Ann Hellenius
Foto: Martin StenmarkAnn Hellenius.

Årets CIO 2017 är Ann Hellenius, Stockholms stad. Hon har varit cio i Stockholms stad sedan 2015 och har en it-budget på en miljard kronor. Bland det första hon gjorde när hon tillträdde var att lägga ner it-avdelningen, och ersätta den med en avdelning för digital utveckling – för fokus ligger på att utveckla staden, den smarta och hållbara staden.

– Vi har egentligen ingen visison för it som sådant, vi har en vision för att göra Stockholm till världens smartaste stad, säger hon.

Priset till Årets CIO delades ut av Mattias Lewrén, vd på Accenture Sverige.


Amer Mohammed
Amer Mohammed, Stena Line.

Årets digitala projekt 2017 är Stena Lines AI-satsning. Stena Line siktar på att bli världens första kognitiva färjerederi, och har anammat som sitt digitala statement att bolaget år 2021 ska vara helt och hållet assisterat av AI. Innovationschefen Amer Mohammed driver AI-projekten på startup-vis internt på Stena Line, och har redan levererat tre stadiga AI-lösningar.

Priset till Årets digitala projekt delades ut av Carl-Henrik Hallström, Nordenchef på Wipro.


Patrik Lundholm och Johan Walldov
Foto: Erik TextoriusPatrik Lundholm, ansvarig för webb och digital transformation på Moderna försäkringar, samt Johan Walldov, cto.

Årets hållbara projekt 2017 är Moderna Försäkringars uppkopplade bilförsäkring, Moderna Smart Flex. Med en liten dosa i bilen som mäter körbeteende skapar Smart Flex incitament att köra säkrare: Kör du lugnt och miljövänligt så premieras du med avsevärt billigare bilförsäkring. Vad försäkringen kostar ser du hela tiden i en app.

Priset till Årets hållbara projekt delades ut av Lars Tisén, chief commercial officer på Digiplex.


Siduri Poli
Foto: Lina RosengrenSiduri Poli.

Årets digitala inspiratör 2017 är Siduri Poli som driver Changers Hub i stockholms­förorten Alby. Changers Hub är ett co-working space för unga vuxna med startuppdrömmar inom tech, konst och media. ”Vi undersöker vad som händer när vi ger människor förutsättningar att driva igenom sina idéer, vilken innovationskraft som släpps loss”, säger hon.

Priset till Årets digitala inspiratör delades ut av Anil Agarwal, deputy CEO, Capgemini Sweden / CEO, Capgemini Norway.

Fakta

CIO Awards arrangeras av IDG/CIO Sweden i samarbete med Accenture, sedan 2005. Förutom Årets digitala projekt utser vi Årets CIO, Årets hållbara projekt och Årets digitala inspiratör.

Efter en öppen nomineringsprocess under våren researchar och intervjuar Accenture kandidater under sommaren. En oberoende jury med styrelseproffs, CIO:er, forskare och experter arbetar med att utse vinnarna under hösten. Vinnarna tillkännages på CIO Awards-galan på Berns i december. Läs mer om CIO Awards här.