledde till att öppna upp, tillgängliggöra och ge möjligheter till alla dem som har potential och fantastiska idéer, men som idag av olika anledningar är utestängda.

Vill locka till sig näringslivet

En del av Changers Hubs verksamhet består i att starta samarbeten med företag som vill nå ut till hubbens målgrupp.

– I år har vi testat att låta företag anställa genom vårt nätverk. Det är ett sätt att stärka vår målgrupp och ge dem arbetslivserfarenhet och kontakter, samtidigt som resurserna kommer ut i förorterna.

Till företag som vill dra nytta av innovationskraften har Siduri Poli flera tips. Det första är helt enkelt att bredda sökfältet och bejaka de fördelar som kommer med att alla inte är stöpta i en och samma form.

– Näringslivet måste öppna upp för personer som inte passar in i den vanliga mallen, det gäller förövrigt även startup-communityn som kan upplevas som väldigt elitistisk och exkluderande av många.

– Man måste också våga satsa på personer, även om de inte har all kunskap från dag ett. Lärande är något företag måste satsa mer på, både för att få in personer med potential och för att behålla och utveckla talanger.

– Och för att få in talangfulla människor som inte passar in i mallen tror jag också att vi behöver förändra utbildningssystemet. Om man till exempel ser på människor med bokstavskombinationer så passar de inte in i utbildningsmallen, men de kan ju vara talangfulla ändå.

Omvänt handlar det om att få medlemmarna att se möjlig­heterna och aktivt söka upp de sammanhang där företag finns. I tech- och start up-världen kryllar det av ingångar i form av meetups, hackaton, workshoppar och diskussionskvällar.

– Men om man inte är i den bubblan så vet man inte om att det här händer. Därför försöker vi bli länken dit. Vi berättar om olika forum och bjuder in folk via Facebook. Vi skickar våra medlemmar till event som
Internetdagarna för att inspi­rera dem, eller till Web Summit i Lissabon, dit vi åker ett gäng nästa år.

Fakta

Grundare och operationellt ansvarig, Changers Hub
Ålder: 29
Bakgrund: Medgrundare och relations manager, Co Atelier; medgrundare och digital business developer, IKI IKE; head of growth, Waitress
Utbildning: Interactive communication, digital creative, Berghs School of Communication
Utmärkelser: Plats 28 på Veckans Affärers lista på topptalan­ger, i kategorin samhällsbyggare.

CIO Awards arrangeras av IDG/CIO Sweden i samarbete med Accenture, sedan 2005. Förutom Årets digitala projekt utser vi Årets CIO, Årets hållbara projekt och Årets digitala inspiratör.

Efter en öppen nomineringsprocess under våren researchar och intervjuar Accenture kandidater under sommaren. En oberoende jury med styrelseproffs, CIO:er, forskare och experter arbetar med att utse vinnarna under hösten. Vinnarna tillkännages på CIO Awards-galan på Berns i december. Läs mer om CIO Awards här.

”Årets digitala inspiratör vet att kunskap är makt och att mångfald föder framgång – och är basen för demokrati. Med en hög ambitionsnivå och en enorm energi frigör hon potentialen bland de unga i Stockholms ytterområden.”