Det finns naturligtvis en massa anledningar till att projekt misslyckas och misslyckade projekt artar sig på många olika sätt. Det finns också många olika metoder att få ordning på projekt, förutom vanligt hårt arbete. Men ibland får man en känsla av att folk missar enkla och till synes uppenbara kontroller som kan bidra till framgångar.

Och ja, i ett tidigare liv som projektledare har jag definitivt gjort mig skyldig till sådana misstag själv.

CIO.com beskriver en enkel metod som heter Raci (responsible, accountable, consulted och informed). Det handlar om att ha koll på vilka personer som är utförare, ansvariga, konsulteras och informeras i varje fas av ett projekt.

Läs också: Därför misslyckas projekt fortfarande

Notera att det blir lite tokigt med översättning till svenska, eftersom ”responsible” syftar på ”utförare” och ”accountable” syftar på ”ansvarig”. Använd svenska ord och tillhörande bokstäver om det blir för krångligt. Resten av artikeln utgår från de engelska benämningarna.

Om man inte har koll på de olika funktionerna (R, A, C och I) på något annat sätt kanske det är läge att titta närmare på Raci eller på någon av de otal varianter och alternativ som finns till metoden.

Det handlar helt enkelt om att skapa en matris med faserna i ett projekt som rader och de olika projektrollerna som kolumner. Sedan fyller man i vilka olika funktioner (R, A, C eller I) som gäller i cellerna. Ett exempel är att projektledaren får ett A för förstudien, eftersom projektledaren är ansvarig för förstudien.

Det kan se ut så här:

raci

Här är några tumregler:

  • Varje projektfas (rad) ska ha minst ett R.
  • Ingen projektfas (rad) ska ha mer än ett A.
  • En projektroll (kolumn) bör inte ha för många R.
  • Undvik tomma celler.
  • Fundera på om ett R kan ändras till ett C, eller ett C ändras till ett I.
  • Om det finns väldigt många C finns en risk för förseningar, eftersom man behöver konsultera många personer.

Man kanske kan se en sådan här övning som ett enkelt sätt att kontrollera att inte viktiga saker glömts bort i ett projekt. Det vore intressant att se hur många misslyckade projekt som inte skulle ha klarat av en granskning i en Raci-matris.