I fyra år har Catrin Ditz varit cio i Uppsala, ett uppdrag hon bland annat fått ta emot pris för som Årets offentliga chef för. Den 1 april går hon vidare till nästa utmaning, en roll som programledare för Storstockholms digitala agenda. 26 kommuner i Stockholmsregionen, där Stockholms Stad är den största, ska enas om hur de ska arbeta smartast tillsammans för att få utväxling på digitaliseringen. Catrin Ditz ska få det att hända.

– Det är i princip en ny tjänst. Uppgiften har varit utspridd på flera sedan agendan fastslogs för ett par år sedan, men jag tar inte över efter någon utan mitt jobb blir att se vad som behöver göras och utforma tjänsten, säger hon.

Läs också: BI-döden är här – de gamla verktygen hänger inte längre med

Att man ska försöka ta gemensamt grepp om digitaliseringen på regional nivå och göra saker tillsammans har varit tydligt länge, men hur det ska gå till i praktiken har inte varit lika självklart.

– Det är det som blir mitt uppdrag. Det kan handla om att skapa möten mellan aktörer inom den offentliga sektorn, att hitta actions med hög angelägenhetsgrad för många kommuner och att våga välja och prioritera.

Vad ska bli roligast?

– Egentligen detsamma som jag fått göra i Uppsala: gå in i ett område där det finns en massa tydliga möjligheter och drivkrafter och hitta vägen fram, och se till så att alla jobbar på bästa sätt. Att samla ihop alla, verksamheter, it-avdelningar och leverantörer, och lista ut hur vi ska gå till väga. Den typen av problemlösning är riktigt spännande.

Vad blir den största skillnaden då?

– I Uppsala har jag haft en cio-roll, där en del av tjänsten är operativ. Nu ska jag leda ett program och ansvaret är helt strategiskt.

Vad tar du med dig från din tid i Uppsala?

– Massor. Men framför allt insikten i vilket fantastiskt resultat man kan nå om man hittar synergierna och får alla att jobba ihop mot ett gemensamt mål.

Läs också: Tre topp-cio:er du inte får missa på CIO Trend 2018

Catrin Ditz bestämde sig i november för att ta jobbet. Hon är kvar i Uppsala till den 16 februari, och rekryteringen av en ersättare är i full gång.

Fakta

Den digitala agendan gäller under perioden 2015–2020. Ledorden är ökad samsyn och digitalt samarbete. Agendan förväntas skapa en röd linje mellan politiska mål och viljeinriktningar, de möjligheter som ökad samverkan och användning av informations- och kommunikationsteknik kan innebära, och de särskilda utmaningar som Stockholmsregionen har att hantera. Agendan har fyra fokusområden:
1. Digital infrastruktur
2. Digital kompetens
3. Digital marknad
4. Digital offentlig sektor.