När Emil Dahlin tillträdde som CIO på Svevia 2012 var läget besvärligt. Bolaget, som hanterar drift och underhåll av vägar och broar, och som knoppats av från Vägverket 2009, blödde stora pengar. Ett tufft effektivi­serings­program stod för dörren. Fem år senare har förlust vänts till vinst och siktet är nu inställt på innovation och digital transformation. Parallellt har it fått en viktigare roll.

– Vi har legat lite efter andra branscher, men nu ser vi digitalisering som en viktig möjliggörare, dels för att effektivisera oss, dels för att skapa nya affärer, säger Emil Dahlin.

It-avdelningen har utvecklats från stödfunktion till affärspartner. It-medarbetarna blir fler, och namn­bytet till ”Avdelningen för digital affärsutveckling och it” anger tonen.

Emil Dahlin, Svevia
Foto: Mikael DuboisEmil Dahlin, Svevia.

– Framåt ska vi jobba mycket med det digitala kundmötet och kund­driven innovation för att hitta mervärden, förklarar Emil Dahlin.

Vilka stora projekt driver ni nu?

– Just nu satsar vi stort på mobil samverkan. Vi har gett möjlighet att rapportera in tid- och reseräkningar mobilt. Förra året hade vi en succé med mobil orderhantering. Och vi ska utrusta alla medarbetare på fältet med smartphones och plattor. Vi har nära 2 000 man på 100 orter, plus underentreprenörer, så att se till att de kan samverka är avgörande. Utöver det jobbar vi med flera infrastrukturprojekt och byte av affärssystem.

Vilken teknik är spännande?

– IoT, AI och analys av stora datamängder är intressanta områden som vi ska lägga mer fokus på framåt. Vi har redan nu uppkopplade plogbilar som vi analyserar data från, men det ska bli mer. Vi har även kört pilotprojekt med drönarskanning av stora områden, 3D-modellering och Hololens, men allt är på teststadiet.


Mer om Svevias projekt i framkant hör du på CIO Trend 2018 den 22 februari »


Hur prioriteras initiativen?

– Vi utgår från affärsbehoven och synkroniserar med affärscheferna. Utmaningen är att hänga med, vi har efterfrågan på många fler initiativ än vi har tid och resurser att mäkta med!

Hur är du som ledare?

– Jag är inspirerande, tydlig och ger stor frihet under ansvar. Jag brinner för ett gott ledarskap. Jag vill ge människor möjlighet att utvecklas till sin fulla potential.

Läs också: Säkerhetsklyftan är 2018-års största it-utmaning

Anna Eriksson: blockchain på Lantmäteriet

Anna Eriksson, Lantmäteriet
Anna Eriksson, Lantmäteriet.

Kartor, lagfarter, fastighetsregister – det är sådant Lantmäteriet hanterar av hävd. Men förändringstrycket är starkt. Att hitta nya lösningar är en drivkraft för Anna Eriksson, som är CIO och utvecklingsdirektör sedan 2013. Hon ser hur ny it ändrar hennes och myndighetens roll radikalt.

– Kanske blir det i framtiden så att landet kartlägger sig självt med sensorer i IoT och att våra data ligger i en öppen plattform, där lagarna är algoritmer i blockkedjan, resonerar hon.

I sin dubbla roll leder hon idag två avdelningar, en för traditionell it och utveckling och en för digital.

– Dels ska jag se till att leveranser, utveckling och drift fungerar. Men min främsta roll är att inspirera till och driva digitalisering, säger hon.

För att få fart på det tvärfunktionella idéflödet har hon infört stående kanban-möten, där en kärntrupp från olika delar av verksamheten möts vid tavlan för att fånga idéer i farten.

– En som realiseras är en mjukvarurobot som del i handläggarstödet.

Vilka andra projekt driver ni?

