Just nu svämmar webben över av texter om blockkedjan (blockchain). Det är inte bara samhällsaspekte och tillämpningar, utan även tekniska aspekter, som är intressanta. Men väldigt få har kommit i gång med att implementera lösningar. Det visar en ny undersökning från Gartner.

Gartner har frågat 3 138 cio:er från hela världen om status för projekt med blockkedjan. Endast en procent av de tillfrågade har driftssatt en blockkedjelösning. Åtta procent har antingen planer på kort sikt eller är i gång och experimenterar.

Läs också: Lantmäteriet bygger egen blockkedja för fastighetsaffärer

14 procent beskriver att de planerar på mellanlång eller lång sikt. Hela 43 procent är intresserade, men har inga konkreta planer. Så många som 34 procent säger sig inte vara intresserade av blockkedjan.

Varför är det så här? Gartners analys bygger på att 23 procent av respondenterna anser att blockkedjan är den nya teknik som kräver mest färdigheter. 18 procent tycker att blockkedjan är det område som det är svårast att rekrytera inom. 13 procent tycker dessutom att blockkedjan är den nya teknik som kräver störst förändring av kulturen på it-avdelningen.

En enkel sammanfattning är att blockkedjan krånglig, svår och jobbig.

Läs ocksåMoment 22 för blockkedjan – står och stampar

Finns det något ljus i slutet av tunneln? Ja, det är klart. Företag inom finans-, försäkrings- och telekombranscherna är de som ska visa vägen. De är i alla fall de branscher som är mest aktiva med att planera och experimentera.

Läget just nu är i alla fall att blockkedjan befinner sig på toppen av Gartners hajpkurva. Intresset borde alltså, som sagt, vara stort. Nu återstår det att se vad som kommer att hända i verkligheten.