Årets CIO är en modern ledare med IT nära hjärtat. Med sin framåtlutade och okonventionella stil har han skapat en snabbrörlig och värdeskapande organisation med tydligt fokus på innovation och kundnytta. Genom att kombinera framkantsteknik, nya arbetssätt och ett transparent ledarskap har Årets CIO förbättrat såväl kapacitet som kvalitet i leveransen – och samtidigt fått nöjdare medarbetare. Alla organisationer skulle må bra av en Klas Ljungkvist.

Så löd juryns motivering när SBAB:s Klas Ljungkvist gick upp på scen på Berns Salonger i Stockholm, strax efter klockan 22 på måndagkvällen, för att ta emot prisstatyetten som Årets CIO på CIO Awards-galan 2018. (Vad han gjort på SBAB för att förtjäna priset kan du läsa om längre ner.)

Övriga cio:er i final var Victoria Bohlin på CapioJP Iversen på ElectroluxFredrik Robertsson på Försvarsmakten och Johan Torstensson på Ericsson.

CIO Awards arrangeras av IDG i samarbete med Accenture i december varje år sedan 2005. Vinnarna utses av en oberoende jury bestående av bland annat cio:er, forskare och styrelseproffs.

Förutom Årets CIO delar vi ut en rad andra priser: Årets digitala projekt, Årets hållbara projekt, Årets digitala inspiratör och i år även hederspriset Business Accelerator 2018.

Årets digitala projekt: Nasdaqs & SEB:s blockkedja

Årets digitala projekt 2018 är ett samarbete mellan Nasdaq och SEB för att ta fram blockchain-lösningar för fondmarknaden. I dag, trots all digitalisering, kan det ta upp till en vecka att få en fondandel på sitt konto – med blockkedjan skulle det teoretiskt kunna ske omedelbart. Nasdaq:s och SEB:s projekt har även kunnat visa att blockkedjab ökar säkerheten, transparensen och tydligheten i processen.

Juryns motivering:

När ett betydande antal tunga intressenter samlas för att utmana sin egen bransch kan enorma värden skapas. Årets digitala projekt pekar framgångsrikt ut vägen mot en smartare, säkrare och mer effektiv process på en marknad som omsätter hisnande summor. Detta trots projektets stora tekniska, organisatoriska och regulatoriska komplexitet.

Årets hållbara projekt: Renovas Gröna portal

Årets hållbara projekt 2018 är Renovas Gröna kundportal. Renova arbetar med återvinning och avfallshantering och portalen visualiserar för kunderna vad deras avfall motsvarar när det återvinns, i form av till exempel hur länge en lägenhet kan värmas upp när brännbart avfall blir fjärrvärme eller hur många nya flyttlådor som kan tillverkas av deras återvunna wellpapp.

Juryns motivering:

Genom en generös spridning av information och visualiserad kunskap bidrar Årets hållbara projekt både till miljömässig hållbarhet och ökat ekonomiskt värde. Med ett tydligt fokus på att lyssna till och hjälpa sina kunder driver årets vinnare miljöarbetet i en hel region framför sig. Ett arbete som ligger helt rätt i tiden.

Årets digitala inspiratör: WarOnCander

Priset Årets digitala inspiratör 2018 går till WarOnCancer.

Juryns motivering:

Årets vinnare vill reducera människors rädsla, föra dem samman och förändra bilden av hur vi ser på människor som drabbas av svår sjukdom. Ett digitalt community som sedan starten 2015 vuxit till en global rörelse och med kollektivets styrka sprider kunskap och ger energi och sammanhang för drabbade.

Hederspriset Business Accelerator 2018: Tre

Hederspriset Business Accelerator 2018 går till mobiloperatören Tre.

Motiveringen:

Årets vinnare har blivit en symbol för digitalisering inom konsumentsektorn. Med fokus på engagerande kundupplevelser, hög grad av design och genuin innovationskultur som gifter affären med teknik utmärker sig Tre som en ständig utmanare i en mycket konkurrensutsatt bransch.

Årets CIO 2018: Klas Ljungkvist, SBAB

Klas Ljungkvist var cto på Nordnet när han blev uppringd av en annan Klas. Det var Klas Danielsson, vd på statliga SBAB, som erbjöd honom jobb som cio. Han trivdes på teknikdrivna Nordnet, men när han insåg vilken förändringsresa som väntade på SBAB tog han jobbet. Ut skulle lapptäcket av legacy – in måste ny teknik och moderna arbetssätt.