– Många system är gamla och handläggningstiderna behöver snabbas upp. Så vi försöker stötta med allt från migrering och agila systemleveranser till automatisering. Spännande framtidsprojekt är våra initiativ med blockkedjan och digital tillit och så det vi gör inom geodata och 3D.

Vad är extra spännande?

– Blockkedjan såklart, där vi gjort ett uppmärksammat test inom fastighetsregistrering som vi nu tar vidare. Och möjligheterna med VR, AR och 3D, det vill säga gränssnitt som gör att man kan gå in i information bokstavligt talat, som i ett spel, och uppleva statistik eller hur det är att bo på en viss plats. Här testar vi gärna tillsammans med andra aktörer. Ett kul projekt, som nu används i flera kommuner, är hur vi använde våra 3D-data som bas för ett ”Sverige i Minecraft”.

Hur är du som ledare?

– Jag vill skapa förutsättningar för mina medarbetare att göra ett bra jobb. Det är min ledstjärna. Jag har en passion för att göra saker enklare och att skapa nytta. Jag är bra på att inspirera och visionera. Jag är envis, men samtidigt lyhörd för andra, säger Anna Eriksson.


Mer om blockchain på Lantmäteriet hör du på CIO Trend 2018 den 22 februari »


Johan Tömmervik: tar SKF in i industri 4.0

Johan Tömmervik, SKF
Johan Tömmervik, SKF.

Kullagerjätten är på framtidsresa. Med automatiserade fabriker och smarta kullager vill SKF ta täten i industri 4.0. Johan Tömmervik, med bakgrund från Volvo Cars och Systembolaget, är group CIO sedan 2010. Under hans tid har it-teamet vuxit från 60 till 350 anställda globalt (plus 1 000 i köpta tjänster) samtidigt som it-funktionen blir allt mer strategisk.

– It:s bidrag är att se till att allt fungerar. Utan it stannar SKF. Men en allt viktigare roll är att förändra hur vi arbetar och gör affärer. Gränsen mellan affär och it suddas ut, säger han.

Tidigare var industri-it mest backoffice, idag är it med och skapar värde, hela vägen ut till kundens kund.

– Vi är med och bygger de automatiserade fabrikerna och på service­sidan kopplar vi upp våra kunders utrustningar och drar in sensorinformationen till vårt SKF-cloud för analys, så att vi kan bedriva förebyggande underhåll och övervakning.

Läs också: Här är de starkaste tekniktrenderna i Sverige just nu

Vilka utmaningar ser du?

– Vi är ett globalt företag, vi finns i 143 länder och har 46 000 anställda, och vi påverkas starkt av konjunkturen. En utmaning nu är en ökande konkurrens ifrån Kina. En annan är elektrifieringen av bilindustrin, då elmotorer har färre rörliga delar än bensinmotorer, vilket kräver färre lager. Det tvingar oss att tänka nytt.

Vilka projekt driver ni nu?

– Det vi prioriterar nu är det vi kallar ”rotating equipment performance” – att fånga sensor-information och få in det i vårt SKF-cloud för att bygga tjänster för kunderna. En annan stor satsning är att byta ut våra ERP-system. Det är SKF:s största investering någonsin. I övrigt satsar vi på cyber defense och automatiserade fabriker, säger Johan Tömmervik.

Vad är din främsta bedrift?

– Att jag suttit här i åtta år och fått förmånen – och medarbetarnas förtroende – att bygga upp en fantastisk it-funktion på ett fantastiskt företag där folk verkligen gillar att jobba.

Hur är du som ledare?

– Jag är mån om mina medarbetare och lägger mycket tid på att lyssna på deras utvecklingstankar. Jag tyc­ker om att se människor växa med sina uppgifter och lyckas. Att få ut det bästa ur dem, det är min drivkraft. När jag får ihop ett bra lag och det är samspel i laget, då njuter jag! 


Möt topp-CIO:n Johan Tömmervik på CIO Trend 2018 den 22 februari »