CIO.com har tittat på dussintals leverantörer och pratat med branschledare och analytiker, och valt ut de sex bästa BI-verktygen du kan använda gratis. Här presenteras de i bokstavsordning.

BIRT

BIRT är en BI-plattform byggd på öppen källkod, som har laddats ner mer än 12 miljoner gånger och understöds av mer än två och en halv miljon utvecklare från över 150 länder, enligt Eclipse Foundation, som står bakom projektet. BIRT:s dashboard kan ta fram olika rapporter för att visualiserar data.

BIRT används av branschveteraner som Cisco och IBM, och kan bakas in i många andra företagsmjukvaror för att dra nytta av rapport- och visualiseringsmotorn i tillämpningar som använder Java. BIRT kräver dock rejäla programmeringskunskaper så om du inte har några sådana att tillsätta är det nog bättre med en annan lösning.

Läs också: Så ska Botkyrka kommun bli bäst på BI

Google Analytics

Google Analytics är en av de populäraste BI-plattformarna idag. Mer än hälften av alla världens webbsajter använder den, inklusive 70 procent av de 10 000 största. Det är en molntjänst med olika visualiseringsmetoder som tar fram datasummeringar i interaktiva dashboards. Särskilt kraftfull blir den om du jobbar med marknadsföring eller annonsering och vill spåra genomklickning och andra mätetal för att se vilket innehåll som går bättre eller sämre än väntat.

Kärnfunktionalitet är datainsamling och datahantering (insamlings-api:er, tagghantering, konfigurations-api:er, egna variabler, dataimport och åtkomstkontroll på användarnivå); dataanalys, visualisering och rapportering (dataåtkomst, filtrering och manipulation, trattanalys, mobilappsrapportering, realtidsrapportering, segmentering och användarflöden) och dataaktivering (demografi, avvikelsedetektion, prediktiv analys och mycket mer).

IBM Watson Analytics Free Edition

IBM Watson Analytics är ett av världens mest marknadsförda, och följaktligen mest välkända, BI-program. Gratisversionen erbjuder ett fullt spektrum av självbetjäningsanalys, inklusive åtkomst till tjänster för data warehouse och refinement. Den drivs av en kraftfull analysmotor i kombination med Watsons kapacitet att behandla mänskligt språk.

Den smarta assistenten kan vara till hjälp för många olika specialister, inklusive data scientists och visualiseringsexperter. Watson Analytics kan också hjälpa dig hitta insikter, göra prediktiv analys, visualisera resultat, ta fram rapporter och samarbeta med andra.

Gratisversionen stödjer enbart platta filer med högst 100 000 rader och 50 kolumner. Den totala lagringsmängden är begränsad till 500 megabyte.

Jaspersoft Community

Jaspersoft erbjuder fem av sina open source-program gratis via sitt Jaspersoft Community. Det kraftfullaste och populäraste, Jasperreports Server, är ett fristående och inbäddbart program för rapportering och dataanalys på företag. Det erbjuder omfattande databasstöd, flexibel server-arkitektur, och centraliserad rapportering och analys.

Tibco, som köpte Jaspersoft 2014, listar ett gäng imponerande kunder, däribland Time Warner Cable, Groupon och provinsmakten i British Columbia. De andra gratiserbjudandena från Jaspersoft är Jasperreports Library, Jaspersoft ETL, Jaspersoft Studio and Visualize.JS.

Microsoft Power BI

Microsoft tillhandahåller även de en gratisversion av sitt BI-program, Power BI Desktop, med upp till 1 GB datalagring och 10 000 datarader i timmen. Det är en molnbaserad analystjänst som är gjord för folk som inte är it-tekniker och vill hålla koll på businessen genom att utforska sina data med interaktiva, grafiska rapporter.

Power BI har dussintals inbygga kopplingsmöjligheter till olika datakällor. Det kan också omvandla csv- och Excel-filer till grafiska rapporter som kan delas eller publiceras oline. Imponerande utbud av visualiseringsmöjligheter du kan skräddarsy med allsköns diagram, från bubblor till histogram och mycket mer.

Läs också: Här är it-yrkena som är hetast på marknaden

Qlik

Qlik erbjuder gratisversioner av tre av sina mest robusta program: Qlikview Personal, Qlik Sense Desktop och Qlik Sense Cloud. Gratisversionerna (”Personal”) har begränsat med delnings- och samarbetsfunktioner, men har mycket av fullversionernas funktionalitet i övrigt.

Qlikview hjälper dig konsolidera data från olika källor, utforska samband i dina data och visualisera resultat, förhoppningsvis så att du kan fatta bättre underbyggda beslut.

Med Qlik Sense kan du skapa skräddarsydda visualiseringar, rapporter och dashboards i ett dra-och-släpp-gränssnitt. Plattformen utmärker sig också med så kallad datakomprimering, en sorts summering och förenkling av stora datamängder.