Hur ska man utvärdera utvecklare? Frågan kanske är felställd, den kanske ska lyda hur ska man hitta utvecklare?

Men, trots allt, ibland är en tjänst för viktig för att man bara ska ta första bästa kandidat som dyker upp. Man vill ha en känsla av att personen faktiskt kommer att klara av jobbet. Hur tar man reda på det?

Det går att kolla betyg, cv, eventuella öppna projekt som personen jobbat med och naturligtvis även att prata med personen. Men det räcker kanske inte.

Ett sätt är att be kandidater att bygga en applikation som innehåller utmaningar som är relevanta för det jobb det handlar om. En sådan uppgift kan även ge kandidaten en uppfattning om det kommande jobbet.

Läs också: Microsoft köper Github för 65 miljarder kronor

Här tipsar Infoworld om tre sådana webbaserade applikationer som man kan be full stack-utvecklare, och apputvecklare i allmänhet, att bygga. Det är viktigt att projekten specificeras på ett tydligt sätt, kanske med diagram över de skärmbilder/formulär som ska vara med.

Mormors adressbok
En enkel applikation för att hålla reda på adresser. Det behövs ingen särskild säkerhet eller skalbarhet och inte heller en massa finesser. Projektet ska visa att kandidaten klarar av att bygga en enkel databastillämpning. Den bör även innefatta färdigheter i html och enhetstester. Den ger också ett tillfälle att testa kandidatens förmåga i det, eller något av de, språk som ni använder mest.

Aktieinformation via Rest
En applikation för att hämta aktieinformation från publika källor. Det är en test av att kunna använda publika api:er och även av att bygga ett enkelt användargränssnitt. Man får även en insyn i personens förmåga att organisera programkod.

Bildsökning
Mer seniora utvecklare kan testa att bygga en applikation för bildsökning. En sådan visar om de kan använda väldefinierade api:er och kan hantera data som inte finns i relationsdatabaser. Den ger också tillfälle att testa förmågan att bygga användargränssnitt.

Läs också: Tre skäl till att din kod är långsam – och hur du löser problemen

Ett sista tips är att genomföra sådana här tester med omdöme. Det är nog inget kul för en kandidat att komma in på en intervju och få ett ”test” slängt framför sig, i form av en specifikation av en applikation som ska byggas under tidspress. Man bör också vara lyhörd för att seniora utvecklare kanske inte är lika positiva till att göra tester, som juniora.