– Innan jag började hade SBAB redan insett att de måste göra något för att kunna överleva långsiktigt och vara hållbara som teknikbaserad bank, säger han.

SBAB har funnits sedan 1980-talet och har bland annat ett lånesystem skrivet i Cobol och ett stort och invecklat integrationslager skrivet i Java.

– Det är svårt och riskabelt att produktionssätta nya funktioner, för beroendena är så svåra att kartlägga.

Det tekniska arvet har hållit tillbaka SBAB från att arbeta agilt. Bit för bit ersätter nu Klas it-avdelning integrationslagret med mikrotjänster, som kan produktionssättas oberoende av varandra. De jobbar med Docker Swarm och Openstack i City Networks privata moln.

– Det är en mix av teknik och arbetssätt, och vad gäller arbetssätt så försöker vi gå tokagilt, i stora delar av banken, säger Klas.

Du började på SBAB 2016. Hur långt har ni kommit?

– Med mikrotjänsterna har vi passerat 50/50-puckeln. Vi mäter hur mycket trafik som går genom integrationslagret och hur mycket som går genom mikrotjänster, och sedan några månader tillbaka går majoriteten genom mikrotjänster, vilket är jättekul. En tipping point för oss.

Så sent som förra året produktionssatte SBAB en gång i månaden. Idag produktionssätter alla team sin kod när helst den är klar, oavsett tid på dygnet, utan nedtid.


Boka plats på årets CIO Trend – gör dig redo för 2019!


– Vi hade som mål att vi skulle fördubbla leveranskapaciteten under 2018, och det spöade vi redan i mars. Det går med en faslig fart att sätta ny kod i den här arkitekturen. Och det är den viktigaste egenskapen man kan ha som digital aktör: att vara supersnabb, säger Klas.

Ett exempel är tjänsten Grönt bolån, som SBAB kunde rulla ut till kunderna bara fyra veckor efter att idén kläcktes.

Vad är det konkret för fördelar med att vara snabb, för en bank som SBAB?

– Att snabbt kunna anpassa sig till yttre omständigheter – om konkurrenterna hittar på något, eller regelmakarna hittar på något. Att snabbt kunna prova och utvärdera nya saker. Inte minst att kunna testa vad som verkligen går hem hos våra befintliga kunder och dem som är sugna på att. Traditionellt har banker jobbat funderat ut något som de tror att kunderna ska gilla, jobbat igenom det och produktionssatt det. Ibland har det funkat, ibland har det floppat. En agil bank kan prova sig fram på ett annat sätt, och ta datadrivna, faktadrivna beslut.

Och it-medarbetarna på SBAB (ett 80-tal anställda och 40 konsulter) gillar det nya sättet att jobba. Varje team ansvarar för en kundprocess, driver sig självt och sätter upp egna kpi:er. De döper sig själva, tar fram egna logotyper, och gillar det de gör. I nöjdhetsmätningar tycker idag 90 procent av medarbetarna inom tech att SBAB är en mycket bra arbetsplats.

– Det är en helt annan ton på bolaget nu än för ett par år sedan, vi är mer och mer ett digitalt bolag istället för en bank. I och med att vi är väldigt målstyrda så har jag infört ett massmöte en gång i månaden, med alla från tech och många från övriga organisationen, produktägare och andra. Då har jag köpt en stor gonggong som ett team får gå upp och slå i om de har överträffat sina mål. Bjuda på lite karameller eller skumpa, berättar han.

I rask takt förändras bilden av SBAB, vilket gör det lättare att attrahera medarbetare.

– Många konsulter som varit här pratar med andra om SBAB, och då växer insikten om att vi inte är en statlig bank med raggsockor utan vi är en statlig bank som det är väldigt kul att jobba på. Lämnar de SBAB med ett leende på läpparna så sprider de också det på stan.

Förändringsresan på SBAB har kommit långt, men har också långt kvar. Bland annat ska ett gammalt datalager bytas ut, och Cobolt-systemet ska bytas ut mot SAP:s bankmodul. Mer och mer arbete ska organiseras om i team där medlemmar från it och verksamhet jobbar ihop.

– Idag kan vara ruskigt snabba när vi anstränger oss. Inom ett par år kommer vi att kunna ha en kontinuerlig snabbhet i hela linjen.

– Jag kan inte ta cred för allt det här – men det är väldigt kul att vara en del i att leda det, säger Klas Ljungkvist.


Vill du höra Klas Ljungkvist berätta mer om SBAB:s förändringsresa kan du göra det på CIO Trend 2019 den 14 februari.