Tomas Nilsson är ny cio på norrländska datacenterbolaget Fortlax. Han kommer närmast från en roll som lokal it-chef i Malmö på Massive/Ubisoft, och har tidigare arbetat på Qlik.

– Jag har fått förmånen att jobba med ett av marknadens mest spännande datacenterbolag i Sverige. Det som lockade mig var framförallt att Fortlax har som mål att leverera högkvalitativa tjänster inom datacenter med ett miljötänk i botten. Elenergin är 100 procent förnybar, och till det innebär placeringen i Piteå att man har tillgång till naturlig kyla nästan året om, säger han.

– Jag är otroligt glad att vi lyckats rekrytera Tomas. Vi förstärker vårt tekniska team med en otroligt kompetent ledare vi tidigare saknat. Med Tomas utvecklarbakgrund blir hans första uppdrag att automatisera våra tjänster samt skapa en ny kundportal, säger Jasenko Masic, COO på Fortlax.

Tietos inköpschef kliver in som cio

Tomas Elken
Tomas Elken kliver in som cio på Tieto.

Som Computer Sweden skrivit lämnar cdo Alexandra Drevenlid Tieto för att börja på Dustin. Nu har Tieto stuvat om för att ersätta henne. Tomas Elken kommer utöver sin nuvarande roll som inköpschef även att anta rollen som cio. Han har tidigare arbetat med global it-strategi och företags­arkitektur på Ericsson.

– Jag vill tacka Alexandra för hennes fina arbete och välkomnar samtidigt Tomas till sin nya kombinerade roll som cio och cpo på Tieto. Utöver sin bakgrund inom upphandling och facilitets­hantering kommer Tomas ledarskaps­förmåga att utgöra en perfekt grund för att föra vår digitaliseringsplan framåt, säger vd och koncernchef Kimmo Alkio.

– Jag känner mig inspirerad att ta mig an denna uppgift och ser fram emot att realisera Tietos digitala strategi. Jag ser en hel del synergier inom upphandling, ict och facilitet­shantering. Dessutom går digitaliseringen av Tieto och säker it-verksamhet hand i hand, säger Tomas Elken.

Cdo och cio till Accent och Rizzo

Anna Kult
Anna Kult blir digitalchef på Venue Retail Group

Venue Retail Group, som står bakom kedjorna Accent, Morris och Rizzo, får i ett slag både en ny digitalchef och en ny it-chef.

Digitalchefen Anna Kult kommer närmast från startup-världen, och har tidigare arbetat i 16 år på Schibsted.

It-chefen Klas-Göran Petersson kommer närmast från motsvarande position på Life. Han har tidigare arbetetat med e-handel på Apoteket och Tele 2.

Läs också: Lantmäteriet klarar examensprovet – går att göra husköp i blockkedjan

Avanza-grundare nu på Nordnet

Ronnie Bodinger
Ronnie Bodinger var med och grundade Hq.se fondkommission, som senare blev Avanza.

Ronnie Bodinger, en av Avanzas grundare, blir tillfällig teknisk chef på konkurrenten Nordnet. Närmast kommer han dock inte från Nordnet, utan från ett cto-jobb på Cabonline.

Uppdraget på Nordnet är på konsultbasis och en av uppgifterna är att rekrytera en permanent cto.

Läs också: Cabonline kontrar Uber med ny teknik och plattformstänk

Byter verk mot myndighet

Magnus Petzäll
Magnus Petzäll är nu cdo på Havs- och vattenmyndigheten.

Magnus Petzäll lämnar cio-posten på Domstolsverket och blir istället cdo på Havs- och vattenmyndigheten, chef för avdelningen för digital utveckling. Han har tidigare varit samordnare av öppna data på Sveriges kommuner och lanstding samt cio på Göteborgs stad.

Läs också: Han lägger grunden för framtidens Göteborg

Havs- och vattenmyndigheten (HaV) har varit igång sedan 2011, och arbetar för att lösa miljöproblem och skapa en hållbar förvaltning av hav, sjöar och vattendrag.

Praktikertjänst utan it-direktör

Thomas Esping
Thomas Esping lämnar Praktikertjänst.

Praktikertjänst ser ut att behöva rekrytera sedan it-direktören Thomas Esping beslutat att lämna sin post efter fyra år.

”Vad skall jag göra nu? Ja, det vet jag inte, men det kommer vara någonting där jag äger och styr min egen kalender, oavsett om det är som pensionär, konsult, chef att hyra eller glasstillverkare. Nu blir det ett långt sommarlov med fokus på familj och vänner”, skriver han på Linkedin.