Den 17 december utser vi Årets digitala projekt, på galan CIO Awards på Berns salonger i Stockholm.

Vinnaren utses av en oberoende jury bestående av cio:er, styrelseproffs, forskare och experter. Under våren var nomineringen öppen, och många nominerade projekt i olika branscher och verksamheter.

Läs också: De kan bli Årets CIO

Nu är finalisterna klara:

Nasdaq/SEB: blockchain på fondmarknaden

Logotyper: Nasdaq, SEB

Nasdaq och SEB har tillsammans tagit fram ett proof of concept på hur fondhandel kan hanteras med blockkedjeteknik. Varje fondtransaktion kan idag gå igenom upp till sju mellanhänder, så det finns utrymme att effektivisera.

Projektet har kunnat styrka de värdeskapande faktorer man hoppats på – effektivisering och automatisering, men även att säkerheten, transparensen och tydligheten i processen ökar. I dag kan det ta upp till en vecka att få en fondandel på sitt konto, och med blockkedjan skulle det teoretiskt kunna ske omedelbart.

Projektet har stort stöd från andra aktörer på marknaden och från reglerande instanser, vilket tyder på en ljus framtid.

Nobina: Ny BI-plattform

nobina

I sitt största it-projekt någonsin har kollektivtrafikjätten Nobina tagit fram en helt ny BI-plattform, som integreras i hela koncernen. Analys ska användas på alla nivåer – från ledningen till chaufförer och mekaniker. Plattformen driver nu en transformation av hela bolaget, med kundnöjdhet och datadrivet i fokus.

Redan innan den är helt färdig spar den nya plattformen stora summor åt Nobina, och har även skapat nya affärsmodeller. Nobina kan tjäna pengar på data och sälja analyslösningar vid sidan om sin huvudaffär.

PIMM – digital gruvdrift

Foto: Gruvarbetare med it-utrustning

PIMM står för ”Pilot for Industrial Mobile communication in Mining” och ägde rum i en av Bolidens svenska gruvor. Istället för det tidigare Wifi-nätet, som hade det kämpigt i den underjordiska miljön, provades ett 4g-nät i gruvan, till och med viss 5g-funktionalitet.

Projektet byggde och testade olika tillämpningar i det nya nätet, från uppkopplade sensorer till fjärrstyrning av hjullastare. Det hela föll väl ut och följs nu upp med nästa fas, PIMM DMA – ”Digitalized Mining Area”. Här ska prototyplösningarna från fas ett industrialiseras och göras mer robusta. I förlängningen ska marknaden ta vid och gruvorna bli mer digitala, säkra och produktiva.

RISE (Research Institutes of Sweden) leder projektet, där Boliden, Ericsson, Telia och ABB samarbetar med Volvo CE, Epiroc och Infovista.

Rexel: Obemannade grossistbutiker

Foto: Butik

Franska elgrossisten Rexel säljer i Sverige i butikskedjorna Selga och Storel. Två av deras butiker är sedan en tid tillbaka helt obemannade, och flera har öppet obemannat efter ordinarie öppettid. Kunderna går in, skannar sina varor själva, betalar och går ut.

För att få det konceptet att fungera har man utvecklat sin mobilapp för att klara självskanning och arbetat med kameraövervakning och inpassering. Självskanningen används mer och mer även i bemannade butiker. Lösningen togs fram för att kunna rullas ut till Rexel-ägda butiker i hela världen framöver.

Trafikverket: Geofencing

Foto: geofencad buss

Trafikverket har fått regeringsuppdrag att titta närmare på möjligheten att använda geofencing-teknik för att påtvinga uppkopplade fordon en viss hastighetsbegränsning i vissa områden, i praktiken innerstäder.

Mycket teknik finns på plats, men fordonsflottan är ännu inte uppkopplad, så ett brett genomförande ligger långt in i framtiden. Dessutom finns det idag regler som säger att en förare måste kunna ta full manuell kontroll över sitt fordon i alla lägen, vilket går stick i stäv med geofencing-idén. Men projektet har tagit ett stort första steg med proof of concept och demonstration.

Volvo, Scania, Stockholms Stad, Göteborgs stad, Veoneer och Closer har också varit involverade i projektet.

Detta är CIO Awards

Foto: CIO Awards

CIO Awards arrangeras av IDG:s CIO Sweden i samarbete med Accenture. Förutom Årets digitala projekt utser vi även Årets hållbara projekt och Årets CIO. Priserna delas ut på en gala på Berns salonger i Stockholm den 17 december. Årets konferencier är Nour El-Refai.

Årets digitala projekt 2017 blev Stena Lines AI-satsning